Δευτέρα, 23 Μαΐου, 2022
22.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι Έλληνες μετανάστες έκαναν γνωστές τις Ελληνικές πίτες σε όλη την Αμερικανική Ήπειρο

ΑρχικήΟικιακάΣυνταγέςΟι Έλληνες μετανάστες έκαναν γνωστές τις Ελληνικές πίτες σε όλη την Αμερικανική Ήπειρο
spot_img

Οι Έλληνες που έφυγαν για Αμερική πριν από πολλές δεκαετίες, στις αποσκευές τους εκτός από τις αναμνήσεις τους και την ακόρεστη όρεξη για δουλειά, πήραν μαζί και τις συνταγές της πατρίδας.

Το ελληνικό φαγητό είναι γνωστό και αγαπημένο σε όλο τον κόσμο, μουσακάς, παπουτσάκια, τζατζίκι, παστίτσιο, σουβλάκι, είναι από τα πιάτα που χαρακτηρίζουν την ελληνική κουζίνα. Όμως, υπάρχει και μια ομάδα συνταγών, που κατέχει ξεχωριστή θέση στις προτιμήσεις όλων: οι πίτες. Οι ελληνικές πίτες είναι από τα παλαιότερα, απλούστερα και πιο νόστιμα πιάτα της χώρας.

Οι πίτες της επαρχίας ξεκίνησαν ως μια απλή και εύκολη ιδέα για να ταΐσουν οι μανάδες τις πολυπληθείς οικογένειές τους με λίγο αλευράκι για το φύλλο και ό,τι ακόμα υπήρχε διαθέσιμο να προσθέσουν για τη γέμιση.

Αυτός είναι και ο λόγος που έχουν τόσες παραλλαγές, καθώς η διαθεσιμότητα των πρώτων υλών ποικίλει ιδιαίτερα από γωνία σε γωνιά της χώρας, κάτι που καθιστά αδύνατο να καταμετρηθούν ακριβώς πόσα διαφορετικά είδη ελληνικών πιτών υπάρχουν στην πραγματικότητα.

Ανεξάρτητα από την εκάστοτε υπέροχη γέμιση και τις διαφορές στα φύλλα, οι πίτες μοιράζονται κάποια βασικά κοινά χαρακτηριστικά: Είναι κατασκευασμένα από τα απλούστερα αλλά πιο νόστιμα συστατικά και μπορούν να ταΐσουν πολλούς πεινασμένους ανθρώπους.

Οι αμέτρητες παραλλαγές της ελληνικής πίτας

Η παγκοσμίου φήμης ελληνική τυρόπιτα και η σπανακόπιτα είναι μόνο δύο από τα είδη πίτας που οι Έλληνες μετανάστες εισήγαγαν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, σήμερα, όπως και στην Ελλάδα, οι Αμερικανοί μπορούν πλέον να απολαύσουν πάνω από 50 διαφορετικά είδη ελληνικών πιτών.

Οι Έλληνες ονομάζουν “πίτα” οποιοδήποτε γλυκό ή αλμυρό πιάτο που περιέχει συστατικά τυλιγμένα είτε σε σφολιάτα, σε λεπτά τραγανά φύλλα ή ζυμάρι.

Μια πίτα παίρνει το όνομά της ανάλογα με τη γέμιση. Εκτός από τις τυρόπιτες και τις σπανακόπιτα που είναι οι πιο δημοφιλείς, άλλα είδη ελληνικών πίτες περιλαμβάνουν: πίτα με μοσχαρίσιο κρέας, ζαμπονόπιτα, λουκανικόπιτα, κρεμμυδόπιτα, πρασόπιτα, κολοκυθόπιτα, μηλόπιτα, λεμονόπιτα, κερασόπιτα, ροδακινόπιτα, πίτα βερίκοκου, πίτα σύκου, μακαρονόπιτα, κοτόπιτα, πίτες με πολλές διαφορετικές ποικιλίες τυριού που ονομάζονται αναλόγως, ανοιχτές πίτες, σκεπαστές πίτες, και πολλές, πολλές περισσότερες πίτες!

Στη συνέχεια, υπάρχουν οι “πίτες” που μοιάζουν με κέικ, με πιο συνηθισμένες την παραδοσιακή Βασιλόπιτα, η οποία σηματοδοτεί την έναρξη του νέυ έτος με χυμό πορτοκαλιού, μαστίχα και άλλα νόστιμα υλικά που την κάνουν ξεχωριστή. Άλλες πίτες που μοιάζουν με κέικ είναι η καρυδόπιτα, η πορτοκαλόπιτα, η σοκολατοπίτα.

Άλλες πίτες δε χρειάζονται καν φύλλο. Είναι μόνο ένας χυλός από αλεύρι και τα υπόλοιπα υλικά, πανεύκολες και πεντανόστιμες! Τέτοιες πίτες συναντάμε στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία και την Μακεδονία (και όχι μόνο!) και μερικά παραδείγματα είναι η τέλεια μέσα την απλότητά της κουρκουτόπιτα ή αλευρόπιτα ή ζυμαρόπιτα, η μπατσαριά με τα υπέροχα χόρτα της, η μυρωδάτη και χορταστική μπατζίνα.

Ο κατάλογος των παραδειγμάτων των παραλλαγών πίτας από την Ελλάδα θα μπορούσε κυριολεκτικά να είναι ατελείωτος και κάθε περιοχή της Ελλάδας είναι δικαιολογημένα υπερήφανη για τη δική της «πίτα».

Το Greek Reporter αναφέρει πως αυτές οι πίτες μεταφέρθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες από την πρώτη γενιά μεταναστών με τη ζύμη και τα φύλλα να φτιάχνονται στο χέρι από τις ίδιες τις γυναίκες. Οι γενιές από τότε έχουν βελτιώσει και εκσυγχρονιστεί αυτές τις συνταγές και τις έχουν εισαγάγει στην αμερικανική κοινωνία.

Οι Ελληνοαμερικανοί αρτοποιοί, ζαχαροπλάστες και ιδιοκτήτες εστιατορίων έχουν επίσης διαδραματίσει ρόλο στην προώθηση ελληνικών αρτοσκευάσματα και προϊόντων αρτοποιίας.

Επιπλέον, τα ελληνικά φεστιβάλ σε διάφορες κοινότητες έχουν προάγει την εισαγωγή των ελληνικών πιτών στην καθημερινότητα των Αμετικάνών. Όταν οι εισαγωγές τροφίμων έγιναν ευκολότερες, οι Έλληνες και οι Αμερικανοί της διασποράς είχαν καλύτερη πρόσβαση σε αυτές τις λιχουδιές.

Η κυριαρχία του Διαδικτύου τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχει αλλάξει τον χάρτη όσον αφορά τις πίτες – όχι μόνο επιτρέποντας εύκολες ηλεκτρονικές παραγγελίες, αλλά, το πιο σημαντικό, κάνοντας τις συνταγές και τις συζητήσεις σχετικά με τη μαγειρική σε ιστότοπους και φόρουμ ευρέως προσβάσιμες.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
spot_img

Must read

Τυρί: 6 συμβουλές για να ΜΗΝ χαλάσει πριν την ώρα του – Μπορούμε να το καταναλώσουμε εάν έχει πιάσει μούχλα;

Το τυρί είναι αρκετά ιδιαίτερο όσον αφορά την αποθήκευσή του και απαιτεί ειδική μεταχείριση - Τι πρέπει να κάνετε και τι όχι για να το διατηρήσετε όσο το δυνατό περισσότερο

Προβληματισμός με την απόφαση του FDA για τις «φθαλικές ενώσεις» στις συσκευασίες

Η πρόσφατη δήλωση του FDA ότι δεν πρόκειται να επιβάλει πλήρη απαγόρευση στις φθαλικές ενώσεις που βρίσκονται συνήθως σε συσκευασίες γρήγορου φαγητού, εξόργισε επιστήμονες και περιβαλλοντικές ομάδες που πιέζουν για την απομάκρυνσή τους.

Salmonella: Το… “μπέρδεμα” με την επικινδυνότητα ή μη, των διάφορων ορότυπων σαλμονέλας, λύνει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για να λύσει το θέμα σχετικά με το εάν είναι ασφαλή τα προϊόντα νωπού κρέατος πουλερικών που έχουν εντοπιστεί με άλλους τύπους σαλμονέλας, εκτός από S. enteriditis και S. typhimurium, τα μόνα που έχουν χαρακτηριστεί από την ΕΕ επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα