Τετάρτη, 10 Αυγούστου, 2022
27.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κουλούρι Θεσσαλονίκης: το πιο διάσημο Ελληνικό street food σε instagram και facebook από ξένους τουρίστες

ΑρχικήΝέαΚουλούρι Θεσσαλονίκης: το πιο διάσημο Ελληνικό street food σε instagram και facebook από ξένους τουρίστες
spot_img

cibum team

Κουλούρι με φόντο τον Λευκό Πύργο. Πρόσωπα χαμογελαστά φωτογραφημένα με το κουλούρι σε ρόλο κορνίζας ή περασμένο στα χέρια σαν βραχιόλι. Το τραγανό, σησαμένιο σνακ με υπογραφή Θεσσαλονίκης, ξετρελαίνει τους τουρίστες που βρίσκονται αυτό το διάστημα στην πόλη και αποκτά όλο και περισσότερους φανατικούς φίλους. Όπως λένε μάλιστα οι αρτοποιοί, πολλοί είναι οι τουρίστες που κάνουν παραγγελίες, ώστε να πάρουν κουλούρια Θεσσαλονίκης φεύγοντας μαζί τους, να τα διατηρήσουν στην κατάψυξη και να απολαμβάνουν «πρωινά με γεύση Ελλάδας» και στη δική τους χώρα.

Επειδή μάλιστα το κουλούρι Θεσσαλονίκης είναι ένα σνακ που μπορείς εύκολα να φας εκτός σπιτιού και χώρας, δεν αποκλείεται να το συναντήσεις σε χέρια Βρετανού που διασχίζει την Oxford Street στο Λονδίνο ή τη Champs- Elyssees στο Παρίσι. Πρόκειται μάλλον γι’ αυτούς που ως τουρίστες στη Θεσσαλονίκη, μαζί με τα σουβενίρ, έβαλαν στις αποσκευές τους το διάσημο σνακ.

«Για τη Θεσσαλονίκη, το κουλούρι αποτελεί σήμα κατατεθέν και η φήμη του έχει εξαπλωθεί ανά τον κόσμο, πριν καν έρθουν να το …γνωρίσουν από κοντά», δηλώνει η πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης, Έλσα Κουκουμέρια.

«“Sesame ring” είναι φράση που ακούμε πολλές φορές την ημέρα κατά τις τουριστικές περιόδους και μάλιστα συνοδεύεται από έκφραση θαυμασμού», λέει η κ. Κουκουμέρια, εξηγώντας ότι έτσι λένε το κουλούρι Θεσσαλονίκης οι τουρίστες. «Εμείς τους μαθαίνουμε το ελληνικό όνομά του και είναι πολύ χαριτωμένο όταν το ζητούν στα ελληνικά, με την ιδιαίτερη προφορά της δικής τους γλώσσας ο καθένας», συμπληρώνει.

Ντόπιο, υγιεινό, οικονομικό, συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά για να το κάνουν ένα ασυναγώνιστο street food. Όπως λένε οι αρτοποιοί, δεν υπάρχει κάτι παρόμοιο ούτε στην Ευρώπη, ούτε σε κάποια άλλη χώρα, που να προσεγγίζει τη δική του γεύση. Το κουλούρι Θεσσαλονίκης έχει ορκισμένους οπαδούς με μεγαλύτερους φανς τους Άγγλους, που το γνώρισαν μέσα από τους τηλεοπτικούς τους δέκτες όταν πριν από αρκετά χρόνια το BBC έκανε ένα εκτενές αφιέρωμα σ’ αυτό. Η δημοσιότητα σε συνδυασμό με την επιτόπια δοκιμή από πολλούς ταξιδιώτες, το.. απογείωσε στις προτιμήσεις τους.

Η πρόεδρος των αρτοποιών σημειώνει πως αρκετοί επισκέπτες από το εξωτερικό στη Βόρεια Ελλάδα ζητούν τη συνταγή για την παρασκευή του κουλουριού, αν και στις περισσότερες περιπτώσεις αγοράζουν ποσότητες για να τις διατηρήσουν στην κατάψυξη.

«Αντιλαμβάνονται ότι είναι ένα προϊόν από τα πιο χαρακτηριστικά της πόλης. Εκτός από πολύ…φαγωμένο είναι και πολύ…φωτογραφημένο με το Instagram και το Facebook να κατακλύζονται συχνά από φωτογραφίες τουριστών με τα κουλούρια σε πολλές γωνιές της πόλης, με πρωταγωνίστρια τη νέα παραλία. Είναι ένα προϊόν που το έχουμε προσέξει τόσο εμείς οι αρτοποιοί, όσο και ο δήμος Θεσσαλονίκης, που έχει κάνει πολλές εκδηλώσεις για την προώθησή του στο παρελθόν, με χαρακτηριστικότερη αυτήν που είχαν κυκλώσει το Λευκό Πύργο με ένα… γιγαντιαίο κουλούρι», αναφέρει η πρόεδρος των αρτοποιών.

Όσον αφορά στην εγχώρια κίνηση, οι φούρνοι της Θεσσαλονίκης θα κάνουν το …ταμείο τους μετά το τέλος του καλοκαιριού, για να δουν πως πήγαν οι πωλήσεις του στρογγυλού, νόστιμου και θρεπτικού σνακ.

Πηγή: ΑΠΕ

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img

Must read

Ίδιο brand, χαμηλότερη ποιότητα – Προϊόντα δύο ταχυτήτων σε χώρες της Ευρώπης

Τα προϊόντα που πωλούνται με την ίδια εμπορική ονομασία και συσκευασία πρέπει να έχουν την ίδια σύνθεση σε κάθε χώρα της ΕΕ. Τα στοιχεία όμως, παραπέμπουν σε αθέμιτες πρακτικές μεγάλων εταιρειών τροφίμων

Υδροξυτυροσόλη ως πρόσθετο: Οι Έλληνες, πρωταθλητές στην πρόσληψη φαινολών μέσω της επιτραπέζιας ελιάς

Επιστημονική έρευνα Ισπανών για την πρόσληψη υδροξυτυροσόλης που υπάρχει σε ελιές, ελαιόλαδο και κρασί. στον Ευρωπαϊκό πληθυσμό - Οι δυνατότητες χρήσης της ως πρόσθετο τροφίμων

ChitoFOODS: Ελληνική καινοτομία για νέες εφαρμογές τροφίμων

Το ChitoFOODS είναι ένα πρωτοποριακό ερευνητικό έργο από Έλληνες επιστήμονες, που ασχολείται με νανοσωματίδια και μεμβράνες με βάση τη χιτοζάνη, με εκχυλίσματα παραπροϊόντων αγροδιατροφής για νέες εφαρμογές τροφίμων.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα