Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
9.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Decaf: Πόση καφεΐνη έχει ο Ντεκαφεϊνέ;

ΑρχικήΝέαΚαταναλωτήςDecaf: Πόση καφεΐνη έχει ο Ντεκαφεϊνέ;
spot_img

Ο καφές χωρίς καφεΐνη δεν είναι χωρίς καφεΐνη – Πως θα καταλάβετε την ποσότητα καφεΐνης.

Είναι γνωστό πως ο καφές είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ποτά στον κόσμο και ενώ πολλοί πίνουν καφέ για να αποκτήσουν αυξημένη πνευματική εγρήγορση και ενέργεια από την περιεχόμενη καφεΐνη, μερικοί είτε προτιμούν είτε πρέπει να την αποφεύγουν για λόγους υγείας.Ο καφές χωρίς καφεΐνη ή ντεκαφεϊνέ, είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση για όσους είναι ευαίσθητοι στην καφεΐνη ή θέλουν απλά να μειώσουν την πρόσληψή της, αλλά θέλουν να απολαμβάνουν τη νόστιμη γεύση του.

Ωστόσο, πρέπει να τονιστεί ότι ο καφές ντεκαφεϊνέ εξακολουθεί να παρέχει καφεΐνη.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή και να δούμε….

Τι είναι ο καφές ντεκαφεϊνέ;

Ο καφές χωρίς καφεΐνη παρασκευάζεται από κανονικούς κόκκους καφέ που περνούν από μια διαδικασία για να αφαιρέσουν το μεγαλύτερο μέρος της καφεΐνης. Ωστόσο, ο ντεκαφεϊνέ καφές δεν είναι εντελώς χωρίς καφεΐνη και ο κανονισμός της ΕΕ για τον ντεκαφεϊνέ απαιτεί οι κόκκοι και ο αλεσμένος χωρίς καφεΐνη να είναι τουλάχιστον 99,9% χωρίς καφεΐνη και ο στιγμιαίος καφές 99,7% χωρίς καφεΐνη. Αλλά αυτό (δυστυχώς) δεν ισχύει σε όλους τους καφέδες καθώς υπάρχουν και ντεκαφεινέ με 20% καφεΐνη. Κατά μέσο όρο, οι καφέδες χωρίς καφεΐνη περιέχουν λίγο λιγότερη καφεΐνη από αυτήν που έχουν 28 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας και λιγότερη από τη μισή καφεΐνη ενός κουτιού κόκα κόλα.

Η περιεκτικότητα καφεϊνής στον ντεκαφεϊνέ εξαρτάται από τον τύπο των κόκκων και τη διαδικασία της αφαίρεσης της ουσίας. Οι ντεκαφεϊνέ κόκκοι καφέ παρασκευάζονται συνήθως με μία από τις τρεις μεθόδους: χρησιμοποιώντας νερό, οργανικούς διαλύτες ή διοξείδιο του άνθρακα για να απομακρυνθεί η καφεΐνη από τους κόκκους καφέ.

Όλες οι μέθοδοι εμποτίζουν ή ατμίζουν τους πράσινους, μη ψημένους κόκκους καφέ μέχρι να διαλυθεί η καφεΐνη ή μέχρι να ανοίξουν οι πόροι των κόκκων. Αλλά δεν είναι δυνατό να αφαιρεθεί όλη η ποσότητα καφεΐνης από τον κόκκο του καφέ, γιατί μαζί θα αφαιρεθούν και όλες τις γεύσεις που τον κάνουν να έχει γεύση καφέ. Έτσι και αλλιώς, η διαδικασία της αφαίρεσης της καφεΐνης, αλλάζει τη μυρωδιά και τη γεύση του καφέ, με αποτέλεσμα μια ηπιότερη γεύση και διαφορετικό χρώμα.

Πόση καφεΐνη έχει ο καφές Ντεκαφεϊνέ;

Σχετικές μελέτες έχουν δείξει ότι σχεδόν όλοι οι τύποι καφέ ντεκαφεϊνέ περιέχουν καφεΐνη.

Κατά μέσο όρο, ένα φλιτζάνι ντεκαφεϊνέ των 236 ml, περιέχει έως και 7 mg καφεΐνης, ενώ ένα φλιτζάνι κανονικού καφέ περιέχει 70-140 mg. Ενώ ακόμη και 7mg καφεΐνης μπορεί να φαίνονται χαμηλά, θα μπορούσε να είναι ανησυχητική ποσότητα για εκείνους που πίνουν πολλούς καφέδες χωρίς καφεΐνη ενώ έχουν οδηγίες να μειώσουν την πρόσληψή της λόγω νεφρικής νόσου, αγχωδών διαταραχών ή ευαισθησίας στην καφεΐνη.

Για ευαίσθητα άτομα, ακόμη και μικρές ποσότητες καφεΐνης θα μπορούσαν να αυξήσουν την διέγερση, το άγχος, τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η κατανάλωση 5-10 φλιτζανιών καφέ ντεκαφεϊνέ θα μπορούσε να συσσωρεύσει ποσότητα καφεΐνης ίση 1-2 φλιτζάνια κανονικού καφέ. Έτσι, εκείνοι που αποφεύγουν την ουσία αυτή, θα πρέπει να είναι προσεκτικοί.

Συνεπώς ενώ η περιεκτικότητα σε καφεΐνη είναι χαμηλότερη από αυτή του κανονικού καφέ, εξακολουθεί να υπάρχει. Για να είστε ασφαλείς, διαβάστε στη συσκευασία πόση καφεΐνη περιέχει ο αγαπημένος σας decaf, ειδικά αν καταναλώνετε πολλά φλιτζάνια την ημέρα.

Ποιος πρέπει να πίνει καφέ ντεκαφεϊνέ;

Ενώ πολλοί άνθρωποι μπορούν να απολαύσουν υψηλότερες ποσότητες καφεΐνης, μερικοί άνθρωποι πρέπει να την αποφύγουν για λόγους υγείας. Όσοι βιώνουν αϋπνία, άγχος, πονοκεφάλους, ευερεθιστότητα, νευρικότητα, ναυτία ή αυξημένη αρτηριακή πίεση μετά την κατανάλωση καφεΐνης, εάν αποφασίσουν να συνεχίσουν να πίνουν καφέ, θα πρέπει να στραφούν στον decaf.

Ομοίως, τα άτομα με ορισμένες ιατρικές παθήσεις μπορεί να πρέπει να ακολουθήσουν δίαιτες περιορισμένες σε καφεΐνη, για παράδειγμα εάν λαμβάνουν φάρμακα που μπορούν να αλληλεπιδράσουν με αυτή. Μια έρευνα δείχνει ότι ακόμη και το… μακιγιάζ σας μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνεστε στην καφεΐνη.

Επιπλέον, η καφεΐνη έχει αναγνωριστεί ως πιθανό αιτία για καούρα. Ως εκ τούτου, οι άνθρωποι που βιώνουν καούρα ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (GERD) μπορεί να χρειαστεί να μειώσουν την πρόσληψη καφεΐνης. Εάν ισχύει οποιαδήποτε από αυτές τις συνθήκες, η κατανάλωση ενός σκούρου ντεκαφεϊνέ, ο οποίος είναι χαμηλότερος σε καφεΐνη και συχνά λιγότερο όξινος, μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή. Επίησης, συνιστάται στις γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν να περιορίσουν την πρόσληψη καφεΐνης.

Τέλος να σημειωθεί ότι οι πιο σκούρα καβουρδισμένοι και οι στιγμιαίοι καφέδες ντεκαφεϊνέ, συνήθως κατατάσσονται χαμηλότερα στην περιεκτικότητα σε καφεΐνη.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα 8 πιο κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων

Ομάδα εμπειρογνωμόνων από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη βιομηχανία, ξεχώρισε τα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία τροφίμων που σχετίζονται με την επιστήμη και την τεχνολογία των τροφίμων από ερευνητική σκοπιά.

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο