Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
10.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Food fraud: Πλαστό το 100% των μελιών mānuka που πωλούνται εκτός Ν. Ζηλανδίας!

ΑρχικήΝέαFood fraud: Πλαστό το 100% των μελιών mānuka που πωλούνται εκτός Ν. Ζηλανδίας!
spot_img

Απίστευτα τα ευρήματα έρευνας σε ΗΠΑ και Βρετανία. Κανένα μέλι που πωλείται ως mānuka δεν είναι mānuka!

Tο μέλι mānuka είναι ένα προϊόν που προέρχεται αποκλειστικά από τη Νέα Ζηλανδία. Βγαίνει μόνο από το  Leptospermum scoparium ή το δέντρο mānuka, το οποίο είναι εγγενές στη χώρα και είναι το μοναδικό που παράγει νέκταρ για να παράξει το μέλι. Μάλιστα, το δέντρο mānuka είναι μέρος της ιθαγενούς ιατρικής των Μαορί για χιλιετίες.

  Εκτός από την ιδιαιτερότητα στην προέλευσή του, το μέλι mānuka παρουσιάζει πολλά οφέλη για την υγεία και την ευεξία, για αυτό και έχει μεγάλη ζήτηση στην αγορά. Έρευνες των περασμένων 40 ετών για το mānuka υπογραμμίζουν τα αναρίθμητα φυσικά πλεονεκτήματά του στον οργανισμό, συμπεριλαμβανομένης της θετικής συμβολής του στο δέρμα, το έντερο, το ανοσοποιητικό, εξαιτίας των αντιβακτηριακών, αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονώδων ιδιοτήτων που διαθέτει. 

Πολλές είναι οι εταιρείες μελιού από χώρες ακόμα και εκτός Νέας Ζηλανδίας που ισχυρίζονται ότι το προϊόν τους είναι mānuka, ωστόσο ο ισχυρισμός τους είναι ψευδής και παραπλανητικός ενώ δεν διαθέτουν το απαραίτητο DNA του δέντρου mānuka ή τα σωστά συστατικά, αλλά έχουν θεμελιώδεις διαφορές και το μέλι τους προέρχεται από άλλα φυτά.

Η οργάνωση για την προάσπιση της αυθεντικότητας του μελιού, Unique Mānuka Factor Honey Association (UMFHA) στην προσπάθειά της να εκπαιδεύσει το καταναλωτικό κοινό για το πώς να αναγνωρίζει την αυθεντικότητα του μελιού, προστατεύοντας, παράλληλα, μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της Νέας Ζηλανδίας, διεξήγαγε μια διμερή έρευνα. Το πρώτο μέρος αφορούσε τις γνώσεις του καταναλωτικού κοινού για το μέλι, ενώ το δεύτερο τέσταρε ορισμένα μέλια της αγοράς προκειμένου να διαπιστώσει εάν οι ισχυρισμοί τους ήταν αληθείς.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ενώ το 98% των Αμερικανών που ερωτήθηκαν αγοράζουν μέλι mānuka για τα οφέλη του για την υγεία, κάνουν τις αγορές τους βασισμένοι στο όνομα, με πάνω από τα δύο τρίτα (69%) να πιστεύουν ότι τα προϊόντα που αγοράζουν προέρχονται από αξιόπιστους λιανοπωλητές. Επομένως, τα προϊόντα μελιών που δεν προέρχονται από τη Νέα Ζηλανδία με εσφαλμένη σήμανση παραπλανούν τους καταναλωτές ως προς το τι πράγματι περιέχουν.

Επιπλέον, η UΜFA διεξήγαγε εργαστηριακές δοκιμές σε μέλια που ισχυρίζονται ότι είναι mānuka, αλλά προέρχονται από χώρες εκτός Νέας Ζηλανδίας και πωλούνται στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Από τα αποτελέσματα προέκυψε πως κανένα από τα προϊόντα δεν πληρούσε τα ρυθμιστικά κριτήρια της Νέας Ζηλανδίας για το αυθεντικό μέλι mānuka, αφού και το 100% των δοκιμασμένων μελιών απέτυχαν στο τεστ προέλευσης από το νέκταρ του δέντρου και στους βασικούς δείκτες MPI1, π.χ. 2-MAP3.

Για να διαβεβαιώσει τους καταναλωτές ότι το προϊόν που αγοράζουν είναι αυθεντικό, η UMFHA εφάρμοσε το σύστημα πιστοποίησης και αξιολόγησης ποιότητας UMF ™ , το οποίο μπαίνει σε ένα προϊόν αν τηρεί 4 παράγοντες αυθεντικότητας, ισχύος και διάρκειας ζωής. Μεταξύ των παραγόντων που αξιολογούνται είναι η λεπτοσπερίνη (αυθεντικότητα), η MGO (δραστικότητα), η διυδροξυακετόνη/DHA (πρόδρομος του MGO, που καθορίζει τη διάρκεια ζωής) και η Hydroxymethylfurfural/HMF (φρεσκάδα, η οποία δείχνει εάν το μέλι έχει υπερθερμανθεί ή γήρανση πάρα πολύ). Εκτός από το σήμα ποιότητας UMF  το μέλι πρέπει επίσης να έχει στην ετικέτα του “Product of New Zealand ” για να διασφαλιστεί ότι συσκευάστηκε και σφραγίστηκε στη Νέα Ζηλανδία, χωρίς πρόσθετα, αναφέρει ο ιστότοπος PR Newswire.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Χρήση χημικών: Καμπανάκι κινδύνου από Ομάδα επιστημόνων – Προκαλούν σοβαρές ασθένειες στα παιδιά

Ελάχιστοι νομικοί ή πολιτικοί περιορισμοί ισχύουν για τα παγκόσμια χημικά αποθέματα περίπου 350.000 προϊόντων.

Πόσιμο νερό: 6.800 περιπτώσεις καρκίνου το χρόνο από νερό μολυσμένο με χημικές ουσίες PFAS

Μελέτη δείχνει ότι σε περιοχές, όπου το πόσιμο νερό ξεπέρασε τα συνιστώμενα μέγιστα επίπεδα PFAS είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του πεπτικού, του ενδοκρινικού, του αναπνευστικού και του στόματος και του λαιμού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο