Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου, 2025
14.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τα φθηνότερα ιδιωτικής ετικέτας προϊόντα έχουν περισσότερη ζάχαρη – Αναλύσεις της Foodwatch σε 400 προϊόντα

ΑρχικήΝέαΚαταναλωτήςΤα φθηνότερα ιδιωτικής ετικέτας προϊόντα έχουν περισσότερη ζάχαρη - Αναλύσεις της Foodwatch σε 400 προϊόντα
spot_img

Τα φθηνότερα προϊόντα περιέχουν συχνά υψηλότερα επίπεδα ζάχαρης, ενώ τα ακριβότερα τείνουν να είναι λιγότερο γλυκά.

H γνωστή, ανεξάρτητη ΜΚΟ, που εκθέτει τη βιομηχανία τροφίμων, Foodwatch, δημοσίευσε πρόσφατα μια έρευνα, στην οποία αποκαλύπτει μια ανησυχητική πραγματικότητα σχετικά με την παρουσία προστιθέμενης ζάχαρης στα προϊόντα σούπερ μάρκετ, αναδεικνύοντας μια σαφή συσχέτιση μεταξύ της τιμής και της περιεκτικότητας σε ζάχαρη.

- Advertisement -

Αναλύθηκαν πάνω από 400 προϊόντα από 12 διαφορετικές κατηγορίες τροφίμων, όπως ψωμί για σάντουιτς, κονσερβοποιημένα μπιζέλια, μαγιονέζα, πίτσα και παξιμάδια, σε πέντε μεγάλες γαλλικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ (E. Leclerc, Auchan, Carrefour, Coopérative U και Intermarché). Ένα εντυπωσιακό 85% των προϊόντων περιείχαν πρόσθετη ζάχαρη, ακόμα και σε κατηγορίες όπου η ζάχαρη δεν είναι αναμενόμενο ή απαραίτητο συστατικό.

Αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα ζάχαρης, ακόμα και όταν αγοράζουν βασικά προϊόντα καθημερινής χρήσης.

Η έρευνα καταδεικνύει ότι τα φθηνότερα προϊόντα είναι πιο πιθανό να περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες ζάχαρης. Αντίθετα, τα προϊόντα με υψηλότερη τιμή έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Αυτό σημαίνει ότι η προσπάθεια για μια πιο υγιεινή διατροφή επιβαρύνει οικονομικά τους καταναλωτές, γεγονός που δημιουργεί ανισότητες στη διατροφική ποιότητα.

Οι μεγάλες αλυσίδες λιανικής πώλησης, παρά τις υποσχέσεις τους να στηρίζουν τον καταναλωτή, διαθέτουν στα ράφια τους φθηνότερα προϊόντα γεμάτα ζάχαρη, ενώ τα λιγότερο γλυκά προϊόντα είναι κατά κανόνα ακριβότερα. Οι πρακτικές αυτές ενισχύουν τη διατροφική ανισότητα και απαιτούν άμεση αναθεώρηση.

Αν και η έρευνα περιορίζεται σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων, αναδεικνύει μια γενικότερη τάση στην αγορά. Η υπερβολική χρήση ζάχαρης στα φθηνότερα προϊόντα πρέπει να λειτουργήσει ως κάλεσμα για δράση τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους νομοθέτες, ώστε να διασφαλιστεί ότι η ποιότητα της διατροφής δεν θα εξαρτάται από το διαθέσιμο εισόδημα του καταναλωτή.

Η Foodwatch καλεί τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ να αναθεωρήσουν τις συνταγές των προϊόντων τους, μειώνοντας την περιεκτικότητα σε ζάχαρη, ιδίως στα φθηνότερα προϊόντα. Μια ισορροπημένη διατροφή πρέπει να είναι προσιτή για όλους, ανεξαρτήτως οικονομικών δυνατοτήτων.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οι τάσεις κατανάλωσης σνακ σύμφωνα με την έκθεση «State of Snacking 2024» της Mondelēz

Η Mondelēz International παρουσιάζει την έκτη ετήσια έκθεση «State of Snacking».

Τρεις νεκροί από τροφική δηλητηρίαση σε γηροκομείο της Φλωρεντίας

Τρεις άνθρωποι, τρόφιμοι σε γηροκομείο της Φλωρεντίας έχασαν τη ζωή τους από τροφική δηλητηρίαση - 114 κρούσματα γαστρεντερίτιδας.

Τηγάνισμα κρέατος: Υπάρχει κίνδυνος εάν το λάδι υπερβεί τους 180 °C; Τι απαντά επιστημονική επιτροπή

Οι κίνδυνοι και τα όρια θερμοκρασίας του λαδιού που χρησιμοποιείται για τηγάνισμα/τσιγάρισμα κρέατος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο