Βγάζουν διαφορετικό ήχο ανάλογα τη διάθεση τους.
Την δυνατότητα να αντιληφθούμε τη διάθεση των εκτρεφόμενων κοτόπουλων, μόνο από τον ήχο του κακαρίσματος, διαπίστωσε νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του πανεπιστημίου του Queensland και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Royal Society Open Science.
Ο καθηγητής Joerg Henning από τη Σχολή Κτηνιατρικής Επιστήμης του UQ είπε ότι οι ερευνητές μελέτησαν εάν οι άνθρωποι μπορούσαν να αναγνωρίσουν σωστά το πλαίσιο των κλήσεων ή των ήχων που ακούγονται από κατοικίδια κοτόπουλα, τα πιο κοινά εκτρεφόμενα είδη στον κόσμο. Ανακάλυψαν πως οι άνθρωποι είμαστε ικανοί να καταλάβουμε αν τα κοτόπουλα είναι ενθουσιασμένα ή δυσαρεστημένα, μόνο από το πως κακαρίζουν. «Σε αυτή τη μελέτη, χρησιμοποιήσαμε ηχογραφήσεις κοτόπουλων που φωνάζουν σε όλα τα διαφορετικά σενάρια από ένα προηγούμενο πείραμα», είπε ο καθηγητής Henning. «Δύο κλήσεις έγιναν εν αναμονή μιας ανταμοιβής, που ονομάσαμε κλήση «φαγητού» και «γρήγορο κλακ. Δύο άλλοι τύποι κλήσεων παρήχθησαν σε περιβάλλοντα που δεν υπήρχε ανταμοιβή, όπως η παρακράτηση φαγητού, που ονομάσαμε κλήσεις «κλαψίματος» και «γκάκελ».
Οι ερευνητές έπαιξαν τα αρχεία ήχου για να ελέγξουν εάν οι άνθρωποι μπορούσαν να καταλάβουν σε ποιο πλαίσιο ακούγονταν οι ήχοι των κοτόπουλων και εάν διάφορα δημογραφικά στοιχεία και επίπεδα εμπειρίας με τα κοτόπουλα επηρέασαν τη σωστή αναγνώρισή τους. «Βρήκαμε ότι το 69% όλων των συμμετεχόντων μπορούσε να καταλάβει σωστά αν ένα κοτόπουλο ακουγόταν ενθουσιασμένο ή δυσαρεστημένο», είπε ο καθηγητής Χένινγκ.
Ο Henning είπε ότι η ικανότητα ανίχνευσης συναισθηματικών πληροφοριών από τη φωνή θα μπορούσε να βελτιώσει την ευημερία των εκτρεφόμενων κοτόπουλων. “Ένα σημαντικό ποσοστό των συμμετεχόντων που είναι σε θέση να αναγνωρίσουν με επιτυχία ήχους που παράγονται σε περιβάλλοντα που σχετίζονται με ανταμοιβές είναι σημαντικό. Προσφέρει σιγουριά ότι οι άνθρωποι που ασχολούνται με την εκτροφή κοτόπουλου μπορούν να αναγνωρίσουν τη συναισθηματική κατάσταση των πουλιών που φροντίζουν, ακόμα κι αν δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία”, είπε.
«Ελπίζουμε ότι σε μελλοντική έρευνα θα μπορούσαν να εντοπιστούν συγκεκριμένα ακουστικά σημάδια που προβλέπουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι βαθμολογούν τη διέγερση στα κοτόπουλα και αυτά τα αποτελέσματα θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν σε συστήματα ανίχνευσης βασισμένα σε τεχνητή νοημοσύνη για την παρακολούθηση των φωνητικών στα κοτόπουλα.
Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα εδώ.