ΑρχικήΝέαλιανικήΜΑΣΟΥΤΗΣ, ΓΑΛΑΞΙΑΣ, LIDL: Νέα πρόστιμα για παρατυπίες τιμών

ΜΑΣΟΥΤΗΣ, ΓΑΛΑΞΙΑΣ, LIDL: Νέα πρόστιμα για παρατυπίες τιμών

2 λεπτά ανάγνωσης

Έλεγχοι στην Ανατολική Αττική οδήγησαν σε πρόστιμα για παρατυπίες τιμών και ελλείψεις συστημάτων ενημέρωσης σε Γαλαξίας, Μασούτης και Lidl

Η Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής επέβαλε πρόστιμο 2.000 ευρώ στη «ΠΕΝΤΕ Α.Ε.» (διακριτικός τίτλος «ΓΑΛΑΞΙΑΣ»), μετά από έλεγχο στο υποκατάστημά της στην Κερατέα (υποκατάστημα 1162), καθώς διαπιστώθηκε ότι για συσκευασία αλεύρου «φαρίναπ 3×500 gr» απαιτήθηκε τιμή ανώτερη από αυτή που είχε αναγραφεί — παράβαση του άρθρου 2Β§9 των Κανόνων ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ. Παράλληλα βρέθηκε ότι στη σοκολάτα «Lacta 200 gr» υπήρχαν διαφορετικές τιμές για το ίδιο προϊόν εντός του καταστήματος, παραβιάζοντας το άρθρο 2Β§8.

- Advertisement -

Την ίδια ημέρα (05-12-2025) επιβλήθηκε πρόστιμο 1.000 ευρώ στην εταιρεία «ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΜΑΣΟΥΤΗΣ Α.Ε. ΣΟΥΠΕΡΜΑΡΚΕΤ», έδρα Θεσσαλονίκη, έπειτα από έλεγχο στον κατάστημα που διαπίστωσε ότι το προϊόν «Μακαρόνια Μέλισσα 500 gr» πωλούνταν με δύο διαφορετικές τιμές — αντίστοιχη παράβαση τιμολόγησης.

Το νέο κύμα προστίμων συνεχίστηκε με απόφαση που αφορά την εταιρεία «ΛΙΝΤΛ ΕΛΛΑΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.», με έδρα βιομηχανική ζώνη στη Θεσσαλονίκη, της οποίας το υποκατάστημα 351 στην Κερατέα βρέθηκε να μη διαθέτει το υποχρεωτικό ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου τιμών (price checker ή άλλο μέσο πληροφόρησης), όπως ορίζεται από την ισχύουσα νομοθεσία. Για την παράβαση αυτή επιβλήθηκε πρόστιμο 2.000 ευρώ.

- Advertisement -

Οι έλεγχοι και τα πρόστιμα έρχονται σε συνέχεια σειράς παρόμοιων αποφάσεων στις ελληνικές αλυσίδες, με στόχο τη διασφάλιση της διαφάνειας και της τήρησης των κανόνων εμπορίας και τιμολόγησης. Αρκετά σούπερ-μάρκετ τα τελευταία χρόνια έχουν δεχτεί κυρώσεις για ζητήματα όπως απαίτηση τιμών υψηλότερων από τις αναγραφόμενες, διπλές τιμές για ίδιο προϊόν και παραπλανητικές προσφορές. Τα πρόστιμα μπορεί να φτάνουν από μερικές εκατοντάδες έως χιλιάδες ευρώ ανά κατάστημα, ενώ σε μεγαλύτερες αλυσίδες η συνολική επιβάρυνση αγγίζει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις καταγράφονται ως προειδοποίηση προς επιχειρήσεις που παραλείπουν να εφαρμόσουν τις προβλεπόμενες υποχρεώσεις έναντι των καταναλωτών, και υπενθυμίζουν ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί συνεχίζουν απροειδοποίητους ελέγχους στις τιμές και στις πρακτικές εμπορίας των προϊόντων.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

ΠΟΠ ελαιόλαδα στην ΕΕ: Αμφισβητούνται δεδομένα δεκαετιών – Στο μικροσκόπιο οι προδιαγραφές τους

Νέα μελέτη εντοπίζει κρίσιμο χάσμα μεταξύ των προδιαγραφών ΠΟΠ και της πραγματικής ποιοτικής επίδοσης των ελαιολάδων.

Νέος ιός στην Ευρώπη πλήττει τις αγελάδες – Μείωση έως 75% στην παραγωγή γάλακτος σε εκατοντάδες εκτροφές

Ο νέος ιός έχει ήδη εντοπιστεί σε οκτώ χώρες της Ευρώπης και συνεχίζει να εξαπλώνεται.

Τα ζυμαρικά στην κορυφή της διατροφικής έκθεσης των μικρών παιδιών στην πιθανώς καρκινογόνο Ωχρατοξίνη Α στην Κύπρο

Νέα αξιολόγηση του Γενικού Χημείου Κύπρου για τη διατροφική έκθεση στην Ωχρατοξίνη Α δημοσιεύθηκε στο Food Risk Assess Europe της EFSA.