Η μείωση στις πωλήσεις τυριών στην Ελβετία σήμανε συναγερμό στην βιομηχανία τυριού – Την αιτία για τα μαύρα στίγματα, εντόπισε το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών
Συναγερμός έχει σημάνει στην ελβετική βιομηχανία τυριού μετά την εμφάνιση μαύρων στιγμάτων σε ορισμένα τυριά – σε τουλάχιστον 100 κατηγορίες – τα οποία προκάλεσαν και ζημιά στις πωλήσεις καθώς όπως δηλώνουν οι παραγωγοί κανένας καταναλωτής δεν αγοράζει τυρί με μαύρα στίγματα.
Το μυστήριο έλυσε το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών Agroscope που κινητοποιήθηκε άμεσα και διεξήγαγε εντατική έρευνα.
Σύμφωνα με το πόρισμα του Agroscope, αιτία ήταν τα σφραγιστικά θηλών των αγελάδων, που προσομοιώνουν το βύσμα κερατίνης, τη φυσική πρώτη γραμμή άμυνας της αγελάδας, για να σφραγίσει τη θηλή ενάντια στα βακτήρια. Το σφραγιστικό θηλής παρέχει ένα στείρο, χωρίς αντιβιοτικά φράγμα μεταξύ του μαστού και του περιβάλλοντος έτσι ώστε να προστατεύεται η υγεία του μαστού και να μειωθεί το ενδεχόμενο μαστίτιδας.
Αυτά τα σφραγιστικά θηλής περιέχουν βισμούθιο ως κύριο συστατικό. Αν και το βισμούθιο είναι ένα βαρύ μέταλλο, σε αντίθεση με τον μόλυβδο ή τον υδράργυρο, για παράδειγμα, θεωρείται αβλαβές και βρίσκεται σε πολλά φάρμακα και καλλυντικά όπως τα κραγιόν.
Σύμφωνα με το dairyindustries όταν τα υπολείμματα βισμούθου εισχωρούν στο γάλα και επομένως στο τυρί, μπορούν τελικά να προκαλέσουν αβλαβή , αλλά αντιαισθητικά μαύρα στίγματα, ειδικά σε τυρί που έχει ωριμάσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Πολλές εταιρείες τυριών μετά την ενημέρωση από τον Agroscope απαγόρευσαν στους παραγωγούς γάλακτος τους να χρησιμοποιούν τα σφραγιστικά θηλής βισμούθιου.