Σάββατο, 1 Ιουνίου, 2024
21.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Όλοι κρύβουμε έναν “Ικαριώτη” μέσα μας! Τα μυστικά της μακροζωίας

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΌλοι κρύβουμε έναν "Ικαριώτη" μέσα μας! Τα μυστικά της μακροζωίας
spot_img

Ικαρία: Το νησί της Μπλέ Ζώνης με τα γαστρονομικά μυστικά για μακροζωία.

Στο ελληνικό νησί της Ικαρίας ζουν “οι άνθρωποι που ξεχνούν να πεθάνουν”, σύμφωνα με τις Μπλε Ζώνες, τον οργανισμό ο οποίος κατατάσσει τα hotspots μακροζωίας σε όλο τον κόσμο και υποστηρίζει ότι το νησί του Αιγαίου φιλοξενεί ανθρώπους που ζουν μέχρι τα βαθιά γεράματα, απαλλαγμένοι από πολλές από τις ασθένειες που μαστίζουν την υπόλοιπη δυτική κοινωνία.

Στην πραγματικότητα, η έρευνα δείχνει ότι στην Ικαρία, ένας στους τρεις θα φτάσει μέχρι τα 90 του χρόνια. Αποδεικνύεται ότι υπάρχουν πολλά μυστικά για την υγιή μακροζωία τους, αλλά ένας σημαντικός παράγοντας είναι η διατροφή.

Γιατί οι άνθρωποι στην Ικαρία είναι τόσο υγιείς;

Σε μεγάλο μέρος της δυτικής κοινωνίας, οι άνθρωποι βιάζονται, είναι πολυάσχολοι και γεμάτοι στρες. Στα τέλη του 2023, μια δημοσκόπηση του Gallup διαπίστωσε ότι σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί αισθάνονται συχνά άγχος. Αλλά το να αισθάνεται κανείς τακτικά αυτό το επίπεδο στρες μπορεί να έχει αντίκτυπο στην υγεία. Μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης, και να βλάψει και το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Στην Ικαρία, οι άνθρωποι ζουν με πολύ πιο χαλαρούς ρυθμούς ζωής, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν σημαντικά λιγότερο άγχος. Επίσης, αναπνέουν καθαρό αέρα, ακολουθούν έναν δραστήριο τρόπο ζωής (στον οποίο συμβάλλει το ορεινό ανάγλυφο του νησιού), απολαμβάνουν ένα ποτήρι κόκκινο κρασί και έχουν ισχυρούς κοινωνικούς κύκλους. Ακολουθούν επίσης τη δική τους εκδοχή της μεσογειακής διατροφής, η οποία από μόνη της συνδέεται με σημαντικά οφέλη για την υγεία. Νωρίτερα φέτος, το US News & World Report ανακήρυξαν τη μεσογειακή διατροφή ως την πιο υγιεινή διατροφή που μπορεί να ακολουθήσει κανείς για έβδομη συνεχή χρονιά!

«Η μεσογειακή διατροφή εστιάζει στην ποιότητα της διατροφής και όχι σε ένα μόνο θρεπτικό συστατικό ή σε μια ομάδα τροφίμων», σημειώνουν το US News & World Report, το οποίο συνέταξε τον κατάλογο με τις καλύτερες δίαιτες του 2024 με τη βοήθεια περισσότερων από 40 αναγνωρισμένων σε εθνικό επίπεδο διαιτολόγων. «Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι μειώνει τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων της υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη τύπου 2, ενώ προάγει τη μακροζωία και βελτιώνει την ποιότητα ζωής».

Παρακάτω, επισημαίνουμε μερικές από τις πιο δημοφιλείς τροφές που τρώνε οι Ικαριώτες.
Καλά το μαντέψατε, όλα τα συστατικά είναι φυτικά!

Άγρια χόρτα

Σύμφωνα με τον ταξιδιωτικό ιστότοπο της Ικαρίας, το νησί ήταν πάντα απομονωμένο, με αποτέλεσμα να είναι υποανάπτυκτο. Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοικοι έπρεπε να μάθουν να αναζητούν τη τροφή τους και πολλοί εξακολουθούν να επιλέγουν να τη προμηθεύονται με αυτόν τον τρόπο. Πολλά διαφορετικά είδη άγριων χόρτων τρώγονται στο νησί, αλλά ένα από τα πιο δημοφιλή είναι τα αγριόχορτα, ένα βρώσιμο πράσινο χόρτο. «Σερβίρονται ωμά με λεμόνι και ελαιόλαδο ή σε μαγειρεμένες ζεστές σαλάτες, σούπες, αλμυρές πίτες και άλλες συνταγές που μπορούν να είναι είτε χορτοφαγικές είτε να συνδυαστούν με κρέας και ψάρι», σημειώνει η ιστοσελίδα της Ικαρίας.

Ελαιόλαδο

Όπως και στην υπόλοιπη Μεσόγειο, το ελαιόλαδο καταναλώνεται σε αφθονία σε όλη την Ικαρία. Αυτό το λάδι συνδέεται με πολλά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της υγείας της καρδιάς και του εγκεφάλου. Το 2024, μια μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μόλις μισού κουταλιού του γλυκού ελαιόλαδο την ημέρα θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας κατά 28%.

Δενδρολίβανο

Τα βότανα είναι εξαιρετικά δημοφιλή στην Ικαρία και συνήθως καταναλώνονται σε τσάι ή μαγειρεύονται σε νόστιμες συνταγές. Το δενδρολίβανο είναι μια ιδιαίτερα δημοφιλής επιλογή, πράγμα λογικό, επειδή συνδέεται με πολλά σημαντικά οφέλη για την υγεία. Έρευνες δείχνουν ότι περιέχει φυτοχημικά, τα οποία έχουν αντιβακτηριακές, αντιιικές και αντιμυκητιασικές ιδιότητες.

Όσπρια

Τα όσπρια, όπως οι φακές, είναι μια άλλη βασική τροφή στην Ικαρία. «Τα φασόλια και τα όσπρια είναι από τα βασικά συστατικά του Ικαριώτικου τρόπου διατροφής», έγραψε η Diane Kochilas, της οποίας η οικογένεια κατάγεται από την Ικαρία, στο CNBC νωρίτερα το 2024. «Η προσθήκη τους στο καθημερινό σας πρόγραμμα γευμάτων έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τη μακροζωία και μπορεί να σας βοηθήσει να βγάλετε σταδιακά το κρέας από τη διατροφή σας».

Σκόρδο

Το σκόρδο είναι ένα άλλο δημοφιλές συστατικό σε όλη την περιοχή της Μεσογείου, και η Ικαρία δεν διαφέρει. Οι έρευνες δείχνουν ότι το σκόρδο περιέχει ενώσεις όπως η αλλικίνη, η διαλλυλίνη και η s-αλλυλκυστεΐνη, οι οποίες έχουν ισχυρές ευεργετικές βιολογικές επιδράσεις στον οργανισμό.

Πλιγούρι

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως συνδέονται με πολλά οφέλη. Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μέταλλα όπως ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος και αντιοξειδωτικά, τα οποία σχετίζονται με την υποστήριξη της υγείας της καρδιάς και του πεπτικού συστήματος. Στην Ικαρία, οι άνθρωποι τρώνε πολλούς διαφορετικούς τύπους δημητριακών ολικής αλέσεως, αλλά το πλιγούρι είναι από τα πιο δημοφιλή.

Αμύγδαλα

Οι Ικαριώτες τρώνε πολλούς ξηρούς καρπούς, συμπεριλαμβανομένων των αμυγδάλων. Αυτοί οι νόστιμοι, θρεπτικοί ξηροί καρποί περιέχουν υγιεινά, μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία είναι ευεργετικά για την καρδιά, καθώς επίσης περιέχουν ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο, τα οποία συμβάλλουν στη διατήρηση υγιών οστών. Μπορούν ακόμα να βοηθήσουν στην υγιή απώλεια βάρους, σύμφωνα με έρευνες, κυρίως επειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στο αίσθημα πληρότητας.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ν. Φαρμάκας: “Πολλοί Έλληνες πιστεύουν εσφαλμένα ότι πάσχουν από αλλεργία”

Ο Καθηγητής αλλεργιολογίας του γενικού κρατικού Νίκαιας Νικόλαος Φαρμάκας μίλησε στο Cibum για τις σημαντικότερες τροφικές αλλεργίες που ταλαιπωρούν τους Έλληνες.

Αλκοολούχα ποτά: Αναγραφή διατροφικών πληροφοριών και στην Ελλάδα

Αναγραφή θερμίδων, συστατικών και πρώτων υλών - Μνημόνιο μεταξύ της Ένωσης Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (Εν.Ε.Α.Π.) και του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών.

Σαλμονέλα σε τσάι – Πως να απενεργοποιήσετε το βακτήριο

Ανάκληση τσαγιού στην Ιταλία λόγω σαλμονέλας - Ποια η ιδανική θερμοκρασία βρασμού και συντήρηση για να μην κινδυνέψετε από σαλμονέλωση.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα