Οι θερμιδικές ενδείξεις στα μενού δεν έχουν καμία επίδραση στις διατροφικές συνήθειες, επειδή οι άνθρωποι «δεν καταλαβαίνουν τι πραγματικά σημαίνουν οι αριθμοί», σύμφωνα με μια μελέτη.
Μια νεα πολιτική τέθηκε σε ισχύ το 2022 σε μια προσπάθεια να μειωθεί το ποσοστό παχυσαρκίας στην Αγγλία, αλλά πλέον ερευνητές διαπιστώνουν ότι μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να κάνουν τη διαφορά οι ετικέτες των μενού.
Όπως αποδεικνύεται, το να γνωρίζει κανείς ότι ένα μπέργκερ σε αλυσίδα fast food έχει 700 θερμίδες δεν αποτελεί εμπόδιο για τους πεινασμένους Βρετανούς, σύμφωνα με μια νέα μελέτη σχετικά με τους κανόνες της Αγγλίας για την επισήμανση των μενού.
Από το 2022, οι μεγάλες καφετέριες, τα εστιατόρια, οι παμπ και τα ταχυφαγεία στην Αγγλία υποχρεούνται να προσθέτουν ετικέτες θερμίδων στα μενού τους, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν το ποσοστό παχυσαρκίας στη χώρα, το οποίο ανέρχεται στο 26,2% των ενηλίκων.
Η συχνή κατανάλωση γευμάτων εκτός σπιτιού συνδέεται με την παχυσαρκία, η οποία με τη σειρά της συνδέεται με τον διαβήτη τύπου 2, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και διάφορους καρκίνους.
Η ιδέα πίσω από την επισήμανση των μενού ήταν ότι αν οι πελάτες γνώριζαν πόσο ανθυγιεινά είναι ορισμένα τρόφιμα, θα ήταν πιο πιθανό να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες.
Όμως η νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Human Behaviour, δείχνει ότι η πολιτική αυτή δεν έχει αποδώσει όπως ήλπιζαν οι υποστηρικτές της. Αφού τέθηκε σε ισχύ, ο αριθμός των θερμίδων που αγόραζαν και έτρωγαν οι άνθρωποι ελάχιστα μεταβλήθηκε.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ και διάφορα άλλα βρετανικά ιδρύματα επισκέφθηκαν περίπου 330 εστιατόρια τόσο πριν όσο και μετά την εφαρμογή της πολιτικής, παίρνοντας συνεντεύξεις από σχεδόν 6.600 επισκέπτες.
Μετά την εφαρμογή της, οι άνθρωποι κατανάλωναν κατά μέσο όρο 1.081 θερμίδες ανά γεύμα, ένα επίπεδο στο ίδιο επίπεδο με τις 1.007 πριν την εφαρμογή της. Ομοίως, η μέση κατανάλωση θερμίδων αυξήθηκε ελαφρώς από 909 σε 983 θερμίδες. Τα ευρήματα ήταν συνεπή σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, το φύλο, την εθνικότητα και το επίπεδο εκπαίδευσης.
Μόλις το 16,5% των ανθρώπων δήλωσε ότι πρόσεξε τις ετικέτες θερμίδων στο μενού πριν από την εντολή, σε σύγκριση με το 31,8% μετά. Ωστόσο, οι ετικέτες δεν ήταν απαραίτητο να γίνουν κατανοητές. Οι άνθρωποι είχαν την τάση να υποτιμούν τον αριθμό των θερμίδων που περιείχαν τα γεύματά τους, ανεξάρτητα από το αν είχαν ετικέτες στο μενού, και μόνο το 22% των πελατών που παρατήρησαν τις ετικέτες τις χρησιμοποίησαν πραγματικά όταν αποφάσισαν τι να παραγγείλουν.
Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ενήλικες, οι γυναίκες και τα άτομα με υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως υποκατάστατο για την κοινωνικοοικονομική κατάσταση, είχαν περισσότερες πιθανότητες να παρατηρήσουν τις ετικέτες.
Ανεξάρτητοι ερευνητές δήλωσαν ότι ο χρόνος διεξαγωγής της μελέτης το 2022 και η αυτοαναφερόμενη φύση των δεδομένων θα μπορούσαν να έχουν επηρεάσει τα ευρήματα. Ανέφεραν επίσης ότι μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να κάνουν τη διαφορά οι ετικέτες των μενού, δεδομένου ότι η ανάλυση έγινε μόλις λίγους μήνες μετά την προσθήκη των ετικετών.