Οι τιμές βασικών αγαθών στη Βοσνία ξεπερνούν εκείνες ανεπτυγμένων χωρών.
Μετά την επιτυχημένη μονοήμερη αποχή των καταναλωτών από αγορές σε εμπορικά κέντρα και σούπερ μάρκετ στην Κροατία την περασμένη Παρασκευή, ένα νέο κύμα διαμαρτυριών ετοιμάζεται να εξαπλωθεί στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Οι πολίτες της χώρας κινητοποιούνται μέσω κοινωνικών δικτύων, καλώντας σε μαζικό μποϊκοτάζ καταστημάτων, βενζινάδικων, καφετεριών και εστιατορίων την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου.
Η δράση αυτή αποτελεί αντίδραση στο αυξανόμενο κόστος ζωής, τις υψηλές τιμές των αγαθών και το χαμηλό βιοτικό επίπεδο. Οι διοργανωτές προτρέπουν τους πολίτες να απέχουν από οποιαδήποτε αγορά εκείνη την ημέρα, προμηθευόμενοι εκ των προτέρων τα απαραίτητα προϊόντα, να προτιμήσουν το μαγείρεμα στο σπίτι και να αποφύγουν την κατανάλωση σε χώρους εστίασης.
«Μέσα από αυτή την κίνηση θέλουμε να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα απέναντι στις συνεχείς αυξήσεις των τιμών, ιδιαίτερα σε τρόφιμα και ενέργεια, την ώρα που οι μισθοί παραμένουν στα ίδια χαμηλά επίπεδα. Ακόμη και μία ημέρα αποχής από τις αγορές μπορεί να έχει αντίκτυπο», αναφέρεται σε δημοσίευση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η δημόσια δυσαρέσκεια ενισχύεται από το γεγονός ότι οι τιμές βασικών αγαθών στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη ξεπερνούν εκείνες ανεπτυγμένων χωρών, όπως η Γερμανία, ενώ το κόστος στέγασης καθιστά την καθημερινότητα ακόμη πιο δύσκολη.
Η Συνομοσπονδία Αυτόνομων Συνδικάτων της χώρας υπογραμμίζει ότι τέτοιες πρωτοβουλίες αντανακλούν τα βαθύτερα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πληθυσμός. Επισημαίνουν πως, ενώ τα κέρδη των επιχειρήσεων αυξάνονται, οι μισθοί των εργαζομένων δεν ακολουθούν τον ίδιο ρυθμό, με αποτέλεσμα να μην επαρκούν για τις βασικές ανάγκες διαβίωσης.
Οι διοργανωτές του μποϊκοτάζ τονίζουν ότι ο στόχος τους δεν είναι απλώς συμβολικός αλλά και πρακτικός: να ασκήσουν πίεση στις αρχές και τους εργοδότες για λήψη μέτρων κατά του πληθωρισμού, αύξηση του κατώτατου μισθού και γενική βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν, οι αρχές της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης έχουν επιχειρήσει να περιορίσουν το κόστος ζωής, επιβάλλοντας προσωρινό πάγωμα στις τιμές βασικών ειδών, χωρίς όμως μακροπρόθεσμο αντίκτυπο.