Παρασκευή, 9 Μαΐου, 2025
20.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καφές: Υψηλό ρεκόρ στις τιμές πώλησης – Δραματική μείωση της παραγωγής

ΑρχικήΝέαΚαφές: Υψηλό ρεκόρ στις τιμές πώλησης - Δραματική μείωση της παραγωγής
spot_img

Η χειρότερη ξηρασία που καταγράφηκε τα τελευταία χρόνια αποδεικνύεται καθοριστική για το ράλι τιμών του καφέ.

Οι προθεσμιακές τιμές του καφέ σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο βρίσκονται σε τροχιά συνεχούς ανόδου, φτάνοντας σε ιστορικά υψηλά επίπεδα το 2024 και το 2025, αντίστοιχα με τις τιμές του κακάο και των αυγών στις ΗΠΑ. Αυτή η αύξηση αντικατοπτρίζει τη γενικότερη στενότητα στις παγκόσμιες προμήθειες, με τους αναλυτές να προβλέπουν ελάχιστη ή και καθόλου χαλάρωση της αγοράς στο άμεσο μέλλον.

- Advertisement -

Οι κόκκοι Arabica στο ICE Futures της Νέας Υόρκης ξεπέρασαν το ορόσημο των 4 δολαρίων ανά λίβρα τον Φεβρουάριο του 2025, σημειώνοντας άνοδο άνω του 25% από την αρχή του έτους και συνολική αύξηση 70% κατά τη διάρκεια του 2024. Αντίστοιχα, τα futures ρομπούστα στο Λονδίνο έφτασαν σε υψηλά ρεκόρ, προτού σημειώσουν μικρή διόρθωση.

Η Βραζιλία, ηγέτιδα δύναμη στην παραγωγή καφέ, επηρεάζει καθοριστικά την παγκόσμια αγορά, με τις κλιματικές συνθήκες να διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στις φετινές προβλέψεις. Η Conab εκτιμά πως η παραγωγή για το 2025-26 θα μειωθεί κατά 4,4%, αγγίζοντας τα 51,8 εκατομμύρια σακιά, εξαιτίας της χειρότερης ξηρασίας που έχει καταγραφεί το 2024 και των καθυστερημένων βροχοπτώσεων. Η παραγωγή Arabica, που επηρεάζεται και από τον διετή εναλλασσόμενο κύκλο υψηλής και χαμηλής παραγωγής, εκτιμάται πως θα μειωθεί κατά 12%, ενώ η παραγωγή robusta αναμένεται να αυξηθεί κατά 17%.

Παρόμοιες εκτιμήσεις δόθηκαν και από την Comexim, η οποία προβλέπει συνολική παραγωγή 63,2 εκατομμυρίων σάκων για το 2025, σημειώνοντας μείωση 1,8% σε σχέση με το 2024, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων. Οι καθυστερήσεις στις πωλήσεις από τους Βραζιλιάνους αγρότες, που προσδοκούν υψηλότερες τιμές στο εγγύς μέλλον, επιτείνουν το ζήτημα της μειωμένης προσφοράς.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το USDA εκτίμησε πως η συνολική παραγωγή καφέ για την περίοδο 2024-25 θα φτάσει τους 174,85 εκατομμύρια σάκους, παρουσιάζοντας μικρή μείωση 0,8% από την πρόβλεψη του Ιουνίου, αλλά αύξηση 4,1% σε σχέση με το 2023-24, λόγω κυρίως της αυξημένης παραγωγής σε Βιετνάμ και Ινδονησία. Ωστόσο, η προτίμηση του καταναλωτικού κοινού στους κόκκους Arabica, των οποίων η Βραζιλία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός, κρατά την αγορά σε ένταση.

Η παραγωγή Arabica στη Βραζιλία, που αντιστοιχεί στο 46% της παγκόσμιας προσφοράς, αναμένεται να μειωθεί, ενώ οι κερδοσκοπικές κινήσεις ενισχύουν την ανοδική πορεία των τιμών. Αν και η Ινδονησία και το Βιετνάμ αυξάνουν την παραγωγή robusta, η ζήτηση για την πιο εκλεπτυσμένη γεύση του Arabica παραμένει αμείωτη, πιέζοντας περαιτέρω την αγορά.

Την ίδια στιγμή, η πτώση στη ζήτηση σοκολάτας, που ακολούθησε τα ρεκόρ στις τιμές κακάο, δημιουργεί ερωτήματα για το αν η αγορά καφέ θα ακολουθήσει παρόμοια πορεία. Παρόλα αυτά, η αφοσίωση των καταναλωτών στον καφέ και η διάθεσή τους να απορροφήσουν το αυξημένο κόστος αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

https://www.foodbusinessnews.net/articles/27682-coffee-prices-at-record-highs-amid-tight-global-supplies

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Γιατί η Manchester United ψάχνει υπεύθυνο ασφάλειας τροφίμων; Το σωστό παράδειγμα ενός τεράστιου συλλόγου

Η σημασία της διατροφικής ασφάλειας στον επαγγελματικό αθλητισμό και ένα πρόσφατο περιστατικό που το επιβεβαιώνει

Εξαγωγές ελληνικών προϊόντων στις ΗΠΑ: Αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις ανακοίνωσε ο FDA

Τέλος στις προειδοποιήσεις για ελέγχους σε φαρμακοβιομηχανίες και μονάδες παραγωγής τροφίμων.

Πατατάκια και κατεψυγμένη πίτσα ΔΕΝ είναι τρόφιμα λένε επιστήμονες – Ο οργανισμός τα αντιμετωπίζει ως… φλεγμονή

Νέα μελέτη-ορόσημο συνδέει άμεσα τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με την κακή υγεία
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα