Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου, 2022
15.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μείωση των φυτοφαρμάκων κατά 50% έως το 2030

ΑρχικήΝέαΜείωση των φυτοφαρμάκων κατά 50% έως το 2030
spot_img

Δηλώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Γεωργαντά στη Βουλή.

Τη βεβαιότητά του για την πλήρη και ορθή υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής της Πράσινης Συμφωνίας και της Στρατηγικής «από το Αγρόκτημα στο πιάτο» εξέφρασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25, Κρίτωνα Αρσένη, με θέμα “Χωρίς σχέδιο η κυβέρνηση για την κλιματικά απαραίτητη σταδιακή μετάβαση στη φυτική διατροφή”.

Ο κ. Γεωργαντάς υπενθύμισε ότι στόχος της Συμφωνίας είναι η κλιματική ουδετερότητα έως το 2050,σε κάθε μορφή δραστηριότητας του πρωτογενούς τομέας είτε φυτικής είτε ζωικής, και η δημιουργία ενός βιώσιμου συστήματος τροφίμων, ενώ κύριοι στόχοι της στρατηγικής «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο»είναι μεταξύ άλλων:

– εξασφάλιση επαρκών, οικονομικά προσιτών και θρεπτικών τροφίμων

– 50% μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων έως το 2030,

– αύξηση των εκτάσεων που διατίθενται για βιολογική γεωργία με στόχο η βιολογική παραγωγή να καταλαμβάνει το 25% των γεωργικών εκτάσεων στην ΕΕ έως το 2030

– βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ζώων

Όπως επισήμανε ο κ. Γεωργαντάς παράλληλα υλοποιείται το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενίσχυσης της βιολογικής παραγωγής, ύψους 705 εκατ. ευρώ.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Γεωργαντάς και στη μεσογειακή διατροφή η οποία, περιλαμβάνεται στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο για την Προστασία της ‘Αυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO και στηρίζεται στα φρούτα, λαχανικά, άπαχο κρέας, ψάρι και ελαιόλαδο. Θύμισε μάλιστα ότι η Ελλάδα έχει επιλέξει ως εμβληματική κοινότητα που αντικατοπτρίζει τη διατήρηση της παράδοσης την Κορώνη.

Επισήμανε ακόμη ότι στα ελληνικά σχολεία υλοποιούνται προγράμματα υγιεινής διατροφής τα οποία στηρίζονται στην προώθηση φρούτων.

Τέλος, σημείωσε ότι από τις 604.518 αγροτικές εκμεταλλεύσεις της Ελλάδας, το 85% αφορά εκμεταλλεύσεις φυτικής παραγωγής, το 12% ζωικής ενώ το 3% είναι μικτές παραγωγές.

Από την πλευρά του, ο κ. Αρσένης είπε ότι η διαφορά της φυτικής με τη ζωική διατροφή, όσον αφορά τις κλιματικές εκπομπές, είναι “τεράστια” “Αυτή τη στιγμή από την παραγωγή κρέατος [..] είναι όσες των μεταφορών συνολικά, το 14% των εκπομπών [..] Το 45% της συνολικής έκθεσης του πλανήτη το εκμεταλλεύονται οι κτηνοτροφικές μονάδες, πάνω από 60% της αγροτικής γης, το οποίο έχει διπλασιαστεί από το 1990, με έναν φρενήρη ρυθμό” είπε ο κ. Αρσένης, σημειώνοντας ότι αν όλοι οι άλλοι τομείς κάνουν αυτό που πρέπει για να μειώσουμε τις εκπομπές μέχρι το 2050 και μείνει μόνο η κτηνοτροφία, τότε αυτή θα καταλάβει το 80% των επιτρεπόμενων εκπομπών”. Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΜέΡΑ25, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει κάποιο σχέδιο για το θέμα, που σημαίνει ότι “θα φέρετε τους κτηνοτρόφους προ τετελεσμένων κρίσεων”. Όσο για τον στόχο της κατά 50% μείωσης των φυτοφαρμάκων και των λιπασμάτων μέχρι το 2030, ο κ. Αρσένης αμφισβήτησε ότι υπάρχει κάποιο μέτρο πολιτικής το οποίο να μας οδηγεί σε αυτόν, “δηλαδή να δίνει ουσιαστική στήριξη στους ανθρώπους για τη μετάβαση στη βιολογική καλλιέργεια”.

ΑΠΕ

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέα αποκαλυπτικά ευρήματα μελέτης σχετικά με την επιβίωση του SARS-COV-2 σε τρόφιμα

Γιατί ο ιός επιβιώνει σε ζαμπόν και τυρί τσένταρ και όχι σε μήλα ελιές και σφολιάτες.

Διοξείδιο του τιτανίου: Η ΕΕ και ο ΕΦΕΤ ξεκαθάρισαν στο cibum τι ισχύει μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου

Τι έχουν να πουν εκπρόσωποι της βιομηχανίας τροφίμων, αλλά και εκπρόσωπος της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη νέα σύγχυση που επέφερε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να αναιρέσει την κατάταξη του διοξειδίου του τιτανίου ως καρκινογόνου ουσίας;

Βιομηχανία τροφίμων: Ανεπαρκείς οι πρακτικές διαχείρισης νερού σύμφωνα με έκθεση

Οι περισσότερες εταιρείες τροφίμων έχουν αδύναμες ή καθόλου πρακτικές διαχείρισης νερού, σύμφωνα με έκθεση της Morningstar.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα