Μερικές από τις ύπουλες τακτικές των αλυσίδων που δελεάζουν τους πελάτες να ξοδέψουν περισσότερα.
Σε όλους έχει συμβεί να αισθανθούμε μια ξαφνική λιγούρα, οπότε να βρεθήκαμε σε ένα γνωστό μπεργκεράδικο για μια μερίδα πατάτες. Αλλά μέχρι να φύγουμε, βρεθήκαμε να κρατάτε στα χέρια μας όχι μόνο πατάτες, αλλά δύο μπέργκερ και ένα μιλκσέικ. Πώς συνέβη αυτό;
Συμβαίνει συχνά. Στην πραγματικότητα, αποδεικνύεται ότι οι αλυσίδες fast food όπως τα McDonald’s, KFC, Burger King και Domino’s έχουν περισσότερα μυστικά και από τις μυστικές σάλτσες τους.
Σύμφωνα με έναν εμπειρογνώμονα ψηφιακού μάρκετινγκ, η βιομηχανία fast food της Βρετανίας αξίας 23,1 δισεκατομμυρίων λιρών έχει γίνει μετρ του φαινομένου που είναι γνωστό ως βελτιστοποίηση ποσοστού μετατροπής (Conversion Rate Optimisation ή πιο σύντομα CRO).
Με απλά λόγια, το CRO αυξάνει το ποσό που ξοδεύουν οι πελάτες χωρίς καν να το συνειδητοποιούν. Έτσι, πριν αρχίσετε να κατηγορείτε την πείνα σας που σας έκανε να αναβαθμίσετε «κατά λάθος» σε ένα διπλό burger combo, η Jade Jordan, UX and Conversion Manager στην Add People, αποκαλύπτει μερικές από τις ύπουλες τακτικές που δελεάζουν τους πελάτες να ξοδέψουν περισσότερα.
“ROY”
Οι γίγαντες του fast food, όπως η McDonald’s, διαθέτουν ένα μυστικό όπλο γνωστό ως «ROY» – ένα χρωματικό σχήμα που περιλαμβάνει αποχρώσεις του κόκκινου, πορτοκαλί και κίτρινου στα λογότυπα και τις συσκευασίες των τροφίμων. Τα McDonald’s, Burger King, KFC, Popeyes, Wendy’s και Pizza Hut είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα αλυσίδων γρήγορου φαγητού που χρησιμοποιούν αυτά τα χρώματα ως μέρος του branding τους.
Σύμφωνα με τη Jordan, αυτά τα χρώματα έχουν σχεδιαστεί για να σας ανοίγουν την όρεξη, να αυξάνουν τους καρδιακούς σας παλμούς και να σας κάνουν να αισθάνεστε πιο πεινασμένοι. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι τείνουν να τρώνε πιο γρήγορα και περισσότερο όταν περιβάλλονται από αυτά τα φωτεινά, ελκυστικά χρώματα.
H Jordan δήλωσε: «Χάρη στη συνεχή χρήση τους στο branding των τροφίμων, οι άνθρωποι έχουν συνηθίσει να συνδέουν το γρήγορο φαγητό με αυτά τα χρώματα». Οι αλυσίδες fast food γνωρίζουν ότι έχετε μια αγαπημένη παραγγελία, αλλά θέλουν επίσης να δοκιμάσετε κάτι νέο και πιο ακριβό.
Για να τραβήξουν την προσοχή των πελατών σε αυτές τις premium επιλογές, χρησιμοποιούν συχνά κίνηση ή επιπλέον χώρο στο μενού, καθιστώντας τις αδύνατο να αγνοηθούν. Οι έμπειροι πελάτες μπορεί επίσης να παρατηρήσουν ότι τα είδη υψηλότερης τιμής ξεχωρίζουν με πιο φωτεινά χρώματα, είναι κινούμενα ή κινούνται περισσότερο σε αντίθεση με τις επιλογές στο στατικό μενού αξίας,
Αυτόματοι πωλητές
Χάρη στην επικράτηση των αυτόματων πωλητών, πολλοί πελάτες αισθάνονται λιγότερο βιαστικοί από τον ταμία και πιο άνετα να κάνουν πρόσθετες επιλογές κατά την παραγγελία. Ωστόσο, σύμφωνα με την Jordan, αυτό ακριβώς θέλει η βιομηχανία fast food.
Τα ψηφιακά μηχανήματα δεν επεξεργάζονται απλώς τις παραγγελίες, αλλά είναι προγραμματισμένα να σας ενθαρρύνουν να ξοδέψετε περισσότερα, χρησιμοποιώντας αλγόριθμους για να σας προτείνουν ακριβώς αυτό που είναι πιο πιθανό να θέλετε.
Επιπλέον, χωρίς ένα άτομο να σας κρίνει για την προσθήκη μιας μεγάλης μερίδας πατάτες αντί για μια μεσαία, είναι πιο πιθανό να κάνετε επιπλέον αγορές.
Η Τζόρνταν δήλωσε: «Η έλλειψη ανθρώπινης αλληλεπίδρασης σημαίνει ότι οι πελάτες τείνουν να ξοδεύουν περισσότερα, χωρίς να νιώθουν την “ντροπή” να παραγγείλουν ένα επιπλέον μπέργκερ ή να μεγαλώσουν το γεύμα τους».
Λαχταριστές φωτογραφίες
Αν καταφέρετε να αποφύγετε τον αυτόματο πωλητή, δεν έχετε ξεφύγει ακόμα. Καθώς πλησιάζετε στον πάγκο, ετοιμαστείτε να βομβαρδιστείτε με μεγάλες εικόνες λαχταριστών φαγητών που εμφανίζονται σε φωτεινούς, πολύχρωμους πίνακες μενού. Φυσικά δεν θα μπορείτε να ελέγξετε τις τιμές μέχρι να παραγγείλετε το γεύμα σας.
Η Jordan δήλωσε: «Οι πίνακες του μενού παρουσιάζουν ένα στιγμιότυπο των ειδών του μενού τους και περιλαμβάνουν μεγάλες εικόνες με μικροσκοπικά γράμματα, επιτρέποντάς σας να δείτε τις βασικές τιμές μόνο όταν βρίσκεστε κοντά στον πάγκο και ο σερβιτόρος σας ζητάει την παραγγελία σας».
Στην ουσία, αυτό δημιουργεί πίεση, καθώς οι πελάτες θέλουν ιδανικά να αποφύγουν να καθυστερήσουν τους ανθρώπους που περιμένουν στην ουρά, οπότε αναγκάζονται να πάρουν βιαστικές αποφάσεις. Αυτό συχνά σημαίνει ότι οι πελάτες πιθανότατα θα επιλέξουν κάτι που βρίσκεται στο οπτικό τους πεδίο, δηλαδή ακριβότερα είδη.