Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023
24.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καταγγελίες για ληγμένα και μουχλιασμένα γεύματα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας από την “Χούτος Catering”

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΚαταγγελίες για ληγμένα και μουχλιασμένα γεύματα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας από την "Χούτος Catering"
spot_img

H εταιρεία ΧΟΥΤΟΣ CATERING ΑΕ, είχε εμπλακεί και στο σκάνδαλο με το κρέας αλόγου το 2013.

Φοιτητές του πανεπιστημίου Θεσσαλίας κατήγγειλαν πως η εταιρεία που έχει αναλάβει την σίτιση του Πανεπιστημίου τους προσέφερε να φάνε ληγμένα και μουχλιασμένα τρόφιμα, σε μερικά από τα οποία μάλιστα είχαν αφαιρεθεί οι ετικέτες με τις ημερομηνίες λήξης. Την σίτιση του πανεπιστημίου Θεσσαλίας έχει αναλάβει η εταιρεία βιομηχανικού κέτερινγκ «ΧΟΥΤΟΣ CATERING ΑΕ».

Η εταιρεία ΧΟΥΤΟΣ CATERING ιδρύθηκε το 1983 και έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη. Δραστηριοποιείται στην τροφοδοσία μεγάλων φορέων, ανά την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων Πανεπιστήμια, Νοσοκομεία, Κλινικές, Σχολεία, Παιδικοί Σταθμοί, Κατασκηνώσεις, Στρατός κ.ά. Επιπλέον, παρέχει υπηρεσίες προσωπικού (τραπεζοκόμοι, μάγειροι κ.λπ.) και αναλαμβάνει τη λειτουργία κυλικείων.

Όπως καταγγέλλουν στα «Φοιτητικά Νέα» “τα συσκευασμένα επιδόρπια που μοιράστηκαν ήταν ληγμένα και βρέθηκε μούχλα σε κάποιο από αυτά. Στις συγκεκριμένες συσκευασίες είχε σβηστεί εσκεμμένα η αναγραφή της ημερομηνίας παραγωγής και λήξης. Μάλιστα όταν ρωτήσαμε γιατί είχαν αφαιρεθεί οι ετικέτες με τις ημερομηνίες λήξης πήραμε την απάντηση ότι θεωρήθηκαν λανθασμένες” αναφέρουν χαρακτηριστικά. 

Οι φοιτητές Ιατρικής σε ανακοίνωσή τους υποστήριξαν πως οι εταιρείες παίρνουν 3.700.000 ευρώ από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για την σίτιση και υπογραμμίζουν ότι «δεν θα πεθάνουμε ούτε θα πεινάσουμε για τα κέρδη των εργολάβων που έχουν αναλάβει τη σίτιση».

Οι φοιτητές καταγγέλλουν επίσης ότι:

  • Οι εταιρίες προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους φέτος με την πληθωριστική κρίση έχουν μειώσει σε μεγάλο βαθμό τις μερίδες, ενώ αρνούνται συχνά να δώσουν συμπλήρωμα στις μικρές μερίδες.
  • Πολλές μέρες της εβδομάδας τελειώνει το κρέας που έχουν στο μενού στις 14:30 ενώ τα φοιτητικά εστιατόρια είναι ανοιχτά και υποχρεωμένα να παρέχουν φαγητό 12:30-15:30. Στην Ιατρική οι φοιτητές/τριες έχουμε καταλήξει πάρα πολλές φορές να τελειώνουμε την κλινική μας άσκηση στις 15:00 και να τρώμε μόνο ρύζι ή σκέτα μακαρόνια γιατί η εταιρεία δεν παρέχει αρκετές μερίδες προκειμένου να μεγιστοποιήσει το κέρδος της.
  • Άτομα που δεν είναι δικαιούχοι δεν μπορούν να πληρώσουν ξεχωριστά για το μεσημεριανό και το βραδινό γεύμα τους. Είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν ενιαία 2,30 και για τα δύο γεύματα. Όμως οι σχολές μας βρίσκονται έξω από την πόλη με αποτέλεσμα να μην τρώμε σχεδόν ποτέ το βραδινό που έχουμε πληρώσει. Ταυτόχρονα άμα θέλουμε να σιτιστούμε στην λέσχη στο κέντρο πρέπει μόνο για το βραδινό να πληρώσουμε πάλι 2,30. Αυτό κάνει ξεκάθαρη την αισχροκέρδεια των caterings πάνω στους φοιτητές.

Για τους λόγους αυτούς οι φοιτητές ζητούν δωρεάν σίτιση για όλους. Να φύγουν τα Catering και οι εργολάβοι από την σίτιση. Το πανεπιστήμιο να προσλάβει εργαζόμενους και να διαχειρίζεται μόνο του την σίτιση των φοιτητών. Να κάνει ό,τι  χρειάζεται το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, η επιτροπή σίτισης και η Διεύθυνση Φοιτητικής Μέριμνας για να βελτιωθεί η ποιότητα και να επαρκεί η ποσότητα του φαγητού. Να γίνονται τακτικά έλεγχοι και να πραγματοποιείται τακτικά δειγματοληψία  στα τρόφιμα. Να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση για την σίτιση. Να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα από το αποθεματικό του ΕΛΚΕ.

Το σκάνδαλο με το DNA αλόγου σε προϊόντα κρέατος

Υπενθυμίζεται ότι η ίδια εταιρεία catering είχε εμπλακεί στο σκάνδαλο με το κρέας αλόγου το 2013. Στα προϊόντας κρέατος της εν λόγω εταιρείας τα οποία δέσμευσε τότε ο ΕΦΕΤ, είχε ανιχνευτεί 60% κρέας αλόγου. Τότε η Χούτος είχε αναλάβει τη σίτιση στα Πανεπιστήμια Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, την τροφοδοσία των κατά τόπους φοιτητικών λεσχών Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Μουσικά σχολεία Θεσσαλονίκης, Βόλου, Κομοτηνής και Λάρισας, Βρεφονηπιακοί σταθμοί Δήμου Θεσσαλονίκης, Δήμου Καλαμαριάς, Δήμου Πυλαίας, Νοσοκομειακά Ιδρύματα (Θεαγένειο, ΑΧΕΠΑ, Πανεπιστημιακό Λάρισας, Νοσοκομείο Κατερίνης, Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης), Πυροσβεστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης, Λέσχη Αξιωματικών Θεσσαλονίκης, Hellexpo Δ.Ε.Θ, Στρατιωτική Λέσχη (ΣΑΣΣ).

Σχεδόν ένα χρόνο αργότερα τον Μάρτιο του 2014 οι εκπρόσωποι των εταιρειών «Χούτος Catering A.E.» και της «Τ&Τ Foods AE» Μονάδα Επεξεργασίας Τροφίμων, κρίθηκαν αθώοι από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ροδόπης για το αδίκημα της διακίνησης μη ασφαλών προϊόντων. Οι εταιρείες αντιμετώπιζαν κατηγορίες από τον ΕΦΕΤ οι οποίες τελικά κατά την ακροαματική διαδικασία αποδείχθηκαν αβάσιμες, καθώς διευκρινίστηκε ότι δεν έφεραν καμία ευθύνη για την παρουσία DNA αλόγου στα προϊόντα τους. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, οι δυο εταιρείες δεν προβλέπετο να κάνουν έλεγχο ανίχνευσης DNA, ενώ τονίσθηκε πως στη χώρα μας δεν υπήρχε κρατικό πιστοποιημένο εργαστήριο, προκειμένου να γίνονται έλεγχοι DNA σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης.

Το όνομα της εταιρείας Χούτος είχε εμπλακεί και σε ένα άλλο σκάνδαλο στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης  το 2005. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής ο τότε πρύτανης Αθ. Καραμπίνης επέλεξε την «Χούτος Catering». Οι συμβάσεις με τον ίδιο εργολάβο ανανεώνονταν συνεχώς, μέχρι που ένας νέος πρύτανης, ο Κ. Ρέμελης (2010-14), προκηρύσσει το 2014 διαγωνισμό που οδήγησε σε δύο καινούργιους αναδόχους. Δεν ανέλαβαν όμως ποτέ το έργο. Τον Σεπτέμβριο του 2014 ο επανεκλεγείς (παλιός) πρύτανης Αθ. Καραμπίνης «επανατοποθέτησε» διά της επεκτάσεως μιας παλιάς σύμβασης τον ίδιο διαχρονικό εργολάβο (Χούτο). Οι φοιτητές τότε «επαναστάτησαν» και η Χούτος κατέθεσε μήνυση εναντίον τους. Το Οκτώβριο του 2009 οι φοιτητές δικαιώθηκαν.

 Επίσης το 2019 ασκήθηκε πειθαρχική δίωξη στον Πρύτανη από τον τότε από τον Υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου. Ο Αθ. Καραμπίνης απάντησε με μήνυση εναντίον του Κ. Γαβρόγλου. Ταυτόχρονα και σε απάντηση των διαδικτυακών αναρτήσεων που ενέπλεξαν την εταιρεία στην υπόθεση της άσκησης πειθαρχικής δίωξης του κ .Καραμπίνη, η Χούτος αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι πρόσωπο του συγγενικού περιβάλλοντος του Αθ. Καραντίνη συμμετείχε σε ίδρυση εταιρείας μαζί με την «ΧΟΥΤΟΣ Catering A.E».

«Η εταιρεία  «ΧΟΥΤΟΣ Catering Α.Ε» ουδέποτε ανέπτυξε εταιρική σχέση με τα φερόμενα των αναρτήσεων πρόσωπα ή με συγγενικά με αυτούς πρόσωπα. Η Πρόεδρος – Διευθύνουσα Σύμβουλος και Νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας κα Χούτου Μαρία καθώς και τα μέλη του Δ.Σ της εταιρείας «ΧΟΥΤΟΣ Catering A.Ε.» ουδέποτε ανέπτυξαν επαγγελματική ή εταιρική  σχέση με τα ανωτέρω πρόσωπα» ανέφερε η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

EFSA – Φέτα: Πράσινο φως για το ένζυμο λιπάση τριακυλογλυκερόλης στην παραγωγή φέτας και άλλων τυριών

Ο ομάδα της EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν προκαλεί ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια.

Παρειδωλία: Βλέπετε κι εσείς πρόσωπα στον καφέ ή στο καμένο τοστ; Δεν είστε οι μόνοι!

Πως το φαινόμενο της παρειδωλίας, βοήθησε στην επιβίωση των προγόνων μας.

ΕΕ – Πρόσθετα: Εγκρίθηκε το ξίδι ως ρυθμιστής οξύτητας – Και το όνομα αυτού Ε 267

Για πρώτη φορά το ξίδι στον ενωσιακό κατάλογο προσθέτων τροφίμων.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα