Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου, 2022
12.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καραγενάνη (Ε 407): Πρόσκληση της EFSA για τεχνικά και τοξικολογικά δεδομένα για χρήσεις σε τρόφιμα

ΑρχικήΝέαΚαραγενάνη (Ε 407): Πρόσκληση της EFSA για τεχνικά και τοξικολογικά δεδομένα για χρήσεις σε τρόφιμα
spot_img

cibum team

Η EFSA απευθύνει πρόσκληση για υποβολή τεκμηριωμένων πληροφοριών (δημοσιευμένες, αδημοσίευτες ή πρόσφατα δημιουργημένες) σχετικές με την επανεκτίμηση της καραγενάνης (Ε 407) που θα χρησιμοποιηθεί σε τρόφιμα για βρέφη κάτω των 16 εβδομάδων, καθώς και για την αντιμετώπιση των κενών δεδομένων που έχουν εντοπιστεί για όλες τις ομάδες πληθυσμού στην ήδη δημοσιευμένη γνώμη της EFSA για αυτό το πρόσθετο τροφίμων.

Σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1333/2008, τα πρόσθετα τροφίμων που είχαν επιτραπεί για χρήση στην Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από τις 20 Ιανουαρίου 2009 πρέπει να επανεκτιμηθούν από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA). Το πρόγραμμα για αυτήν την επανεκτίμηση καθορίζεται από τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 257/2010.

Η EFSA έχει εκδώσει επιστημονική γνώμη για την ασφάλεια της καραγενάνης (Ε 407) όταν χρησιμοποιείται ως πρόσθετο τροφίμων, σε κατηγορίες τροφίμων που καθορίζονται στα παραρτήματα ΙΙ και ΙΙΙ του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/2008, εξαιρώντας εκείνες για βρέφη κάτω των 12 εβδομάδων. Ο λόγος ήταν ότι η προσέγγιση εκτίμησης κινδύνου που ακολούθησε τότε η πρώην ομάδα της EFSA για τα πρόσθετα τροφίμων και τις θρεπτικές πηγές που προστέθηκαν στα τρόφιμα (ANS Panel) στην επαναξιολόγηση των προσθέτων τροφίμων δεν εφαρμόστηκε σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα. Ως εκ τούτου, η επιτροπή ANS διευκρίνισε στη γνώμη της, ότι η επανεκτίμηση των χρήσεων για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα θα πραγματοποιηθεί χωριστά.

Σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφο 5 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 257/2010, όταν οι αιτούμενες πληροφορίες δεν έχουν υποβληθεί στην EFSA εντός των καθορισμένων προθεσμιών, το πρόσθετο τροφίμων μπορεί να αφαιρεθεί από τον κατάλογο της Ένωσης σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 10.3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/2008.

Προθεσμίες υποβολής δεδομένων
Τα ενδιαφερόμενα μέρη πρέπει να παρέχουν το αργότερο έως τις 31/12/2022 τις πληροφορίες που περιγράφονται παρακάτω
στο 
e-mail επικοινωνίας: fip@efsa.europa.eu 

Οι πληροφορίες που θα υποβληθούν θα χρησιμοποιηθούν:
  • για την παρακολούθηση θεμάτων που έχουν τεθεί στα συμπεράσματα και τις συστάσεις της Επιστημονικής Γνώμης σχετικά με την επανεκτίμηση της καραγενάνης (Ε 407) ως πρόσθετου τροφίμων από την πρώην επιτροπή ANF της EFSA.
  • για την εκτίμηση κινδύνου της καραγενάνης (Ε 407) σε τρόφιμα για βρέφη ηλικίας κάτω των 16 εβδομάδων στην κατηγορία τροφίμων 13.1.5.1 (Διαιτητικά τρόφιμα για βρέφη για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς και ειδικές φόρμουλες για βρέφη). Τα δεδομένα που πρέπει να υποβληθούν πρέπει να είναι σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της EFSA της Επιστημονικής Επιτροπής σχετικά με την εκτίμηση κινδύνου των ουσιών που περιέχονται στα τρόφιμα που προορίζονται για βρέφη ηλικίας κάτω των 16 εβδομάδων.
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε ΕΔΩ

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ευρωπαϊκή επιδημία Salmonella Mbandaka από κοτόπουλο – 196 κρούσματα, ένας νεκρός

Οι αρχές προειδοποιούν ότι ο κίνδυνος δηλητηριάσεων εξακολουθεί να υπάρχει καθώς δεν έχει εντοπιστεί η εστία.

Νέα αποκαλυπτικά ευρήματα μελέτης σχετικά με την επιβίωση του SARS-COV-2 σε τρόφιμα

Γιατί ο ιός επιβιώνει σε ζαμπόν και τυρί τσένταρ και όχι σε μήλα ελιές και σφολιάτες.

Διοξείδιο του τιτανίου: Η ΕΕ και ο ΕΦΕΤ ξεκαθάρισαν στο cibum τι ισχύει μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου

Τι έχουν να πουν εκπρόσωποι της βιομηχανίας τροφίμων, αλλά και εκπρόσωπος της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη νέα σύγχυση που επέφερε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να αναιρέσει την κατάταξη του διοξειδίου του τιτανίου ως καρκινογόνου ουσίας;
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα