Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
14 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι είναι το Frybread και γιατί το αγαπάμε τόσο πολύ;

ΑρχικήΝέαΤι είναι το Frybread και γιατί το αγαπάμε τόσο πολύ;
spot_img

Ένα ψωμί γεμάτο ιστορία θυμάτων αποικιοκρατίας, γενοκτονίας και ρατσισμού

Το Frybread, που μερικές φορές αποκαλείται “die bread” ή “όπλο καταστροφής της υγείας”, έχει πολλαπλές ιστορίες προέλευσης και όλα περιλαμβάνουν την καταπίεση και την επιμονή.

Σύμφωνα με την παράδοση, οι Ινδοί πράκτορες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών που ήταν υπεύθυνοι για τα σιτηρά, αποθήκευσαν το αλεύρι απρόσεκτα, επιτρέποντας στις προνύμφες εντόμων να το προσβάλουν. Δεν υπήρχε άλλο φαγητό, έτσι οι αυτόχθονες μάγειρες τηγάνισαν το αλεύρι σε ζεστό λαρδί για να σκοτώσουν τις προνύμφες. Με αυτή την πράξη τους, διέσωσαν το αλεύρι και δημιούργησαν το πρώτο Frybread, δηλαδή το τηγανόψωμο.

Μια άλλη ιστορία εντοπίζει τη γενέτειρα του τηγανόψωμου στον ποταμό Pecos του Fort Sumner, όπου στρατιώτες των ΗΠΑ φυλάκισαν Ναβάχο και Απάτσι μετά από μια στρατιωτική εκστρατεία. Οι αξιωματικοί του στρατού έδωσαν στους αιχμαλώτους αραιές προμήθειες από αλεύρι και αλάτι και σιδερένια δοχεία. Επιφορτισμένες με τη δημιουργία κάτι βρώσιμου, οι γυναίκες των Ναβάχο ζύμωναν το αλεύρι σε μπάλες ζύμης, τις ίσιωσαν και μετά τις τηγάνισαν σε ζωικό λίπος. Οι κρατούμενοι απόλαυσαν τόσο πολύ το πιάτο που ακόμα και μετά την αναχώρηση από το Fort Sumner και την επιστροφή στο σπίτι, συνέχισαν να το μαγειρεύουν και να το τρώνε.

Το σύγχρονο Frybread εξακολουθεί να παρασκευάζεται από απλά υλικά: αλεύρι, μπέικιν πάουντερ, αλάτι και μερικές φορές ζάχαρη, λαρδί ή λάδι.

Είναι ένα ευέλικτο φαγητό που μπορεί να είναι γλυκό ή αλμυρό, τέλειο ως βάση ενός τάκο, ενός χορταστικού πρωινού ή ενός σνακ. Όταν σερβίρεται γλυκό, έχει συχνά πασπαλισμένη κανέλα και ζάχαρη από πάνω και συνοδεύεται από μαρμελάδα. Μια αλμυρή εκδοχή μπορεί να έχει επικαλύψεις πίτσας.

Η αμβροσία των κατατρεγμένων

Ο ανθρωπολόγος A’aninin, George P. Horse Capture, χαρακτήρισε το τηγανόψωμο «ένα θείο δώρο σε αντάλλαγμα για τις κακουχίες που πέρασαν οι ντόπιοι, όπως ο ρατσισμός και οι ασθένειες».

Το Frybread προκαλεί παθιασμένα συναισθήματα στους θαυμαστές και τους επικριτές του. Μερικοί άνθρωποι το έχουν αναγάγει σε γαστρονομική τέχνη, κάποιοι το καταναλώνουν ως γρήγορο φαγητό, κάποιοι το καταριούνται ως αποικιακό υποπροϊόν και κάποιοι το θεωρούν ως ένδειξη άγνοιας ή αυτοκαταστροφής. Αλλά όλοι συμφωνούν ότι απέχει πολύ από τα προαποικιακά τρόφιμα που έτρεφαν τους αυτόχθονες πληθυσμούς για αιώνες.

Με λίγα λόγια, το Frybread ενσωματώνει τις αντιφάσεις της προσπάθειας να κρατηθεί κανείς σε γνωστά τρόφιμα ενώ παραμένει υγιής. 

Οι ξένοι κατηγορούν συχνά την αγάπη των ιθαγενών για το τηγανόψωμο και άλλα τρόφιμα χαμηλής θρεπτικής αξίας γιατί πιστεύουν ότι προκαλεί προβλήματα υγείας, αγνοώντας την ιστορία της αποικιοκρατίας και τις προσπάθειες γενοκτονίας και αφομοίωσης που δημιούργησαν δομικά εμπόδια στην καλή υγεία.

Η κατανόηση της διατροφής των ιθαγενών απαιτεί μια προσεκτική ανάγνωση του παρελθόντος που αναγνωρίζει τον εκτοπισμό, τις παραβιάσεις των συνθηκών και την καταστροφή των παραδοσιακών πηγών τροφίμων. Απαιτεί μια βαθύτερη ανάλυση των επιπτώσεων της φτώχειας, του ρατσισμού και των κυβερνητικών ενεργειών που οδήγησαν σε ανεπαρκείς ιατρικές υπηρεσίες εντός και εκτός κρατήσεων και έλλειψη πρόσβασης σε θρεπτικά τρόφιμα.

Η πραγματικότητα είναι ότι το τηγανόψωμο κάνει λιγότερη ζημιά από τα τρόφιμα που παρέχονται υπό το πρόσχημα της διατροφικής βοήθειας. Τα κουτιά με βασικά τρόφιμα που διανέμει το USDA στις κρατήσεις είναι τουλάχιστον εξίσου κακά. Τελικά, η δαιμονοποίηση του τηγανόψωμου χρησιμεύει μόνο για την απόσπαση της προσοχής από τις κυβερνητικές πολιτικές που υπαγόρευσαν την τροφή και την υγεία των ιθαγενών από τον αποικισμό.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια και τα σνακ καλαμποκιού – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο