Κυριακή, 7 Ιουλίου, 2024
26.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η μακρά ιστορία της παρουσίας τοξικού μολύβδου στο κρασί

ΑρχικήΝέαΙστορία ΤροφίμωνΗ μακρά ιστορία της παρουσίας τοξικού μολύβδου στο κρασί
spot_img

Η παρουσία μολύβδου στο κρασί δεν είναι κάτι νέο και σύμφωνα με ιστορικές μελέτες χρονολογείται τουλάχιστον από το 2000 π.Χ., και εκτείνεται ακόμη και μέχρι σήμερα.

  Χθες το Υπουργείο Υγείας της Ιταλίας ανακοίνωσε την ανάκληση μιας παρτίδας brut αφρώδους οίνου λόγω περιεκτικότητας σε μόλυβδο πάνω από το όριο που επιτρέπεται από τη νομοθεσία που ενέχει “σοβαρό κίνδυνο για την υγεία”. Όμως ο μόλυβδος στο κρασί δεν είναι κάτι νέο. Ο μόλυβδος, ήταν μία συνηθισμένη επιμόλυνση από τα αρχαία χρόνια και, μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο. Το εξαιρετικά τοξικό στοιχείο περιλαμβανόταν, για χιλιετίες, συχνά στην οινοποίηση και την αποθήκευση. Το μέταλλο χρησιμοποιήθηκε ως γλυκαντικό και συντηρητικό, καθώς και για την ικανότητά του να προσδίδει εξαιρετική διαύγεια στα γυάλινα σκεύη. Ο ρόλος του στην ιστορία του κρασιού χρονολογείται τουλάχιστον από το 2000 π.Χ., και εκτείνεται ακόμη και μέχρι σήμερα.

    Σύμφωνα με το WineEnthusiast στην αρχαία Ρώμη, η ανώτερη τάξη προτιμούσε το κρασί ζαχαρούχο με σάπα, ένα σιρόπι που παρασκευάζεται με το βράσιμο του χυμού σταφυλιού σε μολυβένια αγγεία. Όταν θερμαινόταν, οι τοξίνες μετανάστευαν από τα αγγεία στο σιρόπι, το οποίο στη συνέχεια συνδυαζόταν με ζυμωμένο χυμό για να δαμάσει τις δυσάρεστες τανίνες και βακτήρια, καθώς και να λειτουργήσει ως συντηρητικό. «Ο ρόλος της παρασκευής μολύβδου ζάχαρης ανάγεται στους Έλληνες, αλλά οι Ρωμαίοι τον έκαναν δημοφιλή», λέει ο Δρ. Jerome Nriagu, Ph.D., DSc, ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Michigan σύμφωνα με τον οποίο «Υπάρχουν πολλά αρχεία ουσιαστικά [Ρωμαίων] γιατρών που περιγράφουν με μεγάλη ακρίβεια τα συμπτώματα της οξείας δηλητηρίασης από μόλυβδο».

    Μια μελέτη εικάζει ότι το ρωμαϊκό κρασί περιείχε έως και 20 χιλιοστόγραμμα μολύβδου ανά λίτρο, ποσότητα που σύμφωνα με τους ερευνητές, θα μπορούσε να προκαλέσει «μείωση της γονιμότητας και αύξηση της ψύχωσης στη ρωμαϊκή αριστοκρατία…». Λέγεται επίσης πως ο μόλυβδος, χρησιμοποιήθηκε σε αιγυπτιακά εργαλεία οινοποίησης, λόγω του ότι ήταν εύπλαστο υλικό. Έτσι, παρόλο που οι αρχαίοι Ρωμαίοι γνώριζαν πως ο μόλυβδος μπορεί να προκαλέσει ακόμη και παράλυση, λόγω της ευρείας χρήσης του, ο εντοπισμός της έκθεσης σε μόλυβδο ως αιτίας των συμπτωμάτων ήταν δύσκολος. Στο μεταξύ, ο Έλληνας γιατρός Nikander υποπτευόταν ήδη από το 200 π.Χ. ότι ο μόλυβδος μπορεί να προκαλέσει τέτοια συμπτώματα.

    Το 2010, μια ανακάλυψη φιαλών σαμπάνιας από ένα ναυάγιο του 19ου αιώνα στη Βαλτική Θάλασσα αποκάλυψε την παρουσία μολύβδου, ενώ μια άλλη μελέτη αποκάλυψε ότι υψηλές ποσότητες μολύβδου παρέμεναν στο περιεχόμενο του μπουκαλιού, ακόμη και μετά την παραμονή των μπουκαλιών στη θάλασσα για 170 χρόνια.

   Πρόσφατα δημοσιεύτηκαν στο Proceedings of the National Academy of Sciences, τα αποτελέσματα δοκιμών θραυσμάτων γυαλιού από τον 8ο και τον 9ο αιώνα που ανακαλύφθηκαν σε μια τοποθεσία ανασκαφής στην Κόρδοβα της Ισπανίας. Όπως διαπιστώθηκε, τα θραύσματα περιείχαν υψηλές ποσότητες μολύβδου, γεγονός που δείχνει ότι η Ισπανία μπορεί να ήταν η πρώτη που παρήγαγε γυαλί μολύβδου.

   Γύρω στα μέσα του 17ου αιώνα, η έλευση των κρυστάλλινων γυαλικών από τον επιχειρηματία George Ravenscroft “εξασφάλισε” τη συνεχή επαφή του μολύβδου με το κρασί. «Ο Ravenscroft πειραματίστηκε με την ιδέα της προσθήκης οξειδίου του μολύβδου στο ποτήρι», λέει ο James Shackelford, καθηγητής χημικής μηχανικής και επιστήμης υλικών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Davis και συν-συγγραφέας του The Glass of Wine. “Το γυαλί που έφτιαξαν, λιώνει λίγο πιο εύκολα, αλλά το μεγάλο πλεονέκτημα ήταν ότι το έκανε πιο καθαρό”. Η ανακάλυψη ήταν μνημειώδης και ο Ravenscroft έγινε ο πρώτος που παρήγαγε εξαιρετικά διαυγή γυάλινα σκεύη στην Αγγλία που σήμερα τα λέμε κρύσταλλα. Επειδή το υλικό ήταν πιο εύπλαστο, μπορούσε να το διαμορφώσει σε περίπλοκα σχέδια.

   Ο Ράβενσκροφτ αναφέρθηκε σε αυτόν τον κρύσταλλο με μόλυβδο ως «γυαλί πυρόλιθου», καθώς κατασκευάστηκε από βάση ασβεστικού πυριτόλιθου. Εξασφάλισε ένα επταετές δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τη διαδικασία του από τον βασιλιά Κάρολο Β’ το 1674. Ωστόσο, η επιχείρηση κατασκευής γυαλιού κράτησε μόνο μέχρι το 1679 και πέθανε το 1683.

    Μέχρι το τέλος του αιώνα, άλλοι μεγάλης κλίμακας κατασκευαστές γυαλιού είχαν αρχίσει να παράγουν γυαλί με αυτόν τον τρόπο. Ο Shackelford λέει ότι αυτή η διαδικασία τελικά επέτρεψε στους Claus και Georg Riedel να κατασκευάσουν τα λαμπρά, εξαιρετικά λεπτά και πολύ πιο οικονομικά γυαλικά τους τη δεκαετία του 1980. Η Riedel απέσυρε σταδιακά την παραγωγή και την πώληση γυαλικών με μόλυβδο το 2015, αν και άλλοι κατασκευαστές γυαλιού κρασιού συνεχίζουν τη χρήση τους.

   Ο μόλυβδος ήταν παρών στις κάψουλες κρασιού στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν μια αγωγή απαιτούσε από τα οινοποιεία να εκδίδουν προειδοποιήσεις σχετικά με την περιεκτικότητα σε μόλυβδο στο φύλλο αλουμινίου τους. Το 1996, ο FDA εξέδωσε μια τροποποίηση στους κανονισμούς του που απαγόρευε το «μολύβδινο φύλλο με επικάλυψη κασσίτερου» επειδή μπορεί, «ως αποτέλεσμα της χρήσης για την οποία προορίζονται, να γίνουν συστατικό του κρασιού».

      Μελέτη του 2018 βρήκε υψηλά επίπεδα «μεταναστεύσιμου μολύβδου» σε διακοσμημένα γυάλινα σκεύη. Το 2019, μια άλλη αποκάλυψε το μέταλλο σε γυάλινα μπουκάλια που χρησιμοποιούνται για τη συσκευασία μπύρας, κρασιού και οινοπνευματωδών ποτών. Ενώ τα επίπεδα που βρέθηκαν στο ποτήρι θεωρήθηκαν «χαμηλής σημασίας», τα διακοσμητικά μπουκαλιών από σμάλτο περιείχαν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες που θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνες. Ο συγγραφέας της μελέτης του 2019 γράφει ότι αυτό είναι «περαιτέρω απόδειξη ότι χρησιμοποιούνται άσκοπα επιβλαβή στοιχεία όπου υπάρχουν διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις».

   Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε μια παρόμοια ωμή προειδοποίηση: «Δεν υπάρχει επίπεδο έκθεσης στον μόλυβδο που είναι γνωστό ότι είναι χωρίς επιβλαβείς επιπτώσεις». Επομένως εάν έχετε μια συλλογή από παλιά, προσέξτε για λευκά υπολείμματα στο λαιμό του μπουκαλιού. Θα μπορούσε να υποδεικνύει διαρροή και δυνητικά επικίνδυνη αντίδραση. Επίσης, να γνωρίζετε ποια γυάλινα σκεύη που έχετε στην κατοχή σας μπορεί να περιέχουν μόλυβδο, δηλαδή κρυστάλλινες καράφες. Θα μπορούσε να διοχετεύσει μόλυβδο στα κρασιά όταν αποθηκεύεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οι φονικές πίτσες: Απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες εναντίον της Nestle France για τον θάνατο δύο παιδιών

Η γαλλική θυγατρική εταιρεία της Nestle κατηγορείται σε μια υπόθεση με μολυσμένες πίτσες που οδήγησαν στον θάνατο δύο παιδιών, και σε σοβαρές ασθένειες άλλους 57 ανθρώπους.

Εμφιαλωμένο νερό: Οι κίνδυνοι από την έκθεση στον ήλιο – Νέα επιστημονική μελέτη

Ηλιακό φως και πλαστικό: Ο επικίνδυνος συνδυασμός για την ασφάλεια του εμφιαλωμένου νερού.

Μία “απαράδεκτη απορία”: Ενιαίος ή Σχεδόν Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων; Του Δρ. Φ. Γαΐτη

Ο Βιολόγος – Μικροβιολόγος τροφίμων και εργαζόμενος στον ΕΦΕΤ Δρ. Φραγκίσκος Γαΐτης σε άρθρο του στο cibum επιβεβαιώνει πως η πολιτεία δεν έχει (δυστυχώς) κατανοήσει το μέγεθος του προβλήματος της υποστελέχωσης του ΕΦΕΤ και των επικαλυπτόμενων αρμοδιοτήτων, οι συνέπειες των οποίων μπορεί να είναι τραγικές σε διάφορα επίπεδα.
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα