Τετάρτη, 23 Απριλίου, 2025
23.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

”Master Baker”: Το νέο βιβλίο του Νικόλα Παρασκευά

ΑρχικήΝέα''Master Baker'': Το νέο βιβλίο του Νικόλα Παρασκευά
spot_img

Ο Νικόλας Παρασκευάς, Τεχνολόγος Τροφίμων MSc, παρουσιάζει το νέο του βιβλίο με τίτλο ”Master Baker”.

Σκοπός του βιβλίου είναι να βοηθήσει σπουδαστές και νέους, που τώρα ξεκινούν στον μαγικό κόσμο της αρτοζαχαροπλαστικής, να αποκτήσουν επαγγελματικές γνώσεις, αλλά και να εξηγήσει σε καταξιωμένους τεχνίτες γιατί γίνονται κάποια πράγματα που συνήθισαν να κάνουν μηχανικά, ενώ παράλληλα δίνει έξυπνες ιδέες και λύσεις σε προβλήματα.

- Advertisement -

Το βιβλίο ξεκινά με  μια μεγάλη αναφορά σε όλα συστατικά που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή αρτοσκευασμάτων. Για κάθε συστατικό αναφέρεται ο τρόπος παραγωγής, η σύσταση και η τεχνολογική χρησιμότητα του. Εκτενή αναφορά γίνεται στο αλεύρι και το προζύμι. Είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε πολύ καλά το κάθε συστατικό. Αν για παράδειγμα, δεν έχουμε το κατάλληλο αλεύρι, είναι αδύνατο να δημιουργήσουμε καλό αρτοσκεύασμα.

Το κυρίως θέμα αυτού του βιβλίου είναι η τεχνολογία παραγωγής των αρτοσκευασμάτων. Ξεκινά με την παρουσίαση της τεχνολογίας παραγωγής του ψωμιού.Παρουσιάζεται αναλυτικά η διαδικασία παραγωγής από το ζύμωμα μέχρι και το ψήσιμο. Ταυτόχρονα γίνεται και η παρουσίαση των μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται και περιγράφεται αναλυτικά τι ακριβώς συμβαίνει στην κάθε διαδικασία. Στην συνέχεια  παρουσιάζεται αναλυτικά η τεχνολογία παραγωγής όλων των αρτοσκευασμάτων. Για κάθε ένα ξεχωριστά παρουσιάζονται τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά και η βασική συνταγή παραγωγής, που είναι η αρχή για να αναπτυχθεί η τεχνολογία παραγωγής του. Εξετάζεται ο ρόλος που παίζει το κάθε συστατικό στο συγκεκριμένο προϊόν και η αναλυτική διαδικασία παραγωγής του. Τέλος παρουσιάζονται τα πιο συχνά προβλήματα και εξηγείται γιατί συμβαίνουν και πως λύνονται.

Η τελευταία ενότητα είναι αφιερωμένη στην ποιότητα αλλά και σε επιχειρηματικά θέματα.Παρουσιάζονται τα συστήματα διασφάλισης ποιότητας, ο ποιοτικός έλεγχος και η λειτουργία του τμήματος έρευνας και ανάπτυξης. Το βιβλίο τελειώνει με την αναφορά όλων των υπολοίπων δραστηριοτήτων που πρέπει να ασχοληθεί ο υπεύθυνος κάθε επιχείρησης. Οικονομικά, αγορές, κοστολόγηση, διοίκηση και φυσικά πωλήσεις.

Θεωρώ ότι ο άνθρωπος που έχει κάνει κτήμα του όλες αυτές τις γνώσεις και τις έχει εφαρμόσει στην πράξη, είναι ο Master Baker του μέλλοντος.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

O Νικόλας Παρασκευάς έχει πτυχίο MSc Τεχνολογίας Τροφίμων του ΑΠΘ και ασχολείται με το αλεύρι και τα προϊόντα του εδώ και 26 χρόνια.

Έχει διατελέσει εισηγητής σεμιναρίων, διευθυντής παραγωγής στην αρτοβιομηχανία Cibus – Κατσέλης και είναι τεχνικός σύμβουλος στους Μύλους Θράκης. Ταυτόχρονα αρθρογραφεί σε περιοδικά Αρτοποιίας και Ζαχαροπλαστικής.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οδοντόκρεμες μολυσμένες με μόλυβδο και άλλα επικίνδυνα βαρέα μέταλλα – Δοκιμή σε 51 γνωστές μάρκες

Μια νέα έρευνα που διεξήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες αποκάλυψε ότι πολλές εμπορικές οδοντόκρεμες είναι μολυσμένες με μόλυβδο και άλλα επικίνδυνα βαρέα μέταλλα.

Aκτινοβολημένα τρόφιμα: Είναι ασφαλή ή πρέπει να τα αποφεύγουμε; – Πώς τα ξεχωρίζουμε

Η ακτινοβόληση τροφίμων είναι μια μέθοδος επεξεργασίας τροφίμων με ιονίζουσα ακτινοβολία που αποσκοπεί στην εξόντωση παθογόνων βακτηρίων

Ευρωπαϊκό μπλόκο σε ελληνικά μύδια λόγω μόλυνσης με κολοβακτηρίδια – Ειδοποίηση RASFF

Η γνωστοποίηση στην Ευρώπη έγινε από την Ιταλία μέσω RASFF, στις 18/04/2024, ύστερα από ελέγχους που έγιναν από κτηνιάτρους στην Puglia
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα