Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
16.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μαγιά- ιχνηλάτης κάνναβης που γίνεται κόκκινη και λάμπει!

ΑρχικήΕπιστήμηΜαγιά- ιχνηλάτης κάνναβης που γίνεται κόκκινη και λάμπει!
spot_img

Επιστήμονες τροποποίησαν ένα κύτταρο ζυμομύκητα για να ανιχνεύει τις δραστικές ουσίες της κάνναβης και να λάμπει όταν τις εντοπίζει, ανοίγοντας το δρόμο για ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητες στη φαρμακευτική και την ασφάλεια.

Οι ζυμομύκητες είναι οργανισμοί, οι οποίοι επιβιώνουν με το να τρέφονται είναι απλοί οργανισμοί. Τα κύτταρα αυτά επιτελούν δύο σκοπούς στη ζωή τους: τρώνε και πολλαπλασιάζονται. Μια γνωστή μορφή τέτοιων οργανισμών είναι η μαγιά, η οποία χρησιμοποιείται στην αρτοποιία.

 Ωστόσο, ερευνητές στο Τμήμα Φυτικών και Περιβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης εξόπλισαν τους ζυμομύκητες με μια νέα λειτουργία: Αντικατέστησαν τη σεξουαλική ορμή του κυττάρου ζυμομυκήτων με μια αίσθηση γεύσης και όσφρησης που τους επιτρέπει να ανιχνεύουν τα κανναβινοειδή, τις δραστικές ουσίες της κάνναβης ή προϊόντα που έχουν τις ίδιες ιδιότητες με αυτά, μέσω ενός βιοαισθητήρα.

Οι ερευνητές έκαναν τη μαγιά να ανιχνεύει με επιτυχία τα κανναβινοειδή, αλλάζοντας το GPCR που χρησιμοποιούν τα κύτταρα ζυμομυκήτων για να αισθανθούν το αντίθετο φύλο σε ένα περιβάλλον, με το GPCR που χρησιμοποιούμε εμείς οι άνθρωποι για να αναγνωρίζουμε τα κανναβινοειδή. 

Ταυτόχρονα, συμπλήρωσαν το γενετικό υλικό του κυττάρου ζύμης με ένα σύνολο νέων γονιδίων που το κάνουν να γίνεται κόκκινο ή ακόμα και να λάμπει όταν αισθάνεται κανναβινοειδή κοντά!

Ο επικεφαλής της έρευνας και καθηγητής του Τμήματος Επιστημών Φυτών και Περιβάλλοντος, Σωτήριος Καμπράνης, εξηγεί ότι το κύτταρο ζυμομύκητα μπορεί να βρει νέες ουσίες με παρόμοιες ιδιότητες με τα κανναβιδοειδή, καθώς μέσα σε μια μέρα, το κύτταρο βρήκε τέσσερις μη ανακαλυφθείσες ουσίες που δεν είχαν ποτέ συσχετιστεί με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες ή ανακούφιση από τον πόνο, αλλά θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν για αυτούς τους σκοπούς. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει πολύτιμη βοήθεια για τις φαρμακευτικές εταιρείες που αναζητούν διαρκώς νέες και οικονομικές εναλλακτικές σε φάρμακα.

Αλλά οι ανακαλύψεις που έκαναν οι ερευνητές δεν τελειώνουν εδώ. Ανέπτυξαν, επίσης, μια φορητή πλαστική συσκευή με βιοαισθητήρα κυττάρων ζυμομύκητα, η οποία χρησιμοποιεί την κάμερα ενός smartphone για να δει εάν τα κύτταρα ζύμης ανάβουν, αποδίδοντας το αποτέλεσμά της σε μόλις 15 λεπτά. Η εφαρμογή θα μπορούσε να βοηθήσει τους αστυνομικούς και άλλους να εντοπίσουν ναρκωτικά στα αεροδρόμια ή να διεκπεραιώσουν τεστ ναρκωτικών.

Η συσκευή μπορεί να εκτυπωθεί σε 3D εκτύπωση ή να συναρμολογηθεί χρησιμοποιώντας υλικά που αποκτώνται εύκολα στο διαδίκτυο. Οι ερευνητές εργάζονται τώρα για να κάνουν το εργαλείο δοκιμής διαθέσιμο δωρεάν, για όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα, αλλά ταυτόχρονα να μπορούν να διατηρήσουν τον έλεγχο για συντήρηση και περαιτέρω ανάπτυξη.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο  επιστημονικό περιοδικό Nature Communications.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Lidl: Καταγγελία στο Cibum για σκουλήκι σε σοκολάτα από κατάστημα της Αττικής

Σκουλήκι μέσα σε σοκολάτα που πωλείται στην αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl στην Ελλάδα βρήκε καταναλωτής.

Συναγερμός στην Ευρώπη – Θανατηφόρες τροφικές δηλητηριάσεις από καπνιστό σολομό

Ανακοίνωση ECDC και EFSA για παρατεταμένο ξέσπασμα Listeria monocytogenes σε πολλές χώρες που συνδέεται με προϊόντα καπνιστού σολομού.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα