Μείωση της συχνότητας της ανθρώπινης σαλμονέλωσης στον Καναδά από μια νέα κυβερνητική απαίτηση για τα κατεψυγμένα προϊόντα κοτόπουλου πανέ.
Το ωμό παναρισμένο και γεμιστό κοτόπουλο είναι ένα από τα προϊόντα που προκαλούν σύγχυση στους καταναλωτές γιατί λόγω της εμφάνισής τους κάποιοι θεωρούν ότι είναι μαγειρεμένα. Ωστόσο οι παραγωγοί τα μαγειρεύουν μόνο εν μέρει για να ρυθμιστεί το πανάρισμα (συχνά κάνοντάς τα να φαίνονται πλήρως μαγειρεμένα). Γι αυτό και οι περισσότεροι από τους μισούς καταναλωτές, δεν μαγειρεύουν σωστά τις ωμές κοτομπουκιές, με αποτέλεσμα να αποτελούν δυνητικό κίνδυνο για την υγεία. Τα ωμά κατεψυγμένα γεμιστά προϊόντα κοτόπουλου, παραμένουν πηγή κρουσμάτων σαλμονέλας παρά τις επισημάνσεις στη συσκευασία, οι οποίες καθοδηγούν τους καταναλωτές να μαγειρεύουν αυτά τα προϊόντα σε φούρνο και όχι στα μικροκύματα.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Καθηγητής της Οξφόρδης αποκαλύπτει το “κλειδί” της απώλειας βάρους και καταρρίπτει βασικούς μύθους
Οι επιδημιολογικές έρευνες για την αυξανόμενη τάση σαλμονέλωσης στον Καναδά προσδιόρισαν τα ωμά κατεψυγμένα προϊόντα κοτόπουλου όπως οι κοτομπουκιές (FBCP), ως παράγοντα κινδύνου για μόλυνση από σαλμονέλα. Αυτά τα προϊόντα ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικά πριν από τον Απρίλιο του 2019, καθώς πωλούνταν κυρίως ωμά (μερικώς τηγανισμένα) αλλά φαινόταν μαγειρεμένα, με αποτέλεσμα ακατάλληλες πρακτικές μαγειρέματος που χρησιμοποιούν οι καταναλωτές. Το 2018, εκτιμάται ότι το 35% των Καναδών θεώρησε ότι τα μερικώς τηγανισμένα προϊόντα κοτόπουλου απαιτούν μόνο επαναθέρμανση. Μια πρόσφατη μελέτη υπολόγισε ότι το 12,9% των περιπτώσεων σαλμονέλωσης στον Καναδά μεταξύ 2010 και 2019 αποδόθηκε σε ακατέργαστο FBCP.
Το 2018 ο Καναδικός Οργανισμός Επιθεώρησης Τροφίμων (CFIA) εξέδωσε μια ειδοποίηση προς τη βιομηχανία ότι θα έπρεπε να εφαρμόσει μέτρα ελέγχου σε επίπεδο παραγωγής/μεταποίησης για τη μείωση της σαλμονέλας σε FBCP κάτω από μια ανιχνεύσιμη ποσότητα από την 1η Απριλίου 2019, δίνοντας στον κλάδο 1 έτος για να τροποποιήσουν τις διαδικασίες επεξεργασίας FBCP. Οι επιλογές για μέτρα ελέγχου που ορίζονται από τη νέα απαίτηση CFIA περιλαμβάνουν:
(1) συμπερίληψη μιας διαδικασίας μαγειρέματος που έχει επικυρωθεί για την επίτευξη μείωσης της σαλμονέλας , με αποτέλεσμα ένα κατεψυγμένο προϊόν έτοιμο για θέρμανση.
(2) εφαρμογή ενός προγράμματος δοκιμών για την απόδειξη μη ανιχνεύσιμης σαλμονέλας ,
(3) συνδυασμός και των δύο. ή
4) εφαρμογή προγράμματος κράτησης και δοκιμής σαλμονέλας για τελικά προϊόντα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | «Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη…» – Πώς τα βιομηχανικά λόμπι προστατεύουν προϊόντα και κέρδη που συνδέονται με τα PFAS
Οι περισσότεροι παρασκευαστές FBCP πληρούσαν την απαίτηση CFIA εγκαθιστώντας φούρνους για να ψηθεί πλήρως το προϊόν πριν φύγει από την εγκατάσταση. Τα προϊόντα που καλύπτονται από αυτήν την πολιτική περιλαμβάνουν μη άθικτα (π.χ. αλεσμένα, ψιλοκομμένα, ή μορφοποιημένα) ωμά παναρισμένα προτηγανισμένα προϊόντα κοτόπουλου (π.χ. κοτομπουκιές και κοτόπουλο ποπ κορν) μόνο για λιανική.
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Epidemiology&Infection, ποσοτικοποίησε τον αντίκτυπο της απαίτησης της 1ης Απριλίου 2019 από τον Καναδικό Οργανισμό Επιθεώρησης Τροφίμων (CFIA) για τους κατασκευαστές να μειώσουν τη σαλμονέλα σε ακατέργαστο FBCP.
Συμπέρασμα
Ο επιπολασμός της σαλμονέλας FBCP μειώθηκε από 28% που παρατηρήθηκε πριν από την 1η Απριλίου 2019 σε 2,9% μετά την εφαρμογή της απαίτησης. Η απαίτηση CFIA εκτιμήθηκε ότι μειώνει το ποσοστό επίπτωσης της ανθρώπινης σαλμονέλωσης κατά 23%. Υπολογίζεται ότι το 26% των περιπτώσεων κατά την περίοδο πριν από την παρέμβαση μπορεί να αποδοθεί στο FBCP. Η απαίτηση CFIA ήταν επιτυχής στη σημαντική μείωση του επιπολασμού της σαλμονέλας στη λιανική FBCP και στη μείωση του φόρτου σαλμονέλωσης καταλήγει η μελέτη.
Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.