Οι αρχές της Γαλλίας επεκτείνουν την ανάκληση παγωτών λόγω διακοπής της “ψυχρής αλυσίδας” κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τους.
Χθες η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Γαλλίας (Rappel Conso), ανακοίνωσε την ανάκληση από την αγορά των παγωτών Magnum της unilever, EXTREME ICE CREAM της Nestle, ADELIE, BELLE AUDE, OASIS, LA LAITIERE ICE CREAM, και CREME GLACEE VIENNETTA λόγω «διακοπής της ψυχρής αλυσίδας» Αυτό σημαίνει ότι παρέμειναν πολύ ώρα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, κατά τη διάρκεια της μεταφοράς, καθιστώντας τα παγωτά, ακατάλληλα για κατανάλωση.
Σήμερα η Rappel Conso επέκτεινε την ανάκληση προσθέτοντας στη λίστα των ακατάλληλων παγωτών τα:
- ΜΠΑΡΕΣ ΠΑΓΩΤΟΥ SNICKERS X 12
- HAAGEN DAZS CARAMEL OBSESSION X 4 321G και
- CARTE OR.
Η ανάκληση αφορά το σουπερμάρκετ INTERMARCHE στην περιοχή SAINT LYS στη Νότια Γαλλία και οι αρχές κάλεσαν όσους καταναλωτές έχουν προμηθευτεί τα παραπάνω παγωτά να μην τα καταναλώσουν και να τα επιστρέψουν στα σημεία πώλησης.
Η διακοπή της ψυχρής αλυσίδας σημαίνει ότι κατά τη μεταφορά τα παγωτά παρέμειναν αρκετή ώρα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, μία συνθήκη που ευνοεί το ενδεχόμενο τροφικής δηλητηρίασης. Η θερμοκρασία περιβάλλοντος στο παγωτό μπορεί να οδηγήσει στον πολλαπλασιασμό ορισμένων μικροβίων και βακτηρίων όπως η λιστέρια , η σαλμονέλα ή ακόμα και ο σταφυλόκοκκος.
Κατά τη διάρκεια ολόκληρης της διαδικασίας μεταφοράς κατά την οποία το προϊόν μεταφέρεται από τον κατασκευαστή στον λιανοπωλητή, ο κανόνας είναι απλός και γνωστός: το προϊόν δεν πρέπει ποτέ να είναι θερμότερο από τη μέγιστη επιτρεπόμενη θερμοκρασία των -20°C. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν η θερμοκρασία του αέρα κατά τη μεταφορά διατηρείται τουλάχιστον στους -25°C ή χαμηλότερα για να ληφθεί υπόψη η ανταλλαγή θερμότητας, η διακύμανση του αέρα, τα ανοίγματα των θυρών, οι κύκλοι απόψυξης κ.λπ. Σε κάθε στάδιο της διαδικασίας, πρέπει επίσης να λαμβάνεται μέριμνα για την αποφυγή του θερμικού σοκ, δηλαδή οποιασδήποτε διακύμανσης της θερμοκρασίας που επιδρά αρνητικά στην υφή του προϊόντος.
Εάν η θερμοκρασία μεταφοράς του παγωτού αυξηθεί -όσο μικρό και αν είναι το εύρος της διακύμανσης της θερμοκρασίας- η υφή του προϊόντος μπορεί να υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη. Επίσης όσο μικρότερη είναι η συσκευασία του παγωτού, τόσο πιο ευάλωτη είναι στο θερμικό σοκ.