Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
13.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ηλιακός οικιακός φούρνος

ΑρχικήΝέαΚαινοτομία / ΤάσειςΗλιακός οικιακός φούρνος
spot_img

Ένας νέος σχεδιασμός για ένα ηλιακό σύστημα μαγειρέματος μπορεί να βοηθήσει τις αγροτικές κοινότητες να προετοιμάσουν τα τρόφιμα με πιο βιώσιμο τρόπο, όπως αναφέρει μια νέα μελέτη. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται σε αυτό το σύστημα θα πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμα για τους ανθρώπους, σε μέρη όπου υπάρχουν λίγες επιλογές εκτός από την καύση ξύλου ή κάρβουνου.

Μηχανικοί στη Νιγηρία έχουν αναπτύξει ένα βελτιωμένο ηλιακό σύστημα μαγειρέματος που έχει σχεδιαστεί για να αντικαταστήσει το μαγείρεμα πάνω από φωτιές που δημιουργούνται με κάρβουνο, ξύλο ή άλλα υλικά, αναφέρει μια νέα μελέτη στο Frontiers in Energy Research. Υπάρχουν ακόμα πολλά μέρη του κόσμου όπου οι άνθρωποι μαγειρεύουν απευθείας πάνω από τέτοιες εστίες, κάτι που βλάπτει τόσο το περιβάλλον όσο και την υγεία της τοπικής κοινότητας. Αυτή η νέα προσέγγιση συνδυάζει δύο συμβατικά σχέδια ηλιακού φούρνου και στοχεύει στην παροχή μιας καθαρότερης και υγιέστερης εναλλακτικής λύσης.

«Το μαγείρεμα με την καύση καυσόξυλων και άλλων μη περιβαλλοντικών και μη φιλικών προς το περιβάλλον καυσίμων εξακολουθεί να κυριαρχεί στις περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες, ειδικά μεταξύ των ανθρώπων που ζουν σε αγροτικές περιοχές και σε ορισμένες αστικές πόλεις», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ Clement A. Komolafe, του Πανεπιστημίου Landmark .

“Προκειμένου να αποθαρρύνουμε τη χρήση επικίνδυνων καυσίμων για μαγείρεμα, σκεφτήκαμε να συνδυάσουμε το ηλιακό κουτί και τους παραβολικούς τύπους πιάτων για να παράγουμε ένα νέο ηλιακό σύστημα μαγειρέματος χρησιμοποιώντας τοπικά υλικά”.

Συνδυασμός δύο σχεδίων και υποδείγματος

Υπάρχουν δύο βασικές ρυθμίσεις για τις συμβατικές ηλιακές κουζίνες. Το πρώτο είναι ένα κουτί (συχνά κατασκευασμένο από γυαλί ή διαφανές υλικό), το οποίο παγιδεύει τη θερμότητα από τις ακτίνες του ήλιου. Το δεύτερο είναι μια παραβολική ή σφαιρική δομή που αντανακλά και εστιάζει το φως του ήλιου για να εντείνει τη θερμότητα.

Αυτή η τελευταία κουζίνα συνδυάζει και τις δύο προσεγγίσεις για να συλλάβει ακόμα περισσότερη θερμότητα. Οι αρχικές δοκιμές έδειξαν ότι η κουζίνα απέκτησε θερμαντική ισχύ έως 58,2W, η οποία ήταν αρκετή για να βράσει νερό, καθώς και να μαγειρέψει ρύζι και πλάνταγο.

Τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού περιλαμβάνουν επίσης την εύκολη λειτουργία από ένα μόνο άτομο και την απλή συναρμολόγηση. Επιπλέον, δεν θα χρειαζόταν ειδική εκπαίδευση για τη χρήση της συσκευής.

Εξαρτήματα και υλικά τοπικής προέλευσης

Η ομάδα χρησιμοποίησε εύκολα προσβάσιμα υλικά όπως φύλλο αλουμινίου, σίδηρο, χαλύβδινους σωλήνες, κόντρα πλακέ και ανακλαστικό γυαλί για την κατασκευή της συσκευής. Η ομάδα συνέκρινε επίσης δύο υλικά αποθήκευσης θερμότητας που θα ήταν εύκολα προσβάσιμα: μαύρο επικαλυμμένο χαλίκι (γρανίτης) και χρησιμοποιημένο λάδι κινητήρα. Μια συσκευή εντοπισμού παρείχε τα ηλεκτρονικά που απαιτούνται για τη μέτρηση της θερμοκρασίας και της υγρασίας για τη μελέτη.

“Τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν σχεδιαστικές τροποποιήσεις για την περαιτέρω μείωση του ρυθμού απώλειας θερμότητας μέσω του τοίχου του κουτιού μαγειρέματος για καλύτερη απόδοση”, δήλωσε ο Komolafe. “Για γρήγορη αναδιανομή αυτού του νέου σχεδιασμού συσκευών σε αγροτικές κοινότητες, προσκαλούμε τα ενδιαφερόμενα μέρη να χρηματοδοτήσουν ή να συνεργαστούν στο έργο”.

Πηγή: Eurekalert

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο