ΑρχικήΝέαΜειώνεται η διαφορά τιμής μεταξύ βιολογικών και μη βιολογικών τροφίμων

Μειώνεται η διαφορά τιμής μεταξύ βιολογικών και μη βιολογικών τροφίμων

3 λεπτά ανάγνωσης

Έρευνα αγοράς σε σουπερμάρκετ της Ολλανδίας.

Η διαφορά τιμής μεταξύ βιολογικών και μη βιολογικών τροφίμων έχει μειωθεί από 63% σε 48% τα τελευταία 5 χρόνια σύμφωνα με νέα έρευνα του μη κερδοσκοπικού Ολλανδικού οργανισμού Consumentenbond, όπως προέκυψε μετά από νέα έρευνα τιμών της Ένωσης Καταναλωτών. Υπάρχουν ακόμη και βιολογικά προϊόντα που κοστίζουν το ίδιο με την κανονική έκδοση.

- Advertisement -

Ο Σύνδεσμος Καταναλωτών εξέτασε τις τιμές 135 βιολογικών προϊόντων (ιδιωτικής ετικέτας) σε 8 κανονικές και 2 αλυσίδες σούπερ μάρκετ βιολογικών προϊόντων. Κατά μέσο όρο, τα βιολογικά προϊόντα στο κανονικό σούπερ μάρκετ είναι 48% πιο ακριβά από τα μη βιολογικά προϊόντα, αλλά η διαφορά δεν είναι ίδια για όλα τα προϊόντα.

Υπάρχουν μικρές ή και καθόλου διαφορές τιμών, ειδικά για τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα προϊόντα βοείου κρέατος και τα ζυμαρικά. Ένα λίτρο βιολογικού ημιαποβουτυρωμένου ή πλήρες φρέσκου γάλακτος ήταν συχνά μόνο 0,20 ευρώ πιο ακριβό από το κανονικό γάλα. Στο Jumbo, 300 γραμμάρια βιολογικού μοσχαρίσιου κιμά κοστίζουν το ίδιο με τον μη βιολογικό κιμά και στο Dirk η τιμή των 500 γραμμαρίων βιολογικών και μη μακαρονιών ήταν ίδια.

- Advertisement -

Γκάμα των προϊόντων

Τα βιολογικά σούπερ μάρκετ έχουν τη μεγαλύτερη γκάμα βιολογικών προϊόντων: Η Ekoplaza λέει ότι πουλάει περίπου 9.000 βιολογικά προϊόντα, η Odin 6.000 από τα κανονικά σούπερ μάρκετ, τα Albert Heijn, Jumbo και Plus έχουν τη μεγαλύτερη ποικιλία βιολογικών προϊόντων. Αλλά αυτό ποικίλλει πολύ ανά στιγμή και κλάδο. Το Aldi δεν συμπεριλήφθηκε στην έρευνα τιμών λόγω της περιορισμένης βιολογικής γκάμα του.

Τα φθηνότερα σούπερ μάρκετ

Τα βιολογικά προϊόντα είναι τα φθηνότερα σε Dirk και Lidl. Οι καταναλωτές εκεί πληρώνουν 18% λιγότερο από το μέσο όρο για βιολογικά προϊόντα. Τα βιολογικά σούπερ μάρκετ Ekoplaza και Odin είναι πολύ πιο ακριβά από τον μέσο όρο.  

Περιθώριο ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ

Sandra Molenaar, διευθύντρια της Ένωσης Καταναλωτών: «Η γκάμα βιολογικών προϊόντων στα σούπερ μάρκετ αυξάνεται, αλλά εξακολουθεί να είναι συχνά περιορισμένη και ακριβή. Αυτό δυσκολεύει τους καταναλωτές να επιλέξουν βιολογικά, ακόμα κι αν το ήθελαν. Καλούμε τα σούπερ μάρκετ να αυξήσουν τη βιολογική τους γκάμα και να την κάνουν πιο ελκυστική ».

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

«Μην το τρώτε»: Οι αρχές τεσσάρων χωρών καλούν τους καταναλωτές να αποφεύγουν αυτό το τρόφιμο λόγω καρκινογόνου αρσενικού

Διεθνείς αρχές προειδοποιούν για την παρουσία υψηλών επιπέδων ανόργανου αρσενικού, σε τρόφιμο που διατίθεται και στην ευρωπαϊκή αγορά.

Μπιμπερό: Νέα πρότυπα ασφαλείας για τα πλαστικά που χρησιμοποιούν τα βρέφη

Η αναθεώρηση των κανόνων για τα βρεφικά προϊόντα φέρνει στο επίκεντρο τις χημικές ουσίες που μπορεί να μεταναστεύσουν από τα πλαστικά υλικά και τις απαιτήσεις για αυστηρότερους ελέγχους

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το Nutri-Score – Υπό εξέταση η συμβατότητά του με το ενωσιακό δίκαιο

Δύο προδικαστικά ερωτήματα θα καθορίσουν το μέλλον του Nutri-Score στην Ευρωπαϊκή Ένωση.