Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024
18.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κι όμως, το μέγεθος της γραμματοσειράς μετράει

ΑρχικήΝέαΚαταναλωτήςΚι όμως, το μέγεθος της γραμματοσειράς μετράει
spot_img

Έρευνα αποκάλυψε πως τα εστιατόρια μπορούν να ωθήσουν τους πελάτες σε πιο υγιεινές επιλογές τροφίμων προσαρμόζοντας το μέγεθος της γραμματοσειράς στα μενού.

Mπορεί το μέγεθος μιας γραμματοσειράς να αλλάξει τον τρόπο που οι καταναλωτές παίρνουν αποφάσεις για το φαγητό τους; Σύμφωνα με μια νέα μελέτη του πανεπιστημίου Washington State University (WSU), ναι, καθώς διαπιστώθηκε ότι τα εστιατόρια μπορούν να πείσουν τους πελάτες να επιλέξουν πιο υγιεινά τρόφιμα μέσω αυτού.

«Όταν τα εστιατόρια χρησιμοποιούν μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς για το θερμιδικό περιεχόμενο των υγιεινών τροφίμων, παρόλο που ο ίδιος ο αριθμός έχει μικρότερη αξία, θα αυξήσει την προτίμηση των καταναλωτών να παραγγείλουν το πιο υγιεινό προϊόν», είπε ο επικεφαλής της έρευνας ήταν ο Ruiying Cai.

Ο Cai σημείωσε ότι στις ΗΠΑ, τα εστιατόρια με περισσότερες από 20 τοποθεσίες πρέπει ήδη να εμφανίζουν την περιεκτικότητα σε θερμίδες του φαγητού στο μενού τους. 

Για τη διεξαγωγή της έρευνας ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να επιλέξουν μεταξύ ενός λιγότερο υγιεινού προϊόντος (όπως ένα καπνιστό μπιφτέκι βοείου κρέατος) και μιας πιο υγιεινής επιλογής (όπως ένα σάντουιτς κοτόπουλου στη σχάρα). Στη συνέχεια χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες, εκ των οποίων στην πρώτη οι τιμές των αριθμών και το μέγεθος γραμματοσειράς αυξήθηκαν και έπεσαν μαζί, ενώ στη δεύτερη το μέγεθος της γραμματοσειράς γινόταν μικρότερο καθώς αυξάνονταν οι τιμές των αριθμών και αντίστροφα.

Επιπλέον, η ερευνητική ομάδα έκανε ερωτήσεις στους συμμετέχοντες για να προσδιορίσει πόσο ευαισθητοποιημένοι ήταν και έδωσε ποικίλα χρονικά περιθώρια για να μετρήσουν την επίδραση που έχουν οι χρονικοί περιορισμοί στις αποφάσεις τους.

Τα αποτελέσματα της μελέτης αποκάλυψαν ότι οι συμμετέχοντες στη δεύτερη ομάδα, που έβλεπαν τις επιλογές με χαμηλές θερμίδες με μεγάλες γραμματοσειρές, ήταν «πιο πιθανό να κλίνουν προς την πιο υγιεινή επιλογή». Επιπλέον, οι ερωτηθέντες που δήλωσαν ότι ήταν λιγότερο ευαισθητοποιημένοι για την υγεία επηρεάστηκαν περισσότερο, ιδιαίτερα όταν υπήρχε ένα στενό χρονικό πλαίσιο για να κάνουν την επιλογή τους, ενώ όσοι είχαν περισσότερη επίγνωση σε θέματα υγείας ήταν λιγότερο πιθανό να επηρεαστούν. Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή, το τελευταίο αποτελεί ένδειξη πως η ενημέρωση και η εκπαίδευση των καταναλωτών σε διατροφικά θέματα τους κάνει λιγότερο επιρρεπείς σε τέτοιου είδους τρικ, αλλά θα βοηθούσαν αν μη τι άλλο τους λιγότερο ενημερωμένους.

Η μελέτη χρησιμοποιεί ένα φαινόμενο που ονομάζεται «αριθμητικό φαινόμενο Stroop », το οποίο χρησιμοποιεί ασυνέπεια για να τονίσει τους χαμηλότερους αριθμούς και να επιβραδύνει ελαφρώς τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, για να βοηθήσει τους πελάτες να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές φαγητού.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο  International Journal of Hospitality Management .

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Λευκό ψωμί: Ανθυγιεινό όσο το κάπνισμα!

Τα τεράστια επίπεδα υδατανθράκων του λευκού ψωμιού, διασπώνται τόσο γρήγορα στο σώμα που προκαλούν έντονες αυξήσεις σακχάρου και ''χτυπάνε κόκκινο'' τα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου σαν να... παίρνουμε κοκαΐνη.

Ποιο γνωστό ελληνικό ελαιόλαδο περιέχει απαγορευμένο φυτοφάρμακο – Αποσύρθηκε από την αγορά της Δανίας (φωτο)

Οι αρχές της Δανίας ανακάλεσαν από την αγορά εξαιρετικά παρθένο ελληνικό ελαιόλαδο.

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα