Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
15 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κόντρα ΕΕ – Βρετανίας για τις οικολογικές ετικέτες στα τρόφιμα

ΑρχικήΝέαΚόντρα ΕΕ - Βρετανίας για τις οικολογικές ετικέτες στα τρόφιμα
spot_img

Το Ηνωμένο Βασίλειο συγκρούεται μέσω επιστολής από επίσημους φορείς με την ΕΕ σχετικά με την πιλοτική κυκλοφορία οικολογικών ετικετών στις συσκευασίες τροφίμων και ποτών.

To Brexit μπορεί να αποτέλεσε τη βάση της προεκλογικής εκστρατείας του νυν Βρετανού πρωθυπουργού Boris Johnson, αλλά, σε ορισμένους τομείς η Μ. Βρετανία φαίνεται να αντιμετωπίζει προβλήματα εξαιτίας της εξόδου της από την ΕΕ. Ο λόγος γίνεται για τη νέα ετικέτα που κυκλοφορούν πιλοτικά τα 4 μεγαλύτερα σουπερμάρκετ της Μ. Βρετανίας, Tesco, Sainsbury’s, Co-op και Morrisons, η οποία, βέβαια θα καταργήσει την ως τώρα χρησιμοποιούμενη ευρωπαϊκή ετικέτα. Η πρωτοβουλία έχει ως επικεφαλής το IGD (Ινστιτούτο Διανομής Τροφίμων). Μάλιστα, τα σχέδια είναι η εν λόγω ετικέτα να φέρει ένα χρωματικά κωδικοποιημένο σύστημα απεικόνισης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που επιφέρει το εκάστοτε προϊόν.

Λίγες εβδομάδες μετά από αυτό, ένας συνασπισμός ευρωβουλευτών και ανώτερων στελεχών της αντιπολίτευσης από το βρετανικό κοινοβούλιο απηύθυνε κοινή επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την κυβέρνηση του Γουέστμινστερ. Φορείς που συμμετείχαν σε αυτήν ήταν, μεταξύ άλλων, ένας αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ευρωβουλευτές από τρεις επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, βουλευτές από όλα τα μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και η ΜΚΟ Foundation Earth. Στην επιστολή αναφερόντουσαν στο γεγονός, ότι η ύπαρξη ανταγωνιστικών συστημάτων μετά το Brexit θα προκαλούσε μαζική σύγχυση και θα κινδύνευε τα σχέδια να χάσουν την αξιοπιστία τους στο κοινό. Η βρετανική κυβέρνηση επανεξετάζει την επισήμανση στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τον πρωθυπουργό να την χαρακτηρίζει ως ευκαιρία για το Ηνωμένο Βασίλειο να ανατρέψει τον έλεγχο από την επισήμανση που υπαγόρευε προηγουμένως η ΕΕ.

Ωστόσο, δεν επικρατεί συμφωνία προς τη διατήρηση ενός ενιαίου συστήματος περιβαλλοντικής ετικέτας, καθώς εφαρμόζονται και άλλα εκτός του Ινστιτούτου. Αυτά τα ανταγωνιστικά σχήματα περιλαμβάνουν την ετικέτα Εco-Score από τη Lidl (σε πολλά από τα προϊόντα της δικής της επωνυμίας), το Foundation Earth, το οποίο δοκιμάζει το δικό του σχέδιο στο ΗΒ και στην Ευρώπη, με την υποστήριξη εταιρειών όπως η Nestlé, η M&S. Να σημειωθεί πως το τελευταίο υποστήριζαν ως τώρα και η Co-op και η Sainsbury’s, οι οποίες έχουν πλέον υποστηρίξει το σχήμα του Ινστιτούτου.

Η επιστολή καλεί όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να «εμπλακούν ανοιχτά, χωρίς αποκλεισμούς και συνεργατικά» για να βρεθεί μια επιθυμητή λύση, αναγράφεται στην ιστοσελίδα Τhe Grocer. «Είναι ενθαρρυντικό ότι σύντομα θα είναι διαθέσιμες τεχνικές λύσεις για να γίνει πραγματικότητα ένα τέτοιο σύστημα και ότι ήδη διεξάγεται έρευνα σχετικά με το πώς η συμπεριφορά των καταναλωτών μπορεί να επηρεαστεί από την περιβαλλοντική βαθμολόγηση», προσθέτει.

Η σύγκρουση με την ΕΕ για την επισήμανση προσθέτει τις συνέπειες από την απάντηση της κυβέρνησης στην Εθνική Διατροφική Στρατηγική του Henry Dimbleby, η οποία περιελάμβανε σχέδια για την έναρξη μιας εταιρικής σχέσης διαφάνειας δεδομένων τροφίμων.

Θα προσπαθήσει να παρέχει στους καταναλωτές πληροφορίες σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των προϊόντων στην υγεία, μέσω ενός συμφωνημένου συνόλου μετρήσεων, με τους υπουργούς να ελπίζουν ότι θα κυκλοφορήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι το επόμενο έτος. Ενώ είναι σχετικά απίθανο το σύστημα αυτό να είναι εναρμονισμένο με αυτό της ΕΕ, δεν θα πρέπει να αποκλίνει σε μεγάλο βαθμό, καθώς κάτι τέτοιο θα αποτελούσε επιπρόσθετη σύγχυση στους καταναλωτές. Για να πετύχει κάτι τέτοιο, χρειάζεται όσοι ασχολούνται με την παραγωγοί οικολογικών σημάτων να αναπτύξουν μια υποχρεωτική μεθοδολογία, άρα και μια ομοιόμορφη προσέγγιση σε αυτά. Πάνω σε αυτό, το  Ινστιτούτο Διανομής Τροφίμων δήλωσε πως ήδη συνεργάζεται με 20 κορυφαίους οργανισμούς σε όλη τη βιομηχανία και το Πανεπιστήμιο του Λιντς για να δοκιμάσει τους μοχλούς αλλαγής συμπεριφοράς σε πραγματικές συνθήκες.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πλαστικά καλαμάκια: Ποιος κοροϊδεύει ποιον; – Της Άννας Λεκατσά*

Επέμβαση διάσωσης του πλανήτη ξεκινώντας από τα πλαστικά καλάμια: "Η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής πέθανε..."

Ο κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών από απάτη τροφίμων – Περίπτωση χρήσης θειωδών στο κρέας

Διαχείριση κινδύνου παράνομης χρήσης θειωδών αλάτων σε παρασκευάσματα κρέατος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα