Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου, 2023
2.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καινοτομία συσκευασίας: Πακέτα για τρόφιμα από… μπανάνες!

ΑρχικήΝέαΚαινοτομία συσκευασίας: Πακέτα για τρόφιμα από… μπανάνες!
spot_img

cibum team

Η εταιρεία Papyrus Australia ολοκλήρωσε πρόσφατα τα τεστ επιβεβαίωσης μιας πρωτοποριακής ιδέας. Κατάφερε να αποδείξει την εμπορική εφαρμοσιμότητα της κατασκευής πακέτων τροφίμων, όπως κουτιά πίτσας, ανοιγόμενα κουτιά για χάμπουργκερ, δοχεία γεύματος και επιτραπέζια σκεύη, χρησιμοποιώντας 100% ραφιναρισμένες ίνες μπανάνας.

Αυτή η επιτυχής δοκιμή της χρήσης υλικού από ραφιναρισμένες ίνες μπανάνας, έχει ως στόχο να επηρεάσει τη συσκευασία τροφίμων και την παγκόσμια βιωσιμότητα. Να σημειωθεί πως η ιδέα αυτή τα προηγούμενα χρόνια δεν έτυχε ιδιαίτερης αναγνώρισης από τους ειδικούς του κλάδου.

Οι ίνες μπανάνας προέρχονται από κορμούς φοινίκων μπανάνας και είναι υποπροϊόν της παραγωγής της. Δηλαδή, είναι υλικό ανανεώσιμο και ήδη άφθονα καλλιεργημένο. Υπάρχουν περίπου 30.000 στρέμματα φυτειών μπανάνας στην Αυστραλία, με περισσότερα από 100 εκατομμύρια στρέμματα φυτειών μπανάνας παγκοσμίως και εκτιμάται ότι παράγονται ετησίως 2,2 δισεκατομμύρια τόνοι γεωργικών αποβλήτων από τις μπανάνες.

Υπάρχουν τέσσερα περιβαλλοντικά οφέλη από τη χρήση αυτού του παγκόσμιου προϊόντος αγροτικών αποβλήτων για την κατασκευή καλουπωμένων συσκευασιών τροφίμων.

  • Οι κορμοί μπανάνας είναι μια βιώσιμη και ανανεώσιμη πηγή ινών και έχουν πλέον αποδειχθεί ως μια βιώσιμη εναλλακτική λύση στον πολτό ξύλου.
  • Χρησιμοποιώντας προϊόντα που θα έπρεπε να είχαν απορριφθεί, μειώνουμε τις εκπομπές αερίου μεθανίου από την αποσύνθεση των περιβαλλοντικά επιβλαβών γεωργικών αποβλήτων.
  • Η κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας διαδικασία της Papyrus Australia για τη μετατροπή κορμών φοίνικα μπανάνας σε ραφιναρισμένες ίνες, σε αντίθεση με πολλές εναλλακτικές διαδικασίες ανακύκλωσης και παραγωγής, γίνεται χωρίς απόβλητα και χωρίς χημικά.
  • Οι ίνες μπανάνας είναι ανθεκτικές στο νερό, επιβραδύνουν τη φλόγα και αποσυντίθενται φυσικά στους χώρους υγειονομικής ταφής.

Η Papyrus Australia είναι πεπεισμένη ότι οι ίνες μπανάνας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτιστοποίηση του τελικού προϊόντος και τη δημιουργία προϊόντων που καμία άλλη ίνα δεν μπορεί να επιτύχει.

«Αυτή είναι η πρώτη καθαρή, βιώσιμη, φιλική προς το περιβάλλον, εναλλακτική λύση έναντι της «πανούκλας» των πλαστικών συσκευασιών που είναι επιβλαβείς για τον πλανήτη, χρησιμοποιώντας εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων φυτειών μπανάνας κάθε χρόνο. Ανοίγει την πόρτα στην παραγωγή προϊόντων συσκευασίας », δηλώνει στο Food Magazine ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Rummy Abraham Azel.

Το Papyrus Australia έχει αναπτύξει μια βιώσιμη τεχνολογία για να αντικαταστήσει τις πλαστικές συσκευασίες, βρίσκοντας μια εναλλακτική λύση στις ίνες μπανάνας. Να σημειωθεί πως η εταιρεία χορηγεί άδεια για τη χρήση της νέας αυτής τεχνολογίας  στους κατάλληλους φορείς, ώστε να δημιουργηθούν μύλοι για ίνες μπανάνας, όπου αυτές καλλιεργούνται.

Ακολουθήστε μας στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσα φυτοφάρμακα έχει το Ελληνικό μέλι; Επιστημονική μελέτη του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου 

Τι έδειξε μελέτη Ελλήνων επιστημόνων για την παρουσία φυτοφαρμάκων σε δείγματα ελληνικού μελιού και για το πόσο επικίνδυνα είναι για την υγεία των καταναλωτών.

Kinder: Ο ισχυρισμός υγείας «βοηθά στην ανάπτυξη» που απέρριψε η EFSA

Η Ferrero προσπάθησε να εξασφαλίσει ισχυρισμό υγείας για τα παιδιά, με μελέτες που δεν είχαν σχέση με την ανάπτυξη των παιδιών!

Κλειστά αύριο καταστήματα και απαγόρευση ντελίβερι σε βόρεια και βορειοανατολική Αττική- Σημερινές εικόνες διανομέων στο χιόνι κάνουν το γύρο του διαδικτύου

Κλειστά αύριο τα καταστήματα στην βόρεια και βορειοανατολική Αττική και απαγορεύονται μετά τις 18.00 οι υπηρεσίες delivery ή courier στις ίδιες περιοχές. Συνεχίζουν σήμερα τις παραδόσεις φαγητού πολλές επιχειρήσεις, ακόμα και σε περιοχές με πολύ χιόνι.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα