ΑρχικήΝέαΚΕΟΣΟΕ: Τάσεις εγκατάλειψης του ελληνικού αμπελώνα

ΚΕΟΣΟΕ: Τάσεις εγκατάλειψης του ελληνικού αμπελώνα

cibum team

Τάσεις εγκατάλειψης του ελληνικού αμπελώνα «βλέπει» σύμφωνα με στοιχεία η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ). H εφαρμογή του κοινοτικού κανονισμού για την αδειοδότηση όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της «ανέκοψε μερικώς τον ρυθμό εγκατάλειψης του ελληνικού αμπελώνα, που μέχρι την περίοδο έναρξης εφαρμογής του θεσμού των νέων Αδειών φύτευσης παρουσίαζε μια μέση τάση μείωσης των εκτάσεων με φυτεμένα αμπέλια της τάξης των 10.000 στρεμμάτων ετησίως».

Κατά την περίοδο 2016/17, όταν και εφαρμόστηκε το νέο καθεστώς των Αδειών φύτευσης, ο ρυθμός εγκατάλειψης του ελληνικού αμπελώνα επιβράδυνε, με τις εκτιμήσεις της ΚΕΟΣΟΕ να κάνουν λόγο για 4.000 στρέμματα ετησίως.

- Advertisement -

“Ενδεικτικό του συμπεράσματος αυτού» σημειώνει η Ένωση «είναι και το ότι ενώ από την περίοδο 2016/2017 έως την περίοδο 2019/2020 χορηγήθηκαν περίπου ‘Αδειες Φύτευσης για νέες φυτεύσεις αμπελιών για 24.800 στρέμματα, η αντίστοιχη για την ίδια περίοδο αυξητική μεταβολή του αμπελώνα, ανήλθε μόνο στα 7.925 στρέμματα» και προσθέτει ότι «πρέπει να τονισθεί ότι λόγω της πανδημίας, οι αμπελοκαλλιεργητές που έλαβαν νέες ‘Αδειες φύτευσης, έχουν δικαίωμα να φυτεύσουν σε μεγαλύτερο της τριετίας διάστημα, από αυτό που προβλέπει η σχετική απόφαση, πολλές εκτάσεις από τις οποίες δεν έχουν ενσωματωθεί στα στοιχεία. Συνεπώς εκτιμάται ότι η μείωση του αμπελώνα είναι μικρότερη από την διαφορά μεταξύ νέων φυτεύσεων και μεταβολής του αμπελώνα (24.800 – 7.295 = 16.875), συγκριτικά με την περίοδο αναφοράς 2016/2017, γεγονός που επιβεβαιώνει την μείωση του ρυθμού εγκατάλειψης».

Τέλος όπως τονίζει, οι εκτάσεις που έχουν δικαίωμα να παράγουν οίνους με ΠΟΠ αντιστοιχούν στο 23,99% του ελληνικού αμπελώνα. Αντίστοιχα, η κατάταξη οίνων με ΠΟΠ από τα οινοποιεία ανέρχεται σε ποσοστό 8%-9% της οινοπαραγωγής, κάτι που όπως σημειώνει η ΚΕΟΣΟΕ «σημαίνει ότι η παραγωγή στις ΠΟΠ περιοχές, μεταποιείται σε σημαντικό βαθμό σε οίνους με Γεωγραφική Ένδειξη ΠΓΕ».

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Μπισκότα: Μελέτη εντόπισε σε όλα τα δείγματα ακρυλαμίδιο, ουσία με πιθανές καρκινογόνες επιδράσεις – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Η μελέτη εντόπισε ακρυλαμίδιο σε όλα τα δείγματα και συνύπαρξη πολλών διαφορετικών μυκοτοξινών σχεδόν στο σύνολο των προϊόντων.

Γνωστά πατατάκια σε μεγάλα σούπερ μάρκετ: Επιστημονική ανάλυση και αξιολόγηση κινδύνου 30 προϊόντων από διεθνείς μάρκες

Τι έδειξαν οι αναλύσεις 30 εμπορικών σνακ πατάτας για γλυκοαλκαλοειδή, κατανάλωση και πιθανό κίνδυνο για παιδιά.

Frozen yogurt ή παγωτό; Ποιο επηρεάζει λιγότερο το σάκχαρο

Η διατροφική εικόνα των δύο δημοφιλών γλυκών δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται