Θα μπορούσε το γάλα κατσαρίδας να γίνει η νέα υπερτροφή;
Η θηλυκή κατσαρίδα σκαθαριού του Ειρηνικού, με πατρίδα της τη Χαβάη, είναι μοναδική στο είδος της. Σε αντίθεση με άλλα είδη εντόμων, γεννά ζωντανά μικρά και τα ταΐζει το χλωμό, κίτρινο γάλα της από τον αμνιακό της σάκο. Αυτό που είναι πραγματικά «εντυπωσιακό» είναι πως, αν ανοίξει κανείς μια τέτοια, εμβρυακή κατσαρίδα στη μέση (ναι, εννοούμε και τα έντερα), θα χυθούν κρύσταλλοι γάλακτος πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά που λαμπυρίζουν γκλίτερ (όσο μακάβριο κι αν είναι αυτό).
Η Barbara Stay, επίτιμη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Aϊόβα, ήταν από τους πρώτους ερευνητές που μελέτησε το κρυσταλλικό γάλα της κατσαρίδας σκαθαριού, σύμφωνα με το NPR. Πέρα από το ότι τα έμβρυα μπορούσαν να πίνουν, ανακάλυψε τη συγκέντρωση του υγρού από τη μαμά τους στα έντερά τους, όπου σχηματίζονται και οι μικροσκοπικοί κρύσταλλοι. Η Stay ανακάλυψε επίσης ότι μπορούσε να εξαγάγει το γάλα κατσαρίδας, είτε σε υγρή είτε σε κρυσταλλική μορφή, μέσω μιας διαδικασίας που αποκαλεί «άρμεγμα κατσαρίδας». Η διαδικασία έχει ως εξής: Βάζει κανείς ένα διηθητικό χαρτί στον σάκο γόνου για τα έμβρυα και το αφήνει εκεί. Μετά από λίγο το βγάζει και παίρνει το γάλα.
Είναι το γάλα κατσαρίδας θρεπτικό;
Σίγουρα δεν έχετε ξανακούσει κάτι τέτοιο. Αλλά είναι θρεπτικό; Μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον βιοχημικό Subramanian Ramaswamy στο Ινστιτούτο Βιολογίας Βλαστοκυττάρων και Αναγεννητικής Ιατρικής στο Bangalore της Ινδίας, κοίταξε πρόσφατα πιο προσεκτικά τους κρυστάλλους και άρχισε να ερευνά τη θρεπτική αξία. Πράγματι, σύμφωνα με τους ερευνητές, το γάλα κατσαρίδας είναι από τις πιο θρεπτικές ουσίες που υπάρχουν. Είναι τρεις φορές πιο πλούσιο σε θερμίδες από το βουβαλίσιο γάλα που μέχρι τώρα θεωρούταν το υψηλότερης αξίας γάλα.
Ναι αλλά…τι γεύση έχει;
Ένας από τους ερευνητές δοκίμασε και είπε ότι δεν είχε σχεδόν καθόλου γεύση. Αυτό σημαίνει πως ίσως να μην είναι γευστικά τόσο «αηδιαστική» επιλογή όσο ακούγεται για να το βάλουμε, για παράδειγμα στον καφέ μας. Θα μπορούσε, λοιπόν, να αποτελέσει την επόμενη υπερτροφή;
Προς το παρόν όχι. Δεν υπάρχουν ακόμα αποδείξεις, σύμφωνα με τον Ramaswamy, ότι το γάλα αυτής της κατσαρίδας είναι πραγματικά ασφαλές για ανθρώπινη κατανάλωση. Υπάρχουν, άλλωστε, και δυσκολίες στο άρμεγμα της κατσαρίδας. Για το σκοπό αυτό ο Ramaswamy εργάζεται πάνω σε μαγιά γενετικής μηχανικής, η οποία εκτρέφεται γρήγορα και εύκολα, για να παράγει το ίδιο γάλα με τις κατσαρίδες σκαθαριών. Οπότε, σε περίπτωση που σας κίνησε την περιέργεια να το δοκιμάσετε, θα πρέπει προς το παρόν να κάνετε υπομονή!