Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
24.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τα πολυμερή με βάση τη ζάχαρη σύμμαχοι της ανακύκλωσης του πλαστικού

ΑρχικήΝέαΠεριβάλλον / ΒιωσιμότηταΤα πολυμερή με βάση τη ζάχαρη σύμμαχοι της ανακύκλωσης του πλαστικού
spot_img

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ του Ηνωμένου Βασιλείου και το Πανεπιστήμιο Duke των ΗΠΑ, ανέπτυξαν μια νέα οικογένεια πολυμερών από υλικά με βάση τη ζάχαρη. Τα πολυμερή διατηρούν τις ίδιες ιδιότητες με τα κοινά πλαστικά, με τη διαφορά ότι είναι τόσο αποικοδομήσιμα όσο και μηχανικά ανακυκλώσιμα.

Για να δημιουργήσουν δύο νέους τύπους πολυμερούς, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν αρχικά υλικά με βάση τη ζάχαρη, αντί για πετροχημικά παράγωγα. Ενώ ένα από τα νέα πολυμερή είναι ελαστικό όπως το καουτσούκ, το άλλο είναι σκληρό αλλά όλκιμο, όπως τα περισσότερα εμπορικά πλαστικά.

Επιπλέον, η χημική ομοιότητα των πολυμερών σημαίνει ότι, σε αντίθεση με πολλά τρέχοντα πλαστικά εμπορεύματος, μπορούν να αναμιχθούν μεταξύ τους για να αποδώσουν υλικά με συγκρίσιμες ή βελτιωμένες ιδιότητες.

«Η ικανότητα ανάμειξης αυτών των πολυμερών μαζί για τη δημιουργία χρήσιμου υλικού προσφέρει ένα ξεχωριστό πλεονέκτημα στην ανακύκλωση, η οποία συχνά έχει να αντιμετωπίσει τις μικτές ζωοτροφές», εξηγεί στο PackagingInsights ο Δρ Josh Worch από τη Σχολή Χημείας του Μπέρμιγχαμ, συν-συγγραφέας στην έρευνα.

Ο Δρ Connor Stubbs, επίσης από τη Σχολή Χημείας του Μπέρμιγχαμ, προσθέτει: «Τα πλαστικά με βάση το πετρέλαιο είχαν δεκαετίες έρευνας, οπότε το να φτάσουμε σε ένα παρόμοιο επίπεδο με αυτά είναι μια τεράστια πρόκληση. Μπορούμε να κοιτάξουμε τις μοναδικές δομές και τα σχήματα που έχει να προσφέρει η βιολογία για να δημιουργήσουμε μακράν καλύτερα πλαστικά με την ίδια έκταση ιδιοτήτων που μπορούν να προσφέρουν τα τρέχοντα εμπορικά πλαστικά.»

Διαδικασία δημιουργίας πολυμερών

Οι ερευνητές έκαναν τα νέα πολυμερή χρησιμοποιώντας ως δομικά στοιχεία ενώσεις κατασκευασμένες από από σακχαροαλκοόλες και διαθέτουν έναν άκαμπτο δακτύλιο ατόμων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το πολυμερές με βάση το isoidide έδειξε δυσκαμψία και ευκαμψία παρόμοια με τα κοινά πλαστικά και μια δύναμη παρόμοια με τα υψηλής ποιότητας πλαστικά μηχανικής όπως το Νάιλον-6.

Παρά το γεγονός ότι το isoidide και το isomannide διαφέρουν μόνο ως προς τη στερεοχημεία τους, το υλικό με βάση το isomannide  είχε παρόμοια αντοχή και ανθεκτικότητα, αλλά έδειξε επίσης υψηλή ελαστικότητα, ανακτώντας το σχήμα του μετά την παραμόρφωση.

Συγκεκριμένα, τα υλικά διατήρησαν τις «εξαιρετικές» μηχανικές τους ιδιότητες μετά από κονιοποίηση και θερμική επεξεργασία, η οποία είναι η συνήθης μέθοδος μηχανικής ανακύκλωσης πλαστικών.

Τα ευρήματα

Με τη δημιουργία συμπολυμερών που περιέχουν τόσο μονάδες isoidide όσο και isomannide, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μπορούσαν να ελέγξουν τις μηχανικές ιδιότητες και τα ποσοστά αποικοδόμησης ανεξάρτητα του ενός από το άλλο. Ως εκ τούτου, αυτό το σύστημα ανοίγει την πόρτα στη χρήση των μοναδικών σχημάτων των σακχάρων για να συντονίσει ανεξάρτητα την αποικοδομησιμότητα για συγκεκριμένη χρήση χωρίς να μεταβάλει σημαντικά τις ιδιότητες του υλικού.

Νέα έρευνα

Το προηγούμενο έτος, ερευνητές στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ Berkeley California και Minnesota ανέπτυξαν μια νέα χημική τεχνολογία ζύμωσης για την παραγωγή πλαστικών προϊόντων ποιότητας τροφίμων από φυτικές πηγές. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι διαδικασίες ανάπτυξής τους βελτιστοποιούνται τώρα, ενώ η εμπορευματοποίηση παρουσιάζει μια “συναρπαστική” πιθανότητα.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα