Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου, 2024
17.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γάλα κατσαρίδας – Εσείς φρικάρετε μόνο στη θέα, αλλά οι επιστήμονες λένε ότι είναι θρεπτικό!

Θα μπορούσε το γάλα κατσαρίδας να γίνει η νέα υπερτροφή;

ΑρχικήΝέαΚαινοτομία / ΤάσειςΓάλα κατσαρίδας - Εσείς φρικάρετε μόνο στη θέα, αλλά οι επιστήμονες λένε ότι είναι θρεπτικό!
spot_img

Θα μπορούσε το γάλα κατσαρίδας να γίνει η νέα υπερτροφή;

Η θηλυκή κατσαρίδα σκαθαριού του Ειρηνικού, με πατρίδα της τη Χαβάη, είναι μοναδική στο είδος της. Σε αντίθεση με άλλα είδη εντόμων, γεννά ζωντανά μικρά και τα ταΐζει το χλωμό, κίτρινο γάλα της από τον αμνιακό της σάκο. Αυτό που είναι πραγματικά «εντυπωσιακό» είναι πως, αν ανοίξει κανείς μια τέτοια, εμβρυακή κατσαρίδα στη μέση (ναι, εννοούμε και τα έντερα), θα χυθούν κρύσταλλοι γάλακτος πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά που λαμπυρίζουν γκλίτερ (όσο μακάβριο κι αν είναι αυτό).

Η Barbara Stay, επίτιμη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Aϊόβα, ήταν από τους πρώτους ερευνητές που μελέτησε το κρυσταλλικό γάλα της κατσαρίδας σκαθαριού, σύμφωνα με το NPR. Πέρα από το ότι τα έμβρυα μπορούσαν να πίνουν, ανακάλυψε τη συγκέντρωση του υγρού από τη μαμά τους στα έντερά τους, όπου σχηματίζονται και οι μικροσκοπικοί κρύσταλλοι. Η Stay ανακάλυψε επίσης ότι μπορούσε να εξαγάγει το γάλα κατσαρίδας, είτε σε υγρή είτε σε κρυσταλλική μορφή, μέσω μιας διαδικασίας που αποκαλεί «άρμεγμα κατσαρίδας». Η διαδικασία έχει ως εξής: Βάζει κανείς ένα διηθητικό χαρτί στον σάκο γόνου για τα έμβρυα και το αφήνει εκεί. Μετά από λίγο το βγάζει και παίρνει το γάλα.

Είναι το γάλα κατσαρίδας θρεπτικό;

Σίγουρα δεν έχετε ξανακούσει κάτι τέτοιο. Αλλά είναι θρεπτικό; Μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον βιοχημικό Subramanian Ramaswamy στο Ινστιτούτο Βιολογίας Βλαστοκυττάρων και Αναγεννητικής Ιατρικής στο Bangalore της Ινδίας, κοίταξε πρόσφατα πιο προσεκτικά τους κρυστάλλους και άρχισε να ερευνά τη θρεπτική αξία. Πράγματι, σύμφωνα με τους ερευνητές, το γάλα κατσαρίδας είναι από τις πιο θρεπτικές ουσίες που υπάρχουν. Είναι τρεις φορές πιο πλούσιο σε θερμίδες από το βουβαλίσιο γάλα που μέχρι τώρα θεωρούταν το υψηλότερης αξίας γάλα.

Ναι αλλά…τι γεύση έχει;

Ένας από τους ερευνητές δοκίμασε και είπε ότι δεν είχε σχεδόν καθόλου γεύση. Αυτό σημαίνει πως ίσως να μην είναι γευστικά τόσο «αηδιαστική» επιλογή όσο ακούγεται για να το βάλουμε, για παράδειγμα στον καφέ μας. Θα μπορούσε, λοιπόν, να αποτελέσει την επόμενη υπερτροφή;

Προς το παρόν όχι.  Δεν υπάρχουν ακόμα αποδείξεις, σύμφωνα με τον Ramaswamy, ότι το γάλα αυτής της κατσαρίδας είναι πραγματικά ασφαλές για ανθρώπινη κατανάλωση. Υπάρχουν, άλλωστε, και δυσκολίες στο άρμεγμα της κατσαρίδας. Για το σκοπό αυτό ο Ramaswamy εργάζεται πάνω σε μαγιά γενετικής μηχανικής, η οποία εκτρέφεται γρήγορα και εύκολα, για να παράγει το ίδιο γάλα με τις κατσαρίδες σκαθαριών. Οπότε, σε περίπτωση που σας κίνησε την περιέργεια να το δοκιμάσετε, θα πρέπει προς το παρόν να κάνετε υπομονή!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο