Κυριακή, Ιανουάριος 12, 2025
12.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Και οι Έλληνες στέλνουν νοθευμένο ελαιόλαδο στην Κίνα!

Το 71% του εισαγόμενου έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Κίνα είναι νοθευμένο

ΑρχικήΝέαΚαι οι Έλληνες στέλνουν νοθευμένο ελαιόλαδο στην Κίνα!
spot_img

Στην Κίνα νοθευμένο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο εξάγουν επίσης, Τουρκία, Ισπανία, Τυνησία και Αυστραλία. Νοθευμένο το 100% από Τουρκία!

Το 71% του εισαγόμενου έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Κίνα είναι νοθευμένο σύμφωνα με μελέτη επιστημόνων από Ισπανία και Κίνα. Τα εισαγόμενα ελαιόλαδα που αναλύθηκαν προέρχονταν από Ελλάδα, Ισπανία, Τουρκία, Τυνησία και Αυστραλία.

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (EVOO) είναι ένα σημαντικό εισαγόμενο εμπορικό προϊόν στην Κίνα. Αυτή η μελέτη αξιολόγησε διεξοδικά την ποιότητα των EVOO που εισάγονται από διαφορετικές χώρες στην Κίνα με βάση χημικές παραμέτρους και αισθητηριακά χαρακτηριστικά. Χρησιμοποιήθηκαν πολυμεταβλητές στατιστικές για τον έλεγχο της ταυτότητας της γεωγραφικής προέλευσής τους. Το 71,8% των ελαιολάδων απέτυχε να ανταποκριθεί στα τρέχοντα επίσημα πρότυπα, που έχουν καθοριστεί για την εμπορική κατηγορία EVOO. Οι ερευνητές την Κίνα και την Ισπανία, ανέλυσαν 85 μπουκάλια EVOO που εισήχθησαν από την Ισπανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Τουρκία, την Τυνησία και την Αυστραλία που παρασχέθηκαν από τα τελωνεία στο Qianjiang, Hangzhou, συμπεριλαμβανομένων 18 που είχαν επισημανθεί ως προϊόντα προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης ( ΠΟΠ) και εννέα που ισχυρίστηκαν ότι ήταν βιολογικά προϊόντα. Τα κύρια προβλήματα ποιότητας των αναλυόμενων ελαίων περιλαμβάνουν την οξείδωση, την παραχάραξη με ραφιναρισμένα λάδια και την απάτη προέλευσης.

Τουλάχιστον τρεις μάρκες επιλέχθηκαν από κάθε χώρα και τουλάχιστον δύο μπουκάλια ελαιόλαδο αγοράστηκαν για κάθε μάρκα, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, η οποία δημοσιεύεται στο Journal of Food Composition and Analysis.

Και τα 14 τουρκικά δείγματα δεν πληρούσαν το κινεζικό πρότυπο για το EVOO, όπως και 11 από τα 13 από Τυνήσιους παραγωγούς, πέντε από τα 16 από την Ελλάδα, έξι από τα 13 από την Ιταλία, τρία από τα 18 από την Ισπανία και ένα από τα 11 από την Αυστραλία.

Συνολικά, μόνο 45 δείγματα (53 τοις εκατό) συμμορφώθηκαν με τα πρότυπα για το εμπορικό EVOO, με το 72% να αποτυγχάνει εάν το μέτρο αυτό συνδυαζόταν με άλλους ποιοτικούς παράγοντες όπως τα επίπεδα υπεροξειδίου ή πυροφεοφυτίνης (PPP), τα οποία και τα δύο δείχνουν ότι το λάδι έχει αρχίσει να χαλάει λόγω έκθεσης σε θερμότητα.

Εσφαλμένη επισήμανση γεωγραφικής προέλευσης εντοπίστηκε στο 3,5% των δειγμάτων και περίπου 6% χαρακτηρίστηκαν πλαστά ως αποτέλεσμα νοθείας με ραφιναρισμένα έλαια.

«Υπό το πρίσμα του υψηλού ποσοστού των αποτυχημένων δειγμάτων, θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στην επαρκή παραγωγή και αποθήκευση και τεχνολογίες αποστολής του ελαιολάδου, καθώς και στον αποτελεσματικό ποιοτικό έλεγχο της αγοράς ελαιολάδου», τονίζουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Η παραχάραξη και η απάτη είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για τη βιομηχανία ελαιολάδου 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, με μια μελέτη να υποστηρίζει ότι μόνο στις ΗΠΑ, 60-90% των ελαιόλαδων που πωλούνται είναι νοθευμένα με φθηνότερο πυρηνέλαιο ή έλαια από άλλα είδη φυτών, όπως ηλίανθος, κανόλα και φιστίκι.

Το 2019, μια επιχείρηση που συντονίστηκε από την Europol είχε ως αποτέλεσμα την κατάσχεση 150.000 λίτρων ελαίων χαμηλής ποιότητας που είχαν νοθευθεί με χρωστικές ουσίες για να φαίνονται σαν εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, αξίας 9 εκατομμυρίων δολαρίων, με 20 συλλήψεις. 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποιο λάδι έχει τις περισσότερες δηλητηριώδεις μυκοτοξίνες – Ανάλυση 250 δειγμάτων

Για πρώτη φορά, έχουν θεσπιστεί από την ΕΕ ανώτατα...

Τοξικές ουσίες σε δημοφιλή εσώρουχα – Διεθνής μελέτη – Πως να ξεχωρίσετε ποια εσώρουχα δεν περιέχουν επικίνδυνα υλικά

Οι τοξικές ουσίες εντοπίστηκαν περισσότερο σε γνωστές μάρκες εσωρούχων που πωλούνται και στην Ελλάδα.

Ελληνικό γιαούρτι: Γιατί είναι καλύτερο από τα άλλα – Επιστημονική μελέτη

Οι παράγοντες που οδηγούν την αποδοχή και την καινοτομία στο ελληνικό γιαούρτι.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο