Πλέον, ακόμα και η χωριάτικη σαλάτα έχει γίνει απρόσιτη, με το κόστος της να φτάνει ακόμα και διψήφιο αριθμό στις ταβέρνες.
Η χωριάτικη σαλάτα έχει διακριθεί εντός και εκτός Ελλάδος για την απλότητα, αλλά και την νοστιμιά της. Παλαιότερα, αποτελούσε μια χορταστική και συνάμα οικονομική επιλογή, αλλά τα τελευταία χρόνια η τιμή της έχει διπλασιαστεί (ή και τριπλασιαστεί σε ορισμένες περιπτώσεις), με αποτέλεσμα το πασίγνωστο ελληνικό πιάτο να “χάνει” σταδιακά το “κοινό” του.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Cibum, η χωριάτικη σαλάτα στην Λευκάδα κυμαίνεται από 10 ως και 15 ευρώ, ενώ σε δημοφιλή νησιά όπως η Κρήτη, που παραμένει σε σύγκριση με άλλους προορισμούς σχετικά προσιτή, το μέσο κόστος της χωριάτικης είναι 6,5-7 ευρώ. Παράλληλα, στην Αθήνα, οι τιμές ποικίλουν από περίπου 10 ευρώ ως και 20 στα πιο ακριβά εστιατόρια!
Ρεπορτάζ του Mega αναφέρει πως η τιμή της χωριάτικης μπορεί να αγγίξει μέχρι και τα 28 ευρώ, το οποίο αποθαρρύνει τους καταναλωτές από το να την επιλέξουν πια ως οικονομική λύση. «Από εκεί που αγοράζαμε 6 ευρώ τη σαλάτα στην ταβέρνα τώρα πάει 12 ευρώ. Είμαστε μία πολύτεκνη οικογένεια έχουμε τετράδυμα δεν μας συμφέρει, δεν μας φτάνει μία σαλάτα πρέπει και άλλη σαλάτα έχει ακριβύνει οι τιμές έχουν φτάσει στα ύψη» ανέφερε η κ. Κατερίνα στο δελτίο ειδήσεων του Mega.
Στο ίδιο ρεπορτάζ, ο Σπύρος Μπαϊρακτάρης, που διατηρεί χρόνια ψητοπωλείο στο Μοναστηράκι, αναφέρει ότι προσπαθεί να κρατήσει τις τιμές προς τα κάτω ώστε να μην μειωθεί η πελατεία του, ενώ αναλύει και το πόσο κοστίζει στον καταστηματάρχη η χωριάτικη. «Οι πρώτες ύλες το λάδι, οι ντομάτες, το κρεμμύδι όλα έχουν πάρει μία ανοδική πορεία. Το κρεμμύδι το παίρναμε πέρσι 0,30 λεπτά ,φέτος έχει 1 Ευρώ. Εάν όλα αυτά που γίνονται τα φορτώσουμε στον πελάτη θα χάσουμε τον πελάτη». Επιπλέον, η ντομάτα κοστίζει 0,40 ευρώ το τεμάχιο, το αγγούρι 0,52 ευρώ, το κρεμμύδι 0,19 ευρώ, η πιπεριά 0,40 ευρώ τα 200 γραμμάρια φέτα 1,28 ευρώ ενώ 30γρ. λάδι 0,16 λεπτά.
Άρα, το συνολικό κόστος μίας χωριάτικη σαλάτα υπολογίζεται περίπου στα 2,95 ευρώ, οπότε αν κάποιος την χρεώνει, για παράδειγμα, ακόμα και 12 ευρώ, την πουλά 4 φορές ακριβότερα.
Και μάλιστα, το ζήτημα με την τιμή της χωριάτικης δεν τελειώνει εδώ, καθώς ρεπορτάζ του Alpha κάνει λόγο και για διακυμάνσεις στο κόστος της σαλάτας ανάλογα με το αν περιέχει λάδι ή όχι, αναφέροντας ότι μια χωριάτικη μπορεί να έχει πια “άλλη τιμή” χωρίς λάδι, δηλαδή για παράδειγμα 7 ευρώ, ενώ το κόστος να αυξάνεται εάν περιέχει λάδι, στα 9-10 ευρώ!
Φυσικά, δεν αρνείται κανείς ότι τα κόστη των πρώτων υλών για τους καταστηματάρχες είναι αυξημένα, με την τιμή του ελαιόλαδου μάλιστα να έχει διπλασιαστεί μέσα σε ένα έτος τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τους χονδρέμπορους, ανερχόμενη στα 8,5 ευρώ (τιμή χονδρικής) σε σύγκριση με 5 τον Ιανουάριο, όπως είχε δηλώσει νωρίτερα αυτό το μήνα μιλώντας στο OPEN ο βιοκαλλιεργητής λαδιού Ν. Κρημνιανιώτης. Ο κύριος λόγος για αυτό έγκειται στις ελλείψεις λαδιού σε Ελλάδα και εξωτερικό. Μάλιστα, ένας ιδιοκτήτης ταβέρνας στην Αθήνα, που θέλει να παραμείνει ανώνυμος, είπε στο Cibum ότι πέραν του κόστους, έχει μπει και περιορισμός στο πόσο λάδι μπορούν να αγοράσουν οι καταστηματάρχες.
Αλλά φτάνουν αυτά για να δικαιολογήσουν το τεράστιο πλέον κόστος μιας χωριάτικης; Το μόνο σίγουρο είναι ότι σε κάθε περίπτωση οι καταναλωτές απομακρύνονται ολοένα και περισσότερο από το να τρώνε έξω.