Τελευταίο κριτήριο για την επιλογή σταφυλιών ήταν ο τρόπος παραγωγής τους – Την “πρωτιά κατέλαβαν γεύση, εμφάνιση και φυτοφάρμακα.
Η γεύση κερδίζει τον δισταγμό των καταναλωτών απέναντι στα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα (ΓΤΟ) όπως δείχνει έρευνα του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS One.
Στην έρευνα συμμετείχαν 2.800 άνθρωποι οι οποίοι δοκίμασαν ΓΤΟ σταφύλια. Η πλειοψηφία είπε πως την ενδιαφέρει περισσότερο η γεύση. Ακολουθεί η εμφάνιση, στη συνέχεια η παρουσία φυτοφαρμάκων και τελευταίος είναι ο τρόπος παραγωγής τους.
Τα ευρήματα της μελέτης έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς όσοι γνώριζαν λεπτομέρειες για το τι σημαίνει γονιδιακή επεξεργασία ήταν και αυτοί που επέλεξαν ως πρώτο κριτήριο για την επιλογή σταφυλιών, την γεύση. Η ομάδα που απέρριψε πιο έντονα τη γονιδιακή επεξεργασία, περίπου το 16% των ερωτηθέντων, γνώριζε τα λιγότερα για την τεχνολογία και είχε ελάχιστη εμπιστοσύνη σε οποιαδήποτε πηγή πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των επιστημόνων, της κυβέρνησης και των μέσων ενημέρωσης.
Η γενετική μηχανική, που μερικές φορές ονομάζεται επίσης γενετική τροποποίηση, είναι μια διαδικασία που περιλαμβάνει το συνδυασμό γονιδίων από διαφορετικά είδη που δεν θα εμφανίζονταν φυσικά. Και οι δύο τεχνολογίες θεωρούνται ασφαλείς από τους επιστήμονες, αλλά υπάρχει σημαντικό στίγμα γύρω από τη γενετική μηχανική και η πώληση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών απαγορεύεται σε ορισμένες χώρες.