Η γεύση μετράει περισσότερο από την προέλευση – Μια πειραματική μελέτη σχετικά με τις προτιμήσεις των καταναλωτών για ντόπιες και ξένες ποικιλίες καρυδιών.
Η παγκοσμιοποίηση της αγοράς, σε συνδυασμό με τις προκλήσεις που θέτει η κλιματική αλλαγή, οδήγησε στην εισαγωγή και διάδοση ποικιλιών καλλιεργειών από ξένες χώρες. Ιταλοί ερευνητές ανέλυσαν τους παράγοντες που επηρεάζουν της προθυμία των καταναλωτών να αγοράσουν προϊόντα που προέρχονται από άλλες χώρες και πιο συγκεκριμένα καρύδια. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης συμβάλλουν στη συζήτηση για τη σημασία της γεύσης έναντι των πληροφοριών στην προτίμηση για ένα προϊόν διατροφής. Επιπλέον, ενισχύει τη συζήτηση για την αντίληψη των καταναλωτών για τις ξένες ποικιλίες που καλλιεργούνται στη χώρα τους.
Μέσα από ένα τεχνητό πείραμα, αξιολογήθηκε η προθυμία πληρωμής για τρεις συσκευασίες καρυδιών βάρους 350 g η καθεμία—που αντιπροσωπεύουν μία εγγενή ποικιλία (Sorrento) και δύο ξένες ποικιλίες (Chandler και Hartley).
Τα ευρήματα της μελέτης αποκάλυψαν ότι τόσο οι πληροφορίες για την προέλευση της ποικιλίας όσο και η γεύση επηρεάζουν σημαντικά την προθυμία των καταναλωτών να πληρώσουν για διαφορετικές ποικιλίες καρυδιάς, με τη γεύση να έχει ισχυρότερο αντίκτυπο. Και ενώ οι πληροφορίες σχετικά με την προέλευση της ποικιλίας μειώνουν τις προτιμήσεις των καταναλωτών για ξένες ποικιλίες (δηλαδή, Chandler και Hartley), μετά τη δοκιμή των καρυδιών, η προθυμία πληρωμής για την ξένη και διεθνώς καλλιεργούμενη ποικιλία (δηλ. Hartley) αυξήθηκε.
Η Μελέτη δημοσιεύτηκε στο Food Quality and Preference. Για να την διαβάσετε πατήστε ΕΔΩ.
Αναφορά: Maria Raimondo, Daniela Spina, Mario D’Amico, Giuseppe di Vita, Giovanbattista Califano, Francesco Caracciolo, Taste matters more than origin: An experimental economics study on consumer preferences for native and foreign varieties of walnuts, Food Quality and Preference, 2024, 105106, ISSN 0950-3293, https://doi.org/10.1016/j.foodqual.2024.105106. (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0950329324000089)