ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΚαι στην Ελλάδα ο αποκλεισμός διαφημίσεων ανθυγιεινών τροφίμων σε παιδιά

Και στην Ελλάδα ο αποκλεισμός διαφημίσεων ανθυγιεινών τροφίμων σε παιδιά

3 λεπτά ανάγνωσης

Πρωτοβουλία του ΣΕΒΤ για εθελοντική συμμετοχή στον Κώδικα Αυτοδέσμευσης από επιχειρήσεις του κλάδου – Ποιες εταιρείες συμμετέχουν

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων & Ποτών (ΣΕΒΤ), σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Διαφημιζομένων Ελλάδος (ΣΔΕ), υλοποίησαν το ελληνικό “Pledge”, μία εθελοντική πρωτοβουλία για τη βελτίωση του τρόπου διαφήμισης τροφίμων & ποτών στα παιδιά. Βέβαια όπως φαίνεται σε αυτό το θέμα είμαστε ακόμα πολύ πίσω, καθώς τέτοιες διαφημίσεις σε πολλές χώρες της Ευρώπης όπως στη Βρετανία και την Ισπανία έχουν απαγορευτεί δια νόμου και δεν επαναπαύονται στην εθελοντική συμμετοχή των εταιρειών.

- Advertisement -

Το ελληνικό Pledge δημιουργήθηκε στο πρότυπο του αντίστοιχου ευρωπαϊκού, EUpledge και απαντά καθοριστικά στις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο που δείχνουν ότι το θέμα της σωστής διατροφής, σε συνδυασμό με τη διαφήμιση τροφίμων & ποτών στα παιδιά, είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» θέτει μια σειρά από στόχους και προκλήσεις για τη μετάβαση σε πιο βιώσιμα συστήματα τροφίμων και είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον κλάδο, καθώς αγγίζει περιοχές στις οποίες η Βιομηχανία Τροφίμων & Ποτών δραστηριοποιείται ενεργά εδώ και χρόνια, σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Το ελληνικό Pledge αποτελεί ένα πλαίσιο κοινών εθελοντικών δράσεων & δεσμεύσεων, είναι δηλαδή ένας Κώδικας Αυτοδέσμευσης από επιχειρήσεις του κλάδου που -μεταξύ άλλων- αποκλείει τη διαφήμιση τροφίμων & ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, αλάτι, ζάχαρη σε παιδιά κάτω των 13 ετών. Στόχος η αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας και των μη μεταδιδόμενων νοσημάτων και η υποστήριξη των γονέων στην προσπάθειά τους για πιο υγιεινή διατροφή των παιδιών.

- Advertisement -

Οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο ελληνικό Pledge δεσμεύονται να μην πραγματοποιούν διαφημίσεις (στην τηλεόραση και στο διαδίκτυο) που απευθύνονται σε παιδιά κάτω των 13 ετών, για προϊόντα δηλαδή που δεν πληρούν συγκεκριμένα διατροφικά κριτήρια, είτε να μη διαφημίζουν καθόλου σε παιδιά κάτω των 13 ετών. Επίσης, δεσμεύονται να αποδέχονται την παρακολούθηση και πιστοποίηση της συμμόρφωσής τους από τρίτους ανεξάρτητους φορείς.

Στο ελληνικό Pledge, που ξεκίνησε τον Μάιο 2022, συμμετέχουν ήδη 18 επιχειρήσεις ενώ στην ιστοσελίδα της πρωτοβουλίας υπάρχουν αναλυτικές πληροφορίες και διευκρινίσεις για κάθε ενδιαφερόμενο.

- Advertisement -

Συμμετέχουσες εταιρείες

3αλφαCOCA COLA ΕΛΛΑΣ 
ΓΙΩΤΗΣ Α.Ε. COCA COLA 3Ε 
ΕΛΑΪΣ UNILEVER ΕΛΛΑΣ Α.Ε.FERRERO INTERNATIONAL GREECE 
ΙΟΝ Α.Ε.FRONERI ΕΛΛΑΣ ΠΑΓΩΤΟ Α.Ε. 
ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ Α.Ε.GREEN COLA HELLAS 
ΚΥΚΝΟΣ Α.Ε.                                     NESTLE ΕΛΛΑΣ Α.Ε. 
ΜΕΛΙΣΣΑ ΚΙΚΙΖΑΣ Α.Β.Ε.Ε   NUMIL ΕΛΛΑΣ Α.Ε.  
Π.Γ. ΝΙΚΑΣ ΑΒΕΕPEPSICO ΕΛΛΑΣ 
ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ  
ARLA FOODS ΕΛΛΑΣ ΑΕΒΕΕ 

Ο Γρ. Αντωνιάδης (Αντιπρόεδρος ΣΕΒΤ, Πρόεδρος ΣΔΕ & Συντονιστής Πρωτοβουλίας Ελληνικού Pledge) δήλωσε: «Η πρωτοβουλία αυτή αναδεικνύει έμπρακτα την υπευθυνότητα με την οποία η Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών βελτιώνει την επικοινωνία των προϊόντων της, έχοντας πάντα τον καταναλωτή στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Στόχος μας είναι να συμβάλλουμε, στο μέτρο που μας αναλογεί, στην αντιμετώπιση ενός πολυπαραγοντικού προβλήματος υγείας, όπως είναι αυτό της παιδικής παχυσαρκίας».

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Δηλητηριάσεις από συμπληρώματα διατροφής: Στη δημοσιότητα έκθεση της Tox Info Suisse με 1.303 περιστατικά

Πενταετής ανάλυση 1.303 περιστατικών στην Ελβετία δείχνει ότι τα περισσότερα αφορούσαν παιδιά, ενώ οι σοβαρότερες δηλητηριάσεις συνδέθηκαν κυρίως με προϊόντα καφεΐνης και pre-workout

Νέα μελέτη δείχνει πώς μπορεί να μειωθεί το αρσενικό στο ρύζι χωρίς να αυξηθεί το κάδμιο

Νέα πολυετής μελέτη δείχνει ότι μια διαφορετική πρακτική άρδευσης μπορεί να μειώσει σημαντικά το καρκινογόνο αρσενικό χωρίς να αυξάνει ένα δεύτερο τοξικό μέταλλο, το κάδμιο

ΚΥΑ Ανθυγιεινού Επιδόματος στο ΥΠΑΑΤ: Το μνημείο ανισότητας που δημιουργεί υπαλλήλους δύο ταχυτήτων

Η νέα απόφαση διαχωρίζει την «ευπαθή ομάδα» των Κτηνιάτρων από τους «απρόσβλητους Χημικούς, Γεωπόνους και Βιολόγους στα εργαστήρια και τα κλιμάκια ελέγχων του ΕΦΕΤ, υπονομεύοντας τη συλλογική προσπάθεια και την κοινή λογική