Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
22.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καινοτόμο ντρέσινγκ αυγού σε σκόνη από το ΑΠΘ – Δίπλωμα ευρεσιτεχνίας

Η βάση σάλτσας σαλάτας με πρωτεΐνη από κρόκο αυγού του Πανεπιστημίου ΑΠΘ είναι σε μορφή σκόνης, στην οποία δεν χρειάζεται να προστεθεί υγρό, αρκεί απλά να πασπαλιστεί πάνω στη σαλάτα και είναι έτοιμη!

ΑρχικήΝέαΚαινοτομία / ΤάσειςΚαινοτόμο ντρέσινγκ αυγού σε σκόνη από το ΑΠΘ - Δίπλωμα ευρεσιτεχνίας
spot_img

Η κ. Αδαμαντίνη Παρασκευοπούλου, καθηγήτρια στο τμήμα Χημείας του ΑΠΘ και μία από τους ερευνητές πίσω από μια καινοτόμα σάλτσα για σαλάτες μίλησε στο cibum για τις τεράστιες εμπορικές δυνατότητες του νέου προϊόντος.

Της Βιργινίας Κιμπουροπούλου

Οι καινοτομίες στο χώρο των τροφίμων και της διατροφής ολοένα και πληθαίνουν, κάνοντάς μας να αναρωτιόμαστε τι άλλο μπορεί να δούμε μια μέρα στα ράφια των σουπερμάρκετ. Πολλές από αυτές, μάλιστα, προσανατολίζονται στο να καλύψουν τις πιο σύγχρονες ανάγκες των καταναλωτών, οι οποίοι είναι μονίμως «στο δρόμο» οδεύοντας κάπου, είτε στη δουλειά είτε προς κάποια κοινωνική υποχρέωση.

Σχετικά πρόσφατα μας τράβηξε το ενδιαφέρον μια ελληνική καινοτομία, από το πανεπιστήμιο ΑΠΘ, για μια βάση σάλτσας σαλάτας με πρωτεΐνη από κρόκο αυγού, σε μορφή σκόνης, στην οποία δεν χρειάζεται να προστεθεί υγρό, αρκεί απλά να πασπαλιστεί πάνω στη σαλάτα και είναι έτοιμη!

Για το πολλά υποσχόμενο προϊόν, μας μίλησε η κ. Αδαμαντίνη Παρασκευοπούλου Καθηγήτρια του Τμήματος Χημείας ΑΠΘ, μία από τις κύριες ερευνήτριες πίσω από το έργο, που έχει γενικότερα αφιερώσει μεγάλο μέρος του επιστημονικού της έργου στις πρωτεΐνες- εναλλακτικές και μη- από αυγό, ελαιούχους σπόρους και καρπούς ως και πρωτεΐνες εντόμων.

Η Αδαμαντίνη Παρασκευοπούλου είναι Καθηγήτρια του Τμήματος Χημείας ΑΠΘ
και μία από τους βασικούς ερευνητές για τη στιγμιαία σάλτσα σαλάτας από πρωτεΐνη αυγού.

Η βάση στιγμιαίας σκόνης σάλτσας για σαλάτα, της οποίας η πατέντα κατοχυρώθηκε το 2019, δημιουργήθηκε στα πλαίσια έρευνας της μεταδιδακτορικής ερευνήτριας κας Φωτεινής Πλατή, ενώ συμμετείχαν επίσης η μεταδιδακτορική ερευνήτρια, κα. Άνθια Ματσακίδου και ο Καθηγητής κος Βασίλειος Κιοεσέογλου.

Επί του παρόντος, η σάλτσα αυτή αναζητά το «εμπορικό της σπίτι», δηλαδή εταιρείες που θα υιοθετήσουν την καινοτομία και θα την κυκλοφορήσουν στην αγορά, οπότε θα πρέπει να περιμένετε λίγο καιρό μέχρι να μπορέσετε να την προσθέσετε στη δική σας σαλάτα.

Άλλωστε, είναι πρόκληση για ένα καινούριο προϊόν να βρει τελικά τον αγοραστή του, ειδικά σε μια περίοδο οικονομικής αστάθειας και πληθωρισμού.

Αλλά όταν κυκλοφορήσει, οι καταναλωτές θα απολαύσουν μια σειρά από πλεονεκτήματα. Όπως μας πληροφόρησε η κα. Παρασκευοπούλου, αυτό το dressing δεν έχει πολύ λίπος και καθόλου αλάτι, το οποίο σημαίνει πως υπάρχει μεγάλο εύρος ιδεών ως προς την τελική διαμόρφωση. Η εταιρεία που θα κυκλοφορήσει τελικά τη σάλτσα μπορεί να προσθέσει στη βάση ότι καρυκεύματα, αρωματικές ύλες ή έλαιο επιθυμεί, δημιουργώντας μια μεγάλη ποικιλία γευστικών προφίλ στο προϊόν.

Όπως, επίσης, προαναφέραμε το salad dressing είναι σε μορφή σκόνης, αλλά δεν χρειάζεται νερό για να γίνει σάλτσα. Απλά πασπαλίζεται πάνω στη σαλάτα, τα ζυμαρικά, τα κρέατα ή οτιδήποτε άλλο χρειάζεται τη συνοδεία της. Kαι εδώ είναι που το προϊόν «κουμπώνει» πάνω στις ανάγκες του σύγχρονου, πολυάσχολου ανθρώπου, γιατί ποιος έχει χρόνο να φτιάχνει κάθε μέρα σάλτσες και dressing;

Θα γίνει άραγε και αυτό το προϊόν μια νέα καταναλωτική τάση, όπως έχουν γίνει οι εναλλακτικές πρωτεΐνες και τα φυτικά “γάλατα”; Μέχρι στιγμής, έχει όλα τα φόντα για να γίνει κάτι τέτοιο, αλλά ο χρόνος είναι αυτός που θα κρίνει το τελικό αποτέλεσμα.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα