Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
17.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κονσερβοποιημένα τρόφιμα: Τα υπέρ και τα κατά τους για την υγεία και την ασφάλεια τροφίμων

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΚονσερβοποιημένα τρόφιμα: Τα υπέρ και τα κατά τους για την υγεία και την ασφάλεια τροφίμων
spot_img

Τι λέει η επιστήμη για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των κονσερβοποιημένων τροφίμων.

Κονσερβοποιημένα τρόφιμα. Απαραίτητα για πολλούς ανθρώπους, υπερεπεξεργασμένα και επικίνδυνα για πολλούς άλλους.

Από διατροφικής άποψη, πολλά κονσερβοποιημένα τρόφιμα υποβάλλονται σε ελάχιστη επεξεργασία πέρα ​​από τη διαδικασία κονσερβοποίησης και είναι γενικά υγιεινά – και φτηνά-τρόφιμα: ντομάτες, φασόλια, λαχανικά και ψάρια. Ωστόσο, υπάρχουν είδη που είναι τόσο επεξεργασμένα και θερμιδογόνα που καταλήγουν να βλάπτουν την υγεία. Τέτοια είδη είναι τα λουκάνικα, το SPAM, τα μακαρόνια, τα φρούτα, οι κομπόστες και οι σούπες, ακόμα και η διασημότατη σούπα Campbell’s που ενέπνευσε τη μοντέρνα pop art, σύμφωνα με κατάταξη του Eat This Not That.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το πώς αυτά τα τρόφιμα μπορούν τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα να επηρεάσουν την υγεία σας διαβάστε για να δείτε τι έχει να πει η επιστήμη για τα αρνητικά, αλλά και τα θετικά τους στοιχεία.

Αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρδιαγγειακών νοσημάτων

Για να βοηθήσουν στη διαδικασία συντήρησης και να ενισχύσουν τη γεύση, οι κατασκευαστές κονσερβοποιημένων τροφίμων προσθέτουν συχνά νάτριο. Για αυτό αντέχουν τόσο πολύ.

 Το πρόβλημα με όλο αυτό το αλάτι στα κονσερβοποιημένα προϊόντα είναι ότι το αλάτι αυξάνει την αρτηριακή πίεση, γεγονός που ενισχύει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών, όπως καλύπτεται σε μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients. Για αυτό να προτιμάτε κονσέρβες με μειωμένη ποσότητα νατρίου.

Βλάβη στους ιστούς

Αν κάποιος τρώει κονσερβοποιημένα τρόφιμα κάθε μέρα, μπορεί να υποφέρει από ορισμένες ακόμα αρνητικές παρενέργειες, αυτή τη φορά εξαιτίας των φωσφορικών αλάτων.

 Τα φωσφορικά άλατα είναι απαραίτητα για τη διατροφή, ωστόσο, τα ανόργανα φωσφορικά άλατα που χρησιμοποιούνται σε κονσερβοποιημένα τρόφιμα έχει βρεθεί ότι διαταράσσουν τη ρύθμιση μιας συγκεκριμένης ορμόνης, η οποία μπορεί τελικά να οδηγήσει σε βλάβη των ιστών, να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, νεφρική ανεπάρκεια και απώλεια οστού, σύμφωνα με ένα Advances in Διατροφική ανασκόπηση.

Φυσικά, υπάρχουν και αρκετά πλεονεκτήματα που προσφέρουν τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα. Ας δούμε τι έχουν αποφανθεί οι ειδικοί.

Κατανάλωση περισσότερων θρεπτικών συστατικών

Μελέτες έχουν δείξει ότι όχι μόνο τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα είναι ισοδύναμα διατροφικά με τα φρέσκα και τα κατεψυγμένα, αλλά ορισμένα μπορεί στην πραγματικότητα να περιέχουν υψηλότερες ποσότητες βασικών θρεπτικών συστατικών. Ερευνητές του Michigan State University ανακάλυψαν ότι οι κονσερβοποιημένες ντομάτες έχουν περισσότερο λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό αξιοσημείωτο για τις αντικαρκινικές του ιδιότητες και περισσότερες βιταμίνες του συμπλέγματος Β από τις φρέσκες ντομάτες.

Πρόσληψη περισσότερων φυτικών ινών

Ορισμένα τρόφιμα, όπως ας πούμε τα φασόλια είναι από τις καλύτερες πηγές φυτικών ινών, ένα μακροθρεπτικό συστατικό που το 95% του πληθυσμού των ΗΠΑ δεν λαμβάνει σε επαρκείς ποσότητες. Ο λόγος για αυτό είναι πως πολλές φορές ο κόσμος δεν μαγειρεύει γεύματα που περιέχουν φυτικές ίνες, όπως εν προκειμένω τα όσπρια.

 Οι φυτικές ίνες , όμως, είναι απαραίτητες για την υγεία του πεπτικού συστήματος και μελέτες τις έχουν συνδέσει ακόμη και την αυξημένη πρόσληψη με σημαντική απώλεια βάρους. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι άλλες μελέτες δείχνουν ότι η κονσερβοποίηση βοηθά στο να γίνουν οι φυτικές ίνες σε ορισμένα λαχανικά, όπως τα φασόλια, πιο διαλυτές και επομένως πιο χρήσιμες για τον ανθρώπινο οργανισμό, τα κονσερβοποιημένα φασόλια μπορούν σίγουρα να έχουν θετικό αντίκτυπο στην υγεία.

Λιγότερος κίνδυνος για τροφιμογενείς ασθένειες

Η κονσερβοποίηση έχει χρησιμοποιηθεί ως μέθοδος συντήρησης τροφίμων για αιώνες – ήδη από τη δεκαετία του 1790- ως ένας ασφαλής τρόπος για να παρατείνεται η διάρκεια ζωής των τροφίμων. Η διαδικασία περιλαμβάνει τη σφράγιση του φαγητού και στη συνέχεια την επεξεργασία του με θερμότητα.

Η διαδικασία κονσερβοποίησης σε υψηλή θερμοκρασία είναι μια από τις ασφαλέστερες διαδικασίες για τη συντήρηση των τροφίμων, επειδή εμποδίζει την ανάπτυξη μικροοργανισμών που προκαλούν τροφιμογενείς ασθένειες. 

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Όλοι κρύβουμε έναν “Ικαριώτη” μέσα μας! Τα μυστικά της μακροζωίας

Ικαρία: Το νησί της Μπλέ Ζώνης με τα γαστρονομικά μυστικά για μακροζωία.

Ηχηρή αποχώρηση Χαρουτουνιάν από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα – Ανταλλαγές πυρών με τον Λευτέρη Αυγενάκη

Επιστολή παραίτησης στον πρωθυπουργό έστειλε ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ – Έχει λήξει η θητεία του λέει το ΥΠΑΑΤ.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα