Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου, 2024
24.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σλοβακία: Δημιουργείται διαδικτυακή πλατφόρμα σύγκρισης τιμών για τα τρόφιμα – Τι ισχύει στην Ελλάδα

ΑρχικήΝέαΚαταναλωτήςΣλοβακία: Δημιουργείται διαδικτυακή πλατφόρμα σύγκρισης τιμών για τα τρόφιμα - Τι ισχύει στην Ελλάδα
spot_img

Που στοχεύουν οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης της Σλοβακίας.

Το υπουργικό συμβούλιο του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίκο, ενέκρινε μια πρόταση για τη δημιουργία μιας διαδικτυακής πλατφόρμας σύγκρισης τιμών, με στόχο να βοηθήσει τους καταναλωτές να εντοπίσουν τις καλύτερες προσφορές σε τρόφιμα και άλλα βασικά προϊόντα.

Η πρωτοβουλία αυτή είναι μέρος των προσπαθειών της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό των τροφίμων, ο οποίος αποτέλεσε σημαντικό ζήτημα στην περσινή προεκλογική εκστρατεία.

Η πλατφόρμα θα επιτρέπει στους καταναλωτές να συγκρίνουν τις τιμές των ειδών πρώτης ανάγκης από διαφορετικούς λιανοπωλητές. Το Υπουργείο Οικονομικών της Σλοβακίας εκτιμά ότι η ανάπτυξη του έργου θα κοστίσει 168.000 ευρώ, ενώ η ετήσια συντήρησή του θα απαιτεί 16.800 ευρώ. Η κυβέρνηση σκοπεύει να θέσει την πλατφόρμα σε λειτουργία τον Ιούλιο του 2024.

Ένα κρίσιμο στοιχείο της πρωτοβουλίας είναι η υποχρέωση των μεγάλων αλυσίδων λιανικής να υποβάλλουν τακτικά δεδομένα τιμών για να ενσωματώνονται στην πλατφόρμα. Οι λιανοπωλητές που δεν θα συμμορφωθούν θα αντιμετωπίζουν πρόστιμα έως και 10.000 ευρώ. Το Υπουργείο Οικονομικών θα ορίσει με διάταγμα ποιοι λιανοπωλητές θα πρέπει να συμμετέχουν.

Παρότι η πλατφόρμα στοχεύει στην ενίσχυση της διαφάνειας των τιμών και στην προστασία των καταναλωτών, έχει προκαλέσει αντιδράσεις από εργοδοτικές οργανώσεις, όπως η Ένωση Εργοδοτικών Σωματείων και Συνδέσμων. Αυτές οι οργανώσεις υποστηρίζουν ότι η πλατφόρμα θα ευνοήσει δυσανάλογα τους ξένους λιανοπωλητές και κατασκευαστές, δημιουργώντας μειονεκτήματα για τις τοπικές επιχειρήσεις.

Η πλατφόρμα εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο πολιτικής συζήτησης για τον πληθωρισμό των τροφίμων, ο οποίος κορυφώθηκε στις αρχές του 2023 με σχεδόν 29% αύξηση, πριν υποχωρήσει στο 4,9% μέχρι τον Ιανουάριο του 2024.

Ο συνολικός πληθωρισμός στη Σλοβακία αναμένεται να μειωθεί σημαντικά στο 3,1% το 2024, από το 11% το 2023. Παρόλα αυτά, οι τιμές σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων, όπως τα λαχανικά και τα ζαχαρώδη, παραμένουν υψηλές, καταγράφοντας διψήφιες αυξήσεις.

Τι ισχύει στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποια επίσημη κρατική πλατφόρμα σύγκρισης τιμών τροφίμων αντίστοιχη με εκείνη που σχεδιάζει η Σλοβακία. Ωστόσο, υπάρχει το e-katanalotis (https://www.e-katanalotis.gov.gr/), μια πλατφόρμα που λειτουργεί από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, η οποία παρέχει στους καταναλωτές τη δυνατότητα να συγκρίνουν τιμές βασικών αγαθών από διαφορετικά σούπερ μάρκετ και καταστήματα.

Η πλατφόρμα e-katanalotis συγκεντρώνει δεδομένα από μεγάλες αλυσίδες λιανικής και ενημερώνεται τακτικά με τις τρέχουσες τιμές προϊόντων, όπως τρόφιμα, καύσιμα, και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Επίσης, περιλαμβάνει τη λειτουργία του Καλαθιού του Νοικοκυριού, ένα μέτρο που εφαρμόστηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για να βοηθήσει τους καταναλωτές να βρουν οικονομικά προσιτές επιλογές στα βασικά αγαθά. Κάθε εβδομάδα, οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ είναι υποχρεωμένες να δημοσιεύουν τις τιμές τους σε μια λίστα βασικών προϊόντων.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ISO: Νέες κατευθυντήριες γραμμές για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs)

O ISO βοηθά τους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις να...

Απάτη τροφίμων: Νέο εργαλείο της ΕΕ για την προστασία της ακεραιότητας της τροφικής αλυσίδας

Ένα εργαλείο πληροφορικής ανάλυσης κινδύνου βάσει πληροφοριών που προστατεύει τα ευρωπαϊκά συστήματα τροφίμων.

7 νεκροί από μαγιά αρτοποιίας – Μόλυνση της γραμμής παραγωγής με λιστέρια

Η νομοθεσία που δεν απαιτεί την αναφορά στις αρχές παρουσίας παθογόνων μικροοργανισμών, σε μη έτοιμα προς κατανάλωση προϊόντα (RTE), ήταν μοιραία για 7 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στην Ελβετία.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο