Τετάρτη, 16 Απριλίου, 2025
18.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καρύδια: Οι Ιταλοί προτιμούν ξένες ποικιλίες λόγω γεύσης

ΑρχικήΝέαΚαρύδια: Οι Ιταλοί προτιμούν ξένες ποικιλίες λόγω γεύσης
spot_img

Η γεύση μετράει περισσότερο από την προέλευση – Μια πειραματική μελέτη σχετικά με τις προτιμήσεις των καταναλωτών για ντόπιες και ξένες ποικιλίες καρυδιών.

Η παγκοσμιοποίηση της αγοράς, σε συνδυασμό με τις προκλήσεις που θέτει η κλιματική αλλαγή, οδήγησε στην εισαγωγή και διάδοση ποικιλιών καλλιεργειών από ξένες χώρες. Ιταλοί ερευνητές ανέλυσαν τους παράγοντες που επηρεάζουν της προθυμία των καταναλωτών να αγοράσουν προϊόντα που προέρχονται από άλλες χώρες και πιο συγκεκριμένα καρύδια.  Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης συμβάλλουν στη συζήτηση για τη σημασία της γεύσης έναντι των πληροφοριών στην προτίμηση για ένα προϊόν διατροφής. Επιπλέον, ενισχύει τη συζήτηση για την αντίληψη των καταναλωτών για τις ξένες ποικιλίες που καλλιεργούνται στη χώρα τους. 

- Advertisement -

 Μέσα από ένα τεχνητό πείραμα, αξιολογήθηκε η προθυμία πληρωμής για τρεις συσκευασίες καρυδιών βάρους 350 g η καθεμία—που αντιπροσωπεύουν μία εγγενή ποικιλία (Sorrento) και δύο ξένες ποικιλίες (Chandler και Hartley). 

Τα ευρήματα της μελέτης αποκάλυψαν ότι τόσο οι πληροφορίες για την προέλευση της ποικιλίας όσο και η γεύση επηρεάζουν σημαντικά την προθυμία των καταναλωτών να πληρώσουν για διαφορετικές ποικιλίες καρυδιάς, με τη γεύση να έχει ισχυρότερο αντίκτυπο. Και ενώ οι πληροφορίες σχετικά με την προέλευση της ποικιλίας μειώνουν τις προτιμήσεις των καταναλωτών για ξένες ποικιλίες (δηλαδή, Chandler και Hartley), μετά τη δοκιμή των καρυδιών, η προθυμία πληρωμής για την ξένη και διεθνώς καλλιεργούμενη ποικιλία (δηλ. Hartley) αυξήθηκε.

Η Μελέτη δημοσιεύτηκε στο Food Quality and Preference. Για να την διαβάσετε πατήστε ΕΔΩ.

Αναφορά: Maria Raimondo, Daniela Spina, Mario D’Amico, Giuseppe di Vita, Giovanbattista Califano, Francesco Caracciolo, Taste matters more than origin: An experimental economics study on consumer preferences for native and foreign varieties of walnuts, Food Quality and Preference, 2024, 105106, ISSN 0950-3293, https://doi.org/10.1016/j.foodqual.2024.105106. (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0950329324000089)

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Αλλάζει το “παιχνίδι” στην ανίχνευση παθογόνων στα τρόφιμα – Νέα καινοτόμος τεχνολογία ανάλυσης

Η νέα μέθοδος μειώνει σημαντικά τον χρόνο ανίχνευσης παθογόνων σε λιγότερο από τέσσερις ώρες και κοστίζει μόλις 0,5$ ανά δείγμα

Κίνδυνος από τα βρεφικά στρώματα – Δύο έρευνες αποκαλύπτουν ότι τα μωρά εκτίθενται σε χημικές ουσίες που βλάπτουν τον εγκέφαλο

Συμβουλές προς τους γονείς για να μειώσουν την έκθεση των παιδιών τους σε χημικές ουσίες που υπάρχουν στα παιδικά στρώματα - Κάλεσμα αφύπνισης από τους ερευνητές

Οι λάθος θερμοκρασίες ψυγείου στα Ευρωπαϊκά νοικοκυριά αλλάζουν τα δεδομένα στις ημερομηνίες λήξης των τροφίμων

Σε υψηλές θερμοκρασίες λειτουργούν τα ψυγεία των νοικοκυριών στην Ευρώπη - "Πρόσω Ολοταχώς" για τους παραγωγούς να προσαρμόσουν τις ημερομηνίες λήξης
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα