Τρίτη, 18 Μαρτίου, 2025
12.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι συμβαίνει στα αυγά όταν μπαίνουν στο φούρνο μικροκυμάτων;

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΤι συμβαίνει στα αυγά όταν μπαίνουν στο φούρνο μικροκυμάτων;
spot_img

Υγιεινή επιλογή ή κίνδυνος;

Το μαγείρεμα των αυγών στον φούρνο μικροκυμάτων είναι ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος για ένα θρεπτικό γεύμα, χωρίς να λερώσετε πολλά σκεύη. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα σημεία που πρέπει να γνωρίζετε για να αποκομίσετε τα μέγιστα οφέλη, αποφεύγοντας παράλληλα πιθανούς κινδύνους.

- Advertisement -

Ο φούρνος μικροκυμάτων επιτρέπει το γρήγορο μαγείρεμα των αυγών, γεγονός που μπορεί να διατηρήσει περισσότερα θρεπτικά συστατικά σε σχέση με άλλες μεθόδους. Οι βιταμίνες Α, Ε και τα καροτενοειδή είναι ευαίσθητα στη θερμότητα, ενώ η βιταμίνη D3 μειώνεται όσο περισσότερο μαγειρεύονται τα αυγά.

Έρευνα έδειξε ότι το βράσιμο ή το τηγάνισμα διατηρούν έως και 88% της βιταμίνης D3, ενώ το ψήσιμο για 40 λεπτά μειώνει τη συγκέντρωσή της σχεδόν στο μισό. Επειδή το μαγείρεμα στα μικροκύματα είναι ταχύτατο, τα αυγά μπορεί να διατηρήσουν υψηλότερα επίπεδα θρεπτικών συστατικών.

Ένα ακόμη πλεονέκτημα είναι ότι απαιτείται λιγότερο λάδι για το μαγείρεμα, καθιστώντας αυτή τη μέθοδο πιο υγιεινή από το τηγάνισμα.

Το μεγαλύτερο λάθος που μπορεί να γίνει είναι η τοποθέτηση ολόκληρου του αυγού (με το κέλυφος) στον φούρνο μικροκυμάτων. Η θερμότητα αυξάνει την πίεση στο εσωτερικό, προκαλώντας πιθανή έκρηξη που μπορεί να δημιουργήσει χάος ή ακόμα και τραυματισμούς.

Ο οφθαλμίατρος Dr. Grace Wang προειδοποιεί ότι τα «ιπτάμενα συντρίμμια» από μια τέτοια έκρηξη μπορεί να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς στα μάτια.

Επιπλέον, επειδή τα μικροκύματα θερμαίνουν τα τρόφιμα ανομοιόμορφα, μπορεί να δημιουργηθούν «ψυχρά σημεία» όπου τα βακτήρια επιβιώνουν, αυξάνοντας τον κίνδυνο τροφιμογενών λοιμώξεων. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να διασφαλίζετε ότι τα αυγά σας έχουν μαγειρευτεί πλήρως.

Για ασφαλές μαγείρεμα, τοποθετήστε το αυγό σε κατάλληλο δοχείο και τρυπήστε τον κρόκο 4-5 φορές, ώστε να αποφύγετε πιθανές εκρήξεις. Μαγειρέψτε το σε υψηλή θερμοκρασία για 30-40 δευτερόλεπτα και ελέγξτε αν έχει ψηθεί πλήρως. Αν χρειάζεται περισσότερο χρόνο, συνεχίστε σε βήματα των 10 δευτερολέπτων. Μια μικρή ποσότητα αλατιού στον πάτο του δοχείου μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη κατανομή της θερμότητας.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πατατάκια – Σοκολάτες: Μετανάστευση βενζολίου, νιτρωδών και αμιδίων, από τη συσκευασία – Ευρήματα εργαστηριακής ανάλυσης

Μετανάστευση χημικών ενώσεων από συσκευασίες τροφίμων: Εκτίμηση των κινδύνων για την ασφάλεια τροφίμων και των επιπτώσεων στην υγεία

456 κρούσματα σαλμονέλας σε μικρά παιδιά από τα Kinder της Ferrero – Η εταιρεία γνώριζε μήνες πριν αλλά δεν ενημέρωσε τις Αρχές

Νέα έρευνα για το ξέσπασμα σαλμονέλωσης σε πολλές χώρες δείχνει ότι η Ferrero γνώριζε για τη μόλυνση στο εργοστάσιο πολύ πριν τις τροφικές δηλητηριάσεις των παιδιών αλλά δεν ενημέρωσε τις Αρχές

Καλλυντικά και είδη προσωπικής φροντίδας: Ο κίνδυνος από τη χρήση τους και η εξωσωματική γονιμοποίηση – Της Ελένης Τσαγκά

Γιατί τον τελευταίο καιρό ανακαλούνται τόσα πολλά προϊόντα περιποίησης και ομορφιάς;
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο