ΑρχικήΝέαΚαταναλωτήςΈρευνα: Το 97% των Ελλήνων κάνει περικοπές σε είδη λόγω ακρίβειας

Έρευνα: Το 97% των Ελλήνων κάνει περικοπές σε είδη λόγω ακρίβειας

2 λεπτά ανάγνωσης

Έρευνα της Focus Bari απεικονίζει το αντίκτυπο της ακρίβειας και του πληθωρισμού στην ελληνική κοινωνία.

Οι Έλληνες τρώνε λιγότερο, κλείνουν τα φώτα, διασκεδάζουν με μέτρο και μειώνουν τη βενζίνη. Αυτή είναι η Ελλάδα του 2022, γεγονός που επιβεβαιώνει μια πανελλαδική έρευνα της Focus Barri (επίσημος συνεργάτης της YouGov) σε συνολικά 1000 ανθρώπους, σύμφωνα με την οποία 7 στους 10 συμμετέχοντες δηλώνουν πως αγοράζουν τα απολύτως απαραίτητα, ενώ το 60% περιορίζει τις δαπάνες λόγω του ανεπαρκούς εισοδήματός του.

- Advertisement -

Σύμφωνα με την έρευνα, τα μυαλά των Ελλήνων απασχολούν 3 καίρια ζητήματα: η ακρίβεια στις τιμές, η οικονομική κατάσταση της χώρας και η ενεργειακή κρίση.

Υπερβολικές αυξήσεις στο ρεύμα

Όσον αφορά στο πώς αντιλαμβάνονται την ακρίβεια οι Έλληνες, οι περισσότεροι εντοπίζουν υψηλές αυξήσεις σχεδόν σε όλα τα είδη, κυρίως σε ρεύμα,  καύσιμα και τρόφιμα-ποτά. Πιο αναλυτικά, το 97% των ερωτηθέντων πιστεύει πως η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος έχει αυξηθεί αρκετά έως υπερβολικά, ενώ το 76% βρίσκει υπερβολικές τις αυξήσεις σε υπηρεσίες αναψυχής, όπως ταξίδια και διακοπές. Περίπου το 80% θεωρεί τις εξόδους ένα είδος πολυτέλειας.

- Advertisement -

Τι αλλαγές έχουν κάνει οι Έλληνες καταναλωτές

H ακρίβεια, όπως είναι αναμενόμενο, έχει οδηγήσει τους Έλληνες στο να κάνουν ορισμένες περικοπές σε συνολικά 18 είδη, τα οποία εξέτασε η Focus Bari. Σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες (97%) κάνουν τουλάχιστον μία περικοπή. Συγκεκριμένα 8 στους 10 δηλώνουν πως έχουν μειώσει την κατανάλωση στο ηλεκτρικό ρεύμα (από 75% τον Απρίλιο του 2022). Παράλληλα, το 77% περιορίζει τις δαπάνες για την αγορά προϊόντων σούπερ μάρκετ.

Αρκετά μεγάλο ποσοστό ανθρώπων (71%) μειώνει την κατανάλωση σε τρόφιμα και ποτά, ενώ το 70% των Ελλήνων καταναλωτών περιορίζεται στο να αγοράζει τα απαραίτητα. Επιπλέον, το 74% ψωνίζει πλέον με προσφορές και εκπτώσεις.

- Advertisement -

Η έρευνα καταλήγει στο γεγονός ότι οι Έλληνες όχι μόνο κάνουν περικοπές, επειδή πια το εισόδημά τους δεν επαρκεί, αλλά και επειδή φοβούνται πως τα χειρότερα έπονται.

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Η Μαίρη βρήκε γάντι μέσα στο σουβλάκι της και νομίζει πως θα πεθάνει – Δείτε το νέο επεισόδιο της επιστημονικής κομεντί «Τάσος και Μαίρη»

Στο νέο επεισόδιο της σειράς του Cibum, ένα γάντι μέσα σε σουβλάκι γίνεται αφορμή για να πάθει υστερία η Μαίρη και για να μιλήσει ο επιστήμονας τροφίμων Τάσος για τα ξένα σώματα στα τρόφιμα

Κομισιόν: Πάνω από 10.000 ειδοποιήσεις για την ασφάλεια τροφίμων το 2025 – Ντοματίνια και βρεφικό γάλα στο επίκεντρο

Η ετήσια έκθεση του ACN καταγράφει αύξηση των περιστατικών, ανακλήσεις προϊόντων σε περισσότερες από 60 χώρες και ελέγχους για φυτοφάρμακα, παθογόνους μικροοργανισμούς και μη εγκεκριμένες ουσίες σε τρόφιμα και συμπληρώματα