Ημέρα Aγοραστικής Aποχής VS Black Friday.
“Αγοράζουμε πράγματα που δεν χρειαζόμαστε, με χρήματα που δεν έχουμε, για να εντυπωσιάσουμε ανθρώπους που δεν συμπαθούμε”, είπε ο ραδιοφωνικός παραγωγός Dave Ramsey, και πόσο μέσα έπεσε. Εκτός από βαθιά ανασφαλή είμαστε και υπερκαταναλωτικά όντα, ένα σκοπό που έχει επιτελέσει με επιτυχία η διαφήμιση και το marketing. Είτε χρειαζόμαστε πραγματικά όλα αυτά που θα αγοράσουμε είτε όχι, η τεχνολογία βοηθά τους λιανοπωλητές να γίνονται όλο και πιο εφευρετικοί δημιουργώντας μας, πλασματικές ανάγκες. Τα νούμερα άλλωστε μιλάνε από μόνα τους, αφού σύμφωνα με στοιχεία της Adobe Analytics, οι καταναλωτές φέτος έσπασαν ρεκόρ ξοδεύοντας 9,8 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο σε διαδικτυακές αγορές τη Black Friday, ποσό αυξημένο κατά 7,5% από πέρυσι.
Ωστόσο, παραμένουν και ορισμένοι “πιστοί” που δεν υποστηρίζουν το χάος του καταναλωτισμού που ξεκινά με την Black Friday κάθε χρόνο και συνεχίζεται καθ’ όλη την περίοδο των εορτών. Πρώτος και καλύτερος ο Καναδός καλλιτέχνης και κοινωνικός ακτιβιστής, Ted Dave, ο οποίος ξεκίνησε την πρώτη ημέρα Αγοραστικής Αποχής το 1992, για να ευαισθητοποιήσει σχετικά με τις ηθικές και περιβαλλοντικές συνέπειες της υπερκατανάλωσης και να διαμαρτυρηθεί για την κουλτούρα του καταναλωτισμού. Την ημέρα αυτή, οι συμμετέχοντες ενθαρρύνονται να εξοικονομήσουν χρήματα αντί να ξοδεύουν σε άχρηστα αντικείμενα που δεν χρειάζονται πραγματικά, απλώς και μόνο επειδή προσφέρονται σε πολύ μειωμένη τιμή.
Η παγκόσμια πλέον, ημέρα Αγοραστικής Αποχής, που γιορτάζεται ταυτόχρονα με τη Black Friday, είναι ένα είδος διαμαρτυρίας κατά την οποία οι συμμετέχοντες δεσμεύονται να μην αγοράσουν τίποτα για 24 ώρες για να ευαισθητοποιήσουν για τις αρνητικές περιβαλλοντικές, κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες της υπερκατανάλωσης. Κάθε προϊόν που αγοράζουμε απαιτεί κάποιο επίπεδο φυσικών πόρων για να παραχθεί. Για παράδειγμα ένα ρούχο, αποτελείται από υλικά που απαιτούν σημαντική ποσότητα νερού, τεχνικές παραγωγής όπως η ύφανση, που ρυπαίνουν το υδάτινο σύστημα με την πάροδο του χρόνου απελευθερώνοντας χημικές ουσίες στα ποτάμια και τους ωκεανούς καθώς και εκπομπές που απελευθερώνονται κατά τη διαδικασία μεταφοράς.
Η Ασία, η Ευρώπη, η Νότια Αμερική και η Αυστραλία έχουν πραγματοποιήσει καμπάνιες για την ημέρα Αγοραστικής Αποχής και το αντικαπιταλιστικό πολιτικό περιοδικό Adbusters καθώς και ο ιδρυτής του, Kalle Lasn, έπαιξαν μεγάλο ρόλο στη διοργάνωση και την προώθηση της Ημέρας αυτής.
Ο Kalle Lasn, γεννημένος στην Εσθονία, πρώην κορυφαίος στη βιομηχανία της διαφήμισης, που τώρα έχει φτάσει τα 70, ξεκίνησε το Adbusters ως αντίδοτο στην εταιρική απληστία και αυτό που έβλεπε ως ένα επιθετικό μήνυμα που πνίγει τον καταναλωτή. «Αισθανθήκαμε τότε ότι υπήρχε μια σκοτεινή πλευρά στον καταναλωτισμό, αλλά κανείς δεν μίλησε ποτέ για αυτήν», είχε πει στο TheIndependent. “Όταν το ξεκινήσαμε, όλοι αυτοί οι άνθρωποι έλεγαν: “Δεν θα αγοράσετε τίποτα; Μας λέτε να αγοράζουμε λιγότερα; Δεν είναι κακό για την οικονομία; Παιδιά είστε τρελοί”. Αλλά ήταν μια σπίθα στην αρχή που έγινε πυρκαγιά και εξαπλώθηκε γρήγορα, ιδιαίτερα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία. Πολλοί άνθρωποι έζησαν έντονα αισθήματα όταν το δοκίμασαν. Πολλοί διαπίστωσαν ότι στα μισά της ημέρας ήταν σαν “εγώ ΠΡΕΠΕΙ να αγοράσω αυτή τη μπάρα σοκολάτας, εγώ, πρέπει να αγοράσω αυτό το φλιτζάνι καφέ. Οι άνθρωποι πραγματικά υπέφεραν και ίδρωναν. Ήταν σαν να εγκατέλειψε έναν εθισμό».
https://niusteam.niu.edu/international-buy-nothing-day-consume-less-and-help-the-environment/