Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου, 2024
26.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Λήγουν οι βιταμίνες;

ΑρχικήΝέαΛήγουν οι βιταμίνες;
spot_img

Μια συνηθισμένη ερώτηση με ξεκάθαρη απάντηση, αλλά και προϋποθέσεις.

Μια άμεση απάντηση είναι πως οι βιταμίνες δεν λήγουν, αλλά η ισχύς τους μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Τα περισσότερα από τα συστατικά διασπώνται σταδιακά, με αποτέλεσμα να γίνονται λιγότερο αποτελεσματικά.

Στην ευρωπη δεν είναι απαραίτητο να αναγράφεται η ημερομηνία λήξης στις συσκευασίες βιταμινών, ενώ σε αντίθεση με τα συνταγογραφούμενα φάρμακα και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) δεν απαιτεί από τους παραγωγούς βιταμινών και συμπληρωμάτων διατροφής να αναγράφουν ημερομηνία λήξης στη συσκευασία.

Παρόλα αυτά ορισμένες αμερικάνικες εταιρείες παρέχουν εθελοντικά μια ημερομηνία «ανάλωση πριν» ή «ανάλωση μέχρι» στο καπάκι ή στην ετικέτα.

Η τυπική διάρκεια ζωής των βιταμινών είναι δύο χρόνια. Αλλά αυτό μπορεί να διαφέρει, ανάλογα με τον τύπο της βιταμίνης και τις συνθήκες στις οποίες εκτίθεται.

Για παράδειγμα, οι μασώμενες βιταμίνες και οι βιταμινούχες τσίχλες απορροφούν περισσότερη υγρασία από τις βιταμίνες σε μορφή δισκίων. Εξαιτίας αυτού, οι μασώμενες βιταμίνες και οι τσίχλες τείνουν να υποβαθμίζονται ταχύτερα.

Όταν αποθηκεύονται σωστά, οι βιταμίνες σε μορφή δισκίων συχνά διατηρούν τη δραστικότητά τους για αρκετά χρόνια.

Αν περάσει η ημερομηνία λήξης τους;

Η λήψη μιας ληγμένης βιταμίνης ή ενός συμπληρώματος είναι εξαιρετικά απίθανο να σας προκαλέσει θέματα υγείας. Σε αντίθεση με τα τρόφιμα, οι βιταμίνες δεν «χαλάνε», ούτε γίνονται τοξικές ή δηλητηριώδεις. Προς το παρόν, δεν έχουν καταγραφεί περιπτώσεις ασθένειας ή θανάτου που να οφείλονται σε ληγμένες βιταμίνες.

Οι ημερομηνίες λήξης των βιταμινών και των συμπληρωμάτων διατροφής είναι εξαιρετικά συντηρητικές, ώστε να διασφαλίζεται ότι οι καταναλωτές λαμβάνουν ποιοτικά προϊόντα. Για καλύτερα αποτελέσματα, αποφύγετε τη χρήση βιταμινών που έχουν περάσει την ημερομηνία λήξης τους.

Αν όμως μια βιταμίνη έχει ασυνήθιστη οσμή ή έχει αλλάξει χρώμα, δεν πρέπει να τη λαμβάνετε. Απορρίψτε την αμέσως και αγοράστε μια νέα συσκευασία.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Διασταυρούμενη επιμόλυνση: Ανακάλυψη-σταθμός για την βιομηχανία – Τεχνολογία εξουδετερώνει τα αλλεργιογόνα από τις επιφάνειες

Η διασταυρούμενη μόλυνση, είτε πρόκειται για φυσικά αλλεργιογόνα, μη αποκαλυπτόμενα αλλεργιογόνα ή αναποτελεσματικές διαδικασίες υγιεινής, δημιουργεί σημαντικό κίνδυνο για τους μεταποιητές τροφίμων

Τρώγοντας χρυσό και άλλα βαρέα μέταλλα – Ανάλυση ασφάλειας τροφίμων

Τελικά, είναι όλα τα βαρέα μέταλλα επιβλαβή ή είναι απλά θέμα χημείας;

Προσοχή: Και στην Ελλάδα πωλούνται τα επικίνδυνα πατατάκια – Update της ειδοποίησης RASFF

Η μία μετά την άλλη 18 χώρες ανακαλούν από την αγορά Nacho με τυρί.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο