Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μελέτη: Οι μισοί καταναλωτές παίρνουν ρίσκα με τα τρόφιμα τους για να ρίξουν το κόστος διαβίωσης

ΑρχικήΝέαΜελέτη: Οι μισοί καταναλωτές παίρνουν ρίσκα με τα τρόφιμα τους για να ρίξουν το κόστος διαβίωσης
spot_img

Τα νοικοκυριά με χαμηλή εκπαίδευση και χαμηλά εισοδήματα επηρεάζονται σε μεγαλύτερο βαθμό από το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης.

Μια έρευνα στην Ελβετία διαπίστωσε ότι το υψηλότερο κόστος διαβίωσης είχε αρνητικό αντίκτυπο στη συμπεριφορά των καταναλωτών για την ασφάλεια των τροφίμων, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση.

Το γενικό κόστος ζωής και ιδιαίτερα οι τιμές της ενέργειας έχουν αυξηθεί απότομα από τον Απρίλιο του 2022. Περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι στην Ελβετία ερωτήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2024 σχετικά με τη συμπεριφορά τους ως αντίδραση σε αυτήν την κατάσταση.

Περίπου οι μισοί από τους συμμετέχοντες είπαν ότι είχαν προσαρμόσει το βιοτικό τους επίπεδο. Λίγο λιγότερο από το ένα τέταρτο είχε καταναλώσει λιγότερη ενέργεια από τότε που η τιμή αυξήθηκε το 2022.

Η μελέτη, που ανατέθηκε από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ασφάλειας Τροφίμων και Κτηνιατρικής (FSVO), προσδιόρισε τον βαθμό στον οποίο ο ελβετικός πληθυσμός αντέδρασε στην ενεργειακή κρίση όσον αφορά την ασφάλεια των τροφίμων. Ο στόχος ήταν να εντοπιστεί η πιθανή επικίνδυνη συμπεριφορά για να βοηθήσει με τα μηνύματα επικοινωνίας κινδύνου.

Τα 291 άτομα που χρησιμοποιούσαν λιγότερη ενέργεια ρωτήθηκαν για το κίνητρό τους. Η συντριπτική πλειοψηφία είπε ότι ο κύριος λόγος ήταν η εξοικονόμηση χρημάτων και το ένα τέταρτο ήθελε να είναι πιο βιώσιμο.

Οι άνθρωποι που εξοικονομούσαν ενέργεια από τότε που αυξήθηκε το κόστος το έκαναν σε τομείς που επηρεάζουν την ασφάλεια των τροφίμων. Τους παρουσιάστηκαν επτά μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας που σχετίζονται με την αποθήκευση τροφίμων και ρωτήθηκαν εάν είχαν κάνει αυτές τις ενέργειες μετά την αύξηση του κόστους.

Περίπου το 40% αυτών των ατόμων είπε ότι τώρα αποθηκεύουν ορισμένα τρόφιμα έξω από το ψυγείο, ένας στους τέσσερις είχε αυξήσει τη θερμοκρασία στο ψυγείο του και το ίδιο ποσό χρησιμοποιούσε το μπαλκόνι του ως ψυγείο τους πιο κρύους μήνες. Μερικοί είχαν απενεργοποιήσει το ψυγείο ή τον καταψύκτη τους για ορισμένο χρονικό διάστημα.

Λιγότερο από τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων που είχαν μειώσει την κατανάλωση ενέργειας από το 2022 είχαν αρχίσει να μαγειρεύουν ενώ ο φούρνος ήταν ακόμη θερμαινόμενος για να μειωθεί ο χρόνος ψησίματος, το 68% έκλεισαν τον φούρνο ή τις εστίες πριν τελειώσουν το μαγείρεμα και χρησιμοποιούσαν την υπολειπόμενη θερμότητα , και λίγο λιγότερο από τους μισούς είχαν αλλάξει μεθόδους προετοιμασίας για εξοικονόμηση ενέργειας.

Περίπου το 30% των ερωτηθέντων είχε καταναλώσει όλο και περισσότερο φαγητό μετά την ημερομηνία καλύτερου πριν από την αύξηση του κόστους, και σχεδόν ο ίδιος αριθμός αγνοούσε συχνότερα την ημερομηνία λήξης για τα ευπαθή τρόφιμα. Περίπου το 30% των ερωτηθέντων είπε ότι από το 2022, αγόραζαν πιο συχνά τρόφιμα που είχαν μειωθεί λόγω σύντομης ημερομηνίας λήξης. Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι άνθρωποι δεν κάνουν διαφοροποίηση μεταξύ αυτών των δύο ημερομηνιών διάρκειας ζωής.

Περίπου ένας στους πέντε μαγείρευε περισσότερο φαγητό από όσο χρειαζόταν και έτρωγε τα αποφάγια αργότερα. Σχεδόν το 14% ξαναζέσταινε το φαγητό περισσότερες από μία φορές. Δεδομένου ότι το κόστος αυξήθηκε, το 12% μυρίζει το φαγητό πιο συχνά για να αποφασίσει αν είναι ακόμα ασφαλές για κατανάλωση.

Μόλις λιγότερο από το 90% άφηναν τα υπολείμματα να κρυώσουν πριν τα αποθηκεύσουν στο ψυγείο και περίπου το 75% εξασφάλισε μια αδιάκοπη αλυσίδα ψύξης. Περισσότερο από το 60% γνωρίζουν και χρησιμοποιούν τις διαφορετικές ζώνες θερμοκρασίας στο ψυγείο, χρησιμοποιούν τρόφιμα εντός μίας έως δύο ημερών από τις ανοιγμένες συσκευασίες και ξεπαγώνουν τα κατεψυγμένα προϊόντα στο ψυγείο.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι τα νοικοκυριά με χαμηλή εκπαίδευση και χαμηλά εισοδήματα επηρεάζονται σε μεγαλύτερο βαθμό και επιδεικνύουν ανάληψη κινδύνων συχνότερα από άλλα νοικοκυριά. Οι γαλλόφωνες και ιταλόφωνες περιοχές επηρεάζονται περισσότερο από τη γερμανόφωνη Ελβετία. Τα άτομα που είναι ευαίσθητα στις τιμές και αναλαμβάνουν κινδύνους αναλαμβάνουν πιο συχνά ενέργειες που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των τροφίμων για να εξοικονομήσουν χρήματα.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Food Risk Assess Europe.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο