Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
18.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί η στρογγυλή πίτσα μεταφέρεται σε τετράγωνο κουτί

ΑρχικήΝέαΙστορία ΤροφίμωνΓιατί η στρογγυλή πίτσα μεταφέρεται σε τετράγωνο κουτί
spot_img

Είτε σπιτική είτε απέξω η πίτσα αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα γεύματα, αλλά αν είναι κανείς πιο παρατηρητικός, θα διαπιστώσει ότι όταν παραγγέλνουμε απέξω, η στρογγυλή πίτσα έρχεται σε τετράγωνο χαρτόκουτο.

Το εύλογο ερώτημα είναι γιατί δεν είναι στρογγυλό και το χαρτόκουτο; Η απάντηση είναι για πρακτικούς λόγους. Τα κουτιά από χαρτόνι κατασκευάζονται συνήθως με άκρες – σε τετράγωνο ή ορθογώνιο σχήμα – επειδή έτσι, μπορούν να κατασκευαστούν μονοκόμματα καθώς επίσης, να στοιβάζονται πιο εύκολα χωρίς να δημιουργείται χάος.

Άλλωστε, ακόμα και αν ήταν στρογγυλό το κουτί της πίτσας, αυτό θα γινόταν καθαρά για αισθητικούς λόγους αφού σε πρακτικό επίπεδο δε θα εξοικονομούσε ούτε χώρο ούτε χαρτόνι.

Το πιο σημαντικό δε είναι ότι η βιομηχανία της πίτσας δεν ενδιαφέρεται να ταράξει τα νερά στη βιομηχανία χάρτου μόνο και μόνο για αισθητικούς λόγους. Κάποια κουτιά σε αλυσίδες, όπως η Dominos, έχουν κωνικές μπροστινές άκρες για λόγους εξοικονόμησης σε χαρτόνι, αλλά και επειδή έτσι, η πίτσα δεν μπορεί να μετακινείται μέσα στο κουτί.

Πάντως, να σημειώσουμε ότι στα τέλη του 19ου αιώνα η πίτσα μεταφερόταν σε μεταλλικά κουτιά για να διατηρείται ζεστή. Όταν η δημοτικότητά της άρχισε να αυξάνεται στη μεταπολεμική Αμερική, οι πιτσαρίες ακουμπούσαν την πίτσα σε ένα κομμάτι χαρτόνι και στη συνέχεια την τοποθετούσαν σε μια χάρτινη σακούλα. Τελικά, το κυματοειδές χαρτονένιο κουτί θεωρήθηκε η ιδανική λύση για να διατηρείται η πίτσα ζεστή, αλλά και να μη μουλιάζει.

Το 2010 η Apple κατέθεσε αίτηση για χορήγηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας για ένα στρογγυλό κουτί πίτσας με τρύπες, ώστε να μπορεί να φεύγει η υγρασία και το οποίο χρησιμοποιείται στους χώρους όπου τρώνε οι υπάλληλοι της εταιρείας.

Το 2018 η εταιρεία World Centric σχεδίασε ένα κομποστοποιήσιμο στρογγυλό κουτί που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το ξαναζέσταμα της πίτσας, ενώ ένα παρόμοιο προϊόν κυκλοφόρησε δοκιμαστικά στην αγορά από την Pizza Hut το 2019.

Ωστόσο, αν και όλες οι παραπάνω λύσεις διατηρούν τις πίτσες πιο ζεστές και τραγανές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καμία δεν καθιερώθηκε σε ευρεία κλίμακα.

https://www.mentalfloss.com/posts/why-are-pizza-boxes-square

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.

Άρχισαν οι εγγραφές στα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Διάκριση, προβολή και σημαντικά έπαθλα που προσφέρουν οι χορηγοί των FΕΑ 2024 στους νικητές.

Απογοητευτικά τα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας του Campden BRI για την εκπαίδευση ασφάλειας τροφίμων στη Βιομηχανία

Αυτή είναι η 8η παγκόσμια έρευνα κατάρτισης για την ασφάλεια τροφίμων που διοργανώθηκε με την Intertek Alchemy σε συνεργασία με τις BRCGS, BSI, Intertek, SGS, SQF, TSI.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα