Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
13.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καυτερή σάλτσα: Πως αυτό που περιμένουμε να συμβεί επηρεάζει την γευστική εμπειρία – Μελέτη

ΑρχικήΕπιστήμηΚαυτερή σάλτσα: Πως αυτό που περιμένουμε να συμβεί επηρεάζει την γευστική εμπειρία - Μελέτη
spot_img

Οι θετικές προσδοκίες διευκολύνουν την επεξεργασία ανταμοιβής και οι αρνητικές επιτείνουν τον πόνο.

Οι προσδοκίες που έχουν οι καταναλωτές για μια ευχάριστη αίσθηση διαμορφώνουν ασύμμετρα την επίδραση και την υποκειμενική εμπειρία στην καυτερή σάλτσα, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε σήμερα στο περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης PLOS Biology από τον Yi Luo από το Normal University East China, τον Kenneth Kishida από την Ιατρική Σχολή των ΗΠΑ Wake Forest και τους συνεργάτες τους.

Οι προσδοκίες διαμορφώνουν την αντίληψή μας, επηρεάζοντας βαθιά τον τρόπο που ερμηνεύουμε τον κόσμο. Οι θετικές προσδοκίες για τα αισθητηριακά ερεθίσματα μπορούν να ανακουφίσουν την αγωνία και να μειώσουν τον πόνο μέσω αυτού που είναι γνωστό ως το φαινόμενο εικονικού φαρμάκου, (Plasibo) ενώ οι αρνητικές προσδοκίες μπορεί να αυξήσουν το άγχος και να επιδεινώσουν τον πόνο. Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές διερεύνησαν την επίδραση της ηδονικής πτυχής των προσδοκιών στις υποκειμενικές εμπειρίες.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές μέτρησαν τις νευροσυμπεριφορικές αντιδράσεις στη γεύση της καυτερής σάλτσας μεταξύ ατόμων με ευρύ φάσμα γευστικών προτιμήσεων. Συνολικά, 47 συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν το πείραμα, ενώ υποβλήθηκαν σε λειτουργική σάρωση μαγνητικού συντονισμού. Οι ερευνητές εντόπισαν τους συμμετέχοντες που τους άρεσαν έναντι εκείνων που αντιπαθούσαν έντονα τις πικάντικες γεύσεις και παρείχαν ενδείξεις σχετικά με την πικάντικη σάλτσα που έπρεπε να δοκιμάσουν. Με αυτόν τον τρόπο, μπόρεσαν να διαχωρίσουν τα αποτελέσματα των θετικών και αρνητικών προσδοκιών από τα αισθητηριακά ερεθίσματα (δηλαδή, οπτικά και γευστικά ερεθίσματα), τα οποία ήταν τα ίδια σε όλους τους συμμετέχοντες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι θετικές προσδοκίες οδηγούν σε διαφοροποιήσεις στην ένταση της υποκειμενικής εμπειρίας. Αυτές οι διαμορφώσεις συνοδεύονταν από αυξημένη δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που έχουν συνδεθεί με την ευχαρίστηση. Αντίθετα, οι αρνητικές προσδοκίες μείωσαν την ηδονική εμπειρία και αύξησαν τη νευρική δραστηριότητα στο δίκτυο Neurological Pain Signature.

Συνολικά, αυτά τα ευρήματα καταδεικνύουν ότι οι ηδονικές πτυχές των προσδοκιών κάποιου διαμορφώνουν ασύμμετρα τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τα αισθητηριακά δεδομένα και τις υποκειμενικές εμπειρίες έντασης, ευχαρίστησης και πόνου. Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν μια άρρηκτη επίδραση των ηδονικών πληροφοριών. Ενώ οι θετικές προσδοκίες διευκολύνουν την ενσωμάτωση πληροφοριών υψηλότερου επιπέδου και την επεξεργασία ανταμοιβής, οι αρνητικές προσδοκίες οδηγούν σε διαδικασίες χαμηλότερου επιπέδου που σχετίζονται με τον πόνο και τα συναισθήματα. Σύμφωνα με τους συγγραφείς, αυτή η μελέτη καταδεικνύει τον ισχυρό ρόλο των ηδονικών προσδοκιών στη διαμόρφωση της υποκειμενικής πραγματικότητας και προτείνει πιθανές οδούς για καταναλωτικές και θεραπευτικές παρεμβάσεις που στοχεύουν σε νευρικές διεργασίες που βασίζονται στις προσδοκίες.

Οι συγγραφείς προσθέτουν, «Η μελέτη μας υπογραμμίζει πώς οι ηδονικές προσδοκίες διαμορφώνουν υποκειμενικές εμπειρίες και νευρικές αποκρίσεις, προσφέροντας νέες γνώσεις για τους μηχανισμούς πίσω από την αντίληψη του πόνου».

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση

http://journals.plos.org/plosbiology/article?id=10.1371/journal.pbio.3002818

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο