Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Βερμούτ: Η μεγάλη επιστροφή

ΑρχικήΝέαΚαινοτομία / ΤάσειςΒερμούτ: Η μεγάλη επιστροφή
spot_img

Να πιούμε ένα βερμουτάκι;”

Η γενιά των σημερινών 60αρηδων σίγουρα θυμάται τα πάρτι, υπό το άγρυπνο βλέμμα των μεγάλων και τις… βεγγέρες όπου ήταν απαραίτητη η παρουσία Βερμούτ, και που ήταν, ίσως και το μοναδικό αλκοολούχο ηδύποτο που κυκλοφορούσε σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις της μεσοαστικής τάξης. Επίσης ήταν και το ιδανικότερο και πιο σύνηθες δώρο σε επισκέψεις και πάντα κρυβόταν στο πίσω μέρος του μπουφέ εκεί που μόνο οι μεγάλοι είχαν ελεύθερη πρόσβαση.

Από τότε έχει μπει πολύ… αλκοόλ στο αυλάκι, και το βερμούτ κατέληξε να υπάρχει στο προσκήνιο, μόνο ως αναγκαίο συστατικό για την παρασκευή των πιο διάσημων classic cocktails. Ίσως το μοναδικό που παρέμεινε και συνέχισε ηρωϊκά (πλην μοναχικά) να εκπροσωπεί όλα τα υπόλοιπα, είναι το Martini το οποίο δεν σταμάτησε ποτέ να έχει φανατικούς φίλους.

Η γκάμα των επιλογών αλκοολούχων ποτών από τότε, γιγαντώθηκε και εξακολουθεί να μεγαλώνει, αλλά ήταν θέμα χρόνου το βερμούτ να ξαναγίνει τάση, όπως και τόσα άλλα εκείνης της γλυκιάς εποχής. Από τότε έχει περάσει σχεδόν μισός αιώνας, χρόνος αρκετός για να ολοκληρώσει ο κύκλος της μόδας την περιστροφή των 360 μοιρών και από κακόγουστο ρετρό και κιτς, να γίνει η εκ νέου ανακάλυψη του και πλέον δείχνει να περνά μια φάση αναγέννησης με όλο και μεγαλύτερη παρουσία σε δημοφιλή μπαρ.

Δεν είναι όμως μόνο θέμα ποικιλίας και νοσταλγίας. Τα χαρακτηριστικά του Βερμούτ ταιριάζουν στην σημερινή εποχή. Εάν ένα ποτό που αντλεί τόσο μεγάλο μέρος του χαρακτήρα του από μια έγχυση βοτάνων δεν μπορέσει να βρει την θέση του σήμερα, δεν θα το κάνει ποτέ.

Πλέον σε πολλά δημοφιλή μπαρ ανά τον κόσμο το βερμούτ δεν είναι απλώς ένα βασικό συστατικό σε κλασικά κοκτέιλ όπως το μαρτίνι, το Manhattan και το negroni. Σερβίρεται όπως θα συνέβαινε στο Τορίνο ή τη Βαρκελώνη: τακτοποιημένο, πάνω από πάγο, με μια φέτα εσπεριδοειδών – ένα απεριτίβο που πρέπει να καταναλωθεί με ένα μπολ ελιές.

Πίνοντάς το με αυτόν τον τρόπο, δεν χρειάζεται πολύς χρόνος για να συνειδητοποιήσουμε ότι το βερμούτ μπορεί να είναι τόσο περίπλοκο όσο το καλό σέρι, το πορτ ή, το μη ενισχυμένο κρασί, παρόλο που οι δεξιότητες που απαιτούνται για την παρασκευή του, είναι λίγο διαφορετικές. Φτιαγμένο από βάση ενισχυμένου κρασιού, επιλέγοντας και εμπλουτίζοντας τη σειρά από bitters, φλούδες εσπεριδοειδών, βότανα και μπαχαρικά που δίνουν σε κάθε βερμούτ τον δικό του ξεχωριστό χαρακτήρα, απαιτεί κάτι πιο κοντά στην τέχνη του σεφ ή του αρωματοποιού.

Η Ελληνική αγορά βερμούτ, κατάλαβε νωρίς την μεγάλη επιστροφή και το υποδέχθηκε μετά βαΐων και κλάδων, έχοντας στη φαρέτρα της δυνατά όπλα όπως:

Το Otto’s Athens Vermouth είναι ελαφρώς πικρό, αλλά συνδυάζει τη φρεσκάδα από το πορτοκαλί. Είναι υψηλής ποιότητας ελληνικό κρασί και περιέχει πεύκο, ροδοπέταλα, φύλλα ελιάς, ρίγανη, θυμάρι, εσπεριδοειδή και βανίλια, δημιουργώντας μια μοναδική ελληνική γεύση.

Το «Vermood», με καταγωγή από την Πάτρα, προέρχεται από εκλεκτό ημίγλυκο μοσχάτο, με νότες αρτεμισίας, περγαμόντου και δροσερών βοτάνων με ελαφριά γλυκόπικρη επίγευση.

Το «Volkan on The Rocks», από τη Σαντορίνη με παλαιωμένο vinsanto που ζευγαρώνει με ελληνικά βότανα όπως το θυμάρι και το φασκόμηλο και εμπλουτίζονται με περγαμόντο.

Τα Veroni Rosso και Veroni Dry της οικογένειας Μπουτάρη. Από το πρώτο αναδύονται φρουτώδη αρώματα όπως αποξηραμένο κεράσι, δαμάσκηνο και φλούδες πορτοκαλιού τα οποία δένουν περίτεχνα με τα βοτανικά χαρακτηριστικά από το δεντρολίβανο, φασκόμηλο, χαμομήλι, και μαύρο τσάι ενώ το αρωματικό μπουκέτο συμπληρώνουν οι γλυκές νότες βανίλιας και κανέλας. Στο Veroni Dry Τα αρώματα που αναδύονται είναι σύνθετα, με κυρίαρχα τα βοτανικά χαρακτηριστικά από το δεντρολίβανο, το φασκόμηλο, τις ρίζες φυτών, το χαμομήλι. Η αρωματική παλέτα συνεχίζει με στοιχεία εσπεριδοειδών όπως φλούδες πορτοκαλιού και νεραντζιού, από τη λουΐζα, το δυόσμο και το θυμάρι, ενώ στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί νεράντζι και κινίνη και να χαρίσουν μία κομψή πολυπλοκότητα και μακρά επίγευση.

Το Vermood Vermouth Rosso της ποτοποιίας ΤΕΝΤΟΥΡΑ ΚΑΣΤΡΟ – Γ.Π. ΧΑΧΑΛΗΣ από εκλεκτό ημίγλυκο οίνο (Ροδίτης & Μαυροδάφνη) που αρωματίζεται με αρτεμισία, γεντιανή ρίζα, μπαχάρι, περγαμόντο, σαφράν και εκχυλίσματα των μπαχαρικών της Τεντούρας χωρίς προσθήκη χρωστικών ουσιών και ζάχαρης, περιέχει ελληνικό μέλι που ενισχύει την ιδιαίτερη γεύση του.

Το Καλλικούνης Pikron Βερμούτ ένα πραγματικά ξεχωριστό Βέρμουτ βασισμένο στην παλιά αυθεντική συνταγή του Νικόλαου Καλλικούνη. Ισχυρή προσωπικότητα που αναμιγνύει νότες παλαιωμένης μαυροδάφνης με εκχυλίσματα από 14 βότανα με τελείωμα σε βελούδινη και απαλή υφή

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝΕ ΝΑ ΤΑ ΒΡΙΣΚΑΤΕ ΟΛΑ ΟΤΑΝ ΚΑΝΕΤΕ ΕΝΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
    ΒΕΡΜΟΥΤ ΠΟΛΥΚΑΛΑ
    ΟΤΑΝ ΕΜΕΙΣ ΦΤΙΑΧΝΑΜΕ ΒΕΡΜΟΥΤ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΗΤΑΝΕ ΣΤΑ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ

    ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΠΟΛΥΚΑΛΑ
    apoto 1897
    polykala.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο