Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
20.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

FSAI: Η σημασία του μαγειρέματος κατεψυγμένων λαχανικών και φρούτων

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνFSAI: Η σημασία του μαγειρέματος κατεψυγμένων λαχανικών και φρούτων
spot_img

Η Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων της Ιρλανδίας και η Safefood δημοσίευσαν εχθές 5 Μαΐου, τα ευρήματα από μια ολοκληρωμένη μελέτη που δεν αποκλείει τον κίνδυνο ασθένειας για τους καταναλωτές που τρώνε μη έτοιμα προς κατανάλωση κατεψυγμένα λαχανικά, φρούτα ή βότανα χωρίς προηγούμενο μαγείρεμα.

Η μικροβιολογική μελέτη ανέλυσε σχεδόν 1.000 δείγματα κατεψυγμένων λαχανικών, φρούτων και βοτάνων για την παρουσία Listeria monocytogenes, SalmonellaListeria spp. και E. coli

Η Listeria monocytogenes βρέθηκε σε 27 από τα δείγματα που εξετάστηκαν (3%), η πλειοψηφία των οποίων ήταν μη έτοιμα προς κατανάλωση κατεψυγμένα λαχανικά (21 δείγματα).

Οι αρμόδιοι τονίζουν ότι, ενώ οι αριθμοί ήταν χαμηλοί για την παρουσία Listeria monocytogenes – είναι ένας δυνητικός κίνδυνος για την υγεία των ανθρώπων που μπορούν να καταναλώνουν αυτά τα μη έτοιμα προς κατανάλωση κατεψυγμένα τρόφιμα συχνά άψητα. Ένας ακόμα τρόπος επιμόλυνσης, είναι οι πρακτικές προετοιμασίας και χειρισμού των τροφίμων αυτών από τους καταναλωτές, οι οποίοι επιτρέπουν στη Listeria monocytogenes, εάν υπάρχει, να αυξηθεί σε επίπεδα αρκετά υψηλά ώστε να προκαλέσουν λιστερίωση.

Το τμήμα έρευνας καταναλωτών της μελέτης ρώτησε 815 άτομα σε όλη τη νήσο της Ιρλανδίας και διαπίστωσε ότι το 80% δήλωσαν ότι τρώνε τακτικά κατεψυγμένα λαχανικά, το 40% τρώνε κατεψυγμένα φρούτα και το 13% τρώνε κατεψυγμένα βότανα. Ενώ οι περισσότεροι (68%) είπαν ότι θα μαγειρέψουν το προϊόν πριν από το φαγητό, άλλοι (32%) δήλωσαν ότι συχνά καταναλώνουν τέτοια προϊόντα χωρίς να τα επεξεργαστούν πρώτα θερμικά. Οι φράουλες, τα βατόμουρα, τα σμέουρα και τα ανάμεικτα μούρα ήταν τα κατεψυγμένα φρούτα που είναι πιο πιθανό να καταναλωθούν άψητα σε επιδόρπιο ή σε smoothie. Ένας μικρότερος αριθμός καταναλωτών δήλωσαν ότι τρώνε τακτικά άψητα μη έτοιμα για κατανάλωση κατεψυγμένα λαχανικά όπως το γλυκό καλαμπόκι, τα καρότα, ο αρακάς, οι πιπεριές και το σπανάκι σε σαλάτα ή ως γαρνιτούρα.

Η FSAI και η Safefood συμβουλεύουν τους καταναλωτές να μαγειρεύουν όλα τα μη έτοιμα προς κατανάλωση κατεψυγμένα λαχανικά, φρούτα και βότανα πριν από το φαγητό και σύμφωνα με τις οδηγίες μαγειρέματος στην ετικέτα. Εάν αυτά τα προϊόντα καταναλώνονται άψητα από άτομα που είναι ανοσοκατεσταλμένα, από έγκυες, ηλικιωμένοι ή μικρά παιδιά, υπάρχει κίνδυνος σοβαρής ασθένειας. Τα συμπτώματα της λοίμωξης από Listeria monocytogenes μπορεί να περιλαμβάνουν ήπια συμπτώματα γρίπης ή γαστρεντερικά συμπτώματα όπως ναυτία, έμετο και διάρροια.

Όπως αναφέρει η FSAI, τα μη έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα φέρουν την απαίτηση από τον κατασκευαστή να μαγειρευτούν πλήρως πριν από την κατανάλωση, ακολουθώντας τις οδηγίες μαγειρέματος που επισημαίνονται στη συσκευασία.

Η εθνική μικροβιολογική έρευνα πραγματοποιήθηκε υπό το φως μιας ευρωπαϊκής εστίας Listeria monocytogenes, όπου υπήρχαν 53 κρούσματα και 10 θάνατοι που συνδέονται με την κατανάλωση άψητων μη έτοιμων για κατανάλωση κατεψυγμένων γλυκών καλαμποκιών και κατεψυγμένων μειγμάτων λαχανικών που περιέχουν γλυκό καλαμπόκι, καθώς και ένα πλαίσιο αυξημένου ενδιαφέροντος των καταναλωτών για την κατανάλωση κατεψυγμένων φρούτων, λαχανικών και βοτάνων.

Το συνολικό μέγεθος του δείγματος ήταν 815 ενήλικες που ερωτήθηκαν σε προσωπικές συνεντεύξεις.


Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Άρχισαν οι εγγραφές στα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Διάκριση, προβολή και σημαντικά έπαθλα που προσφέρουν οι χορηγοί των FΕΑ 2024 στους νικητές.

Απογοητευτικά τα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας του Campden BRI για την εκπαίδευση ασφάλειας τροφίμων στη Βιομηχανία

Αυτή είναι η 8η παγκόσμια έρευνα κατάρτισης για την ασφάλεια τροφίμων που διοργανώθηκε με την Intertek Alchemy σε συνεργασία με τις BRCGS, BSI, Intertek, SGS, SQF, TSI.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα