Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
20.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μέλος του IFT ζητεί σαφή επισήμανση και κανονισμούς σχετικά με τα προβιοτικά

ΑρχικήΝέαΜέλος του IFT ζητεί σαφή επισήμανση και κανονισμούς σχετικά με τα προβιοτικά
spot_img

Ένας εμπειρογνώμονας, μέλος του Ινστιτούτου Τεχνολόγων Τροφίμων (IFT) υποστηρίζει ότι η επισήμανση των προβιοτικών «βασίζεται σε περιορισμένη ρυθμιστική επιστήμη» και οι πολιτικές πρέπει να αλλάξουν ταχύτερα για να συμβαδίζουν με τη συνεχιζόμενη έρευνα.

Τα προβιοτικά δεν επιτρέπονται ως συστατικά στις περισσότερες χώρες, αν και επιτρέπονται τρόφιμα με προβιοτικές ιδιότητες. Η αγορά συμπληρωμάτων διατροφής είναι γεμάτη από προϊόντα που λένε ότι είναι προβιοτικά. Ωστόσο, αυτός ο ισχυρισμός δεν ρυθμίζεται από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA)”, δηλώνει η Joanne Slavin, εγγεγραμμένη διαιτολόγος διατροφολόγος και ειδικός μέλος στο IFT.

“Κάθε χώρα έχει διαφορετικό σύστημα για να προσφέρει βοήθεια στον επισιτιστικό τομέα και να παρέχει διατροφική καθοδήγηση. Κάθε χώρα διαθέτει επίσης μια ρυθμιστική υπηρεσία που θεσπίζει τους κανόνες για την οχύρωση και την προσθήκη ενώσεων στην αλυσίδα τροφίμων”.

Δεδομένου ότι η επιστήμη εξελίσσεται συνεχώς, είναι δύσκολο να συμβαδίσει η νομοθεσία με τις νέες επιστημονικές ανακαλύψεις και να αποφασιστεί εάν πρέπει να αλλάξει η διατροφική καθοδήγηση.

Η επισήμανση πρέπει να είναι βασισμένη στην επιστήμη

Ο FDA έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι οι ισχυρισμοί των συστατικών είναι ακριβείς και όχι παραπλανητικοί. Αυτό, είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τα ζυμωμένα τρόφιμα, τα οποία περιέχουν ζωντανά βακτήρια που θα μπορούσαν να ταξινομηθούν ως προβιοτικά, υπογραμμίζει η Slavin .

Τα ζυμωμένα τρόφιμα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής για πολλούς ανθρώπους, καθώς η ζύμωση του εντέρου μπορεί να έχει πιθανές θετικές επιπτώσεις στην υγεία. Οι διαιτητικές ίνες, για παράδειγμα, είναι απαραίτητες και έχει αποδειχθεί ότι έχουν πλεονεκτήματα για την υγεία και είναι πρεβιοτικές.

“Ως εκ τούτου, με αυτή τη λογική, μια εταιρεία μπορεί να πει ότι τα προϊόντα της περιέχουν ζυμωμένα συστατικά και πιθανώς ζωντανά βακτήρια, αλλά δεν είμαι σίγουρη πώς μπορούν να διεκδικήσουν το τίτλο “προβιοτικά”, λέει η Slavin.

“Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για αύξηση της προβιοτικής στήριξης και με αυτό το ενδιαφέρον έρχεται πρόσθετη ρύθμιση. Ωστόσο, ο ισχυρισμός ότι τα προβιοτικά είναι «απαραίτητα» στη διατροφή θα ήταν δύσκολος.»

Δύσκολο το ρυθμιστικό πλαίσιο για τα αναδυόμενα μεταβιοτικά

Υπάρχει ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για τα μεταβιοτικά – που είναι τα υποπροϊόντα της ζύμωσης του παχέος εντέρου – από τα πρεβιοτικά, τα προβιοτικά ή τα μικρόβια. Τα μεταβιοτικά γίνονται πολύπλοκα και δύσκολα ρυθμίζονται νομοθετικά, εξηγεί η Slavin.

«Ο ορισμός των προβιοτικών ως ζωντανών μικροβίων στα τρόφιμα – και στη συνέχεια ο προσδιορισμός του τρόπου μέτρησης, επισήμανσης και ρύθμισης τους – θα μπορούσε να είναι ένας μελλοντικός δρόμος για αυτά»

“Ως εκ τούτου, αν και γνωρίζουμε ότι τα βακτήρια στο έντερο μπορεί να έχουν οφέλη για την υγεία, είναι δύσκολο να ερευνηθεί. Από την άλλη, τα προβιοτικά με βάση τα τρόφιμα έχουν μακρά ιστορία χρήσης στους ανθρώπους.

Ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος του μικροβιώματος του εντέρου στην υγεία

Σύμφωνα με τη Slavin, το μικροβίωμα του εντέρου παίζει διάφορους ρόλους στη συνολική υγεία και ευημερία και ανταποκρίνεται ιδιαίτερα στη διαιτητική πρόσληψη.

“Για τη μελέτη του μικροβιώματος, δεν έχουμε βιοδείκτη που συνδέεται με ένα αποτέλεσμα υγείας ή ασθένειας για να το μοντελοποιήσουμε αλλά είναι μια ενδιαφέρουσα ιδέα και είναι ώριμη για ανάλυση. Ωστόσο, δεδομένου ότι τα προβιοτικά δεν επιτρέπεται να επισημαίνουν περιεχόμενο ή φυσιολογικό αποτέλεσμα, θα ήταν πρόκληση να συμφωνήσουμε σε ένα αποτέλεσμα”, εξηγεί.

Η κατανόηση του μικροβιώματος των ανθρώπων σε περιοχές κινδύνου – όπως περιοχές χαμηλού εισοδήματος – ένα αυξανόμενο πεδίο έρευνας μεταξύ των επιστημόνων τροφίμων, επιτρέπει στους επαγγελματίες τροφίμων να υποστηρίζουν καλύτερα τη διατροφή σε αυτούς τους τομείς, παρέχοντας τα τρόφιμα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των ελλείψεων και την υποστήριξη της μακροπρόθεσμης υγείας.

“Η ομάδα του εργαστηρίου μου έχει ασχοληθεί με φυτικές ίνες, προβιοτικά, πρεβιοτικά και τώρα μεταβιοτικά. Οι διατροφικές ίνες έχουν τις περισσότερες πληροφορίες και οι περισσότερες πληροφορίες έχουν συλλεχθεί με πρεβιοτικές ίνες.”

Κινήσεις νομοθετικής ρύθμισης για τα προβιοτικά 

Ο FDA έχει αποφανθεί για ορισμένα προβιοτικά συστατικά, πως είναι γενικά αναγνωρισμένα ως ασφαλή (GRAS).

Ένας παραγωγός προβιοτικών, η Specialty Enzymes & Probiotics, έλαβε μια “Επιστολή Χωρίς Αντιρρήσεις” από τον FDA για την εφαρμογή ορισμένων προϊόντων της.

Ένα σπορογόνο προβιοτικό, το SEBtilis (Bacillus subtilis), δημιουργεί ένα προστατευτικό ενδοσπόρο γύρω από τον εαυτό του που του επιτρέπει να επιβιώσει από το ταξίδι στο έντερο, όπου ευδοκιμεί. Εν τω μεταξύ, το Sebiotic έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την υγεία του πεπτικού και κοιλιακού τοιχώματος προωθώντας τη μικροβιακή ισορροπία και την εντερική ομοιόσταση.

Πηγή: Nutrition Insight

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πλαστικά καλαμάκια: Ποιος κοροϊδεύει ποιον; – Της Άννας Λεκατσά*

Επέμβαση διάσωσης του πλανήτη ξεκινώντας από τα πλαστικά καλάμια: "Η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής πέθανε..."

Ο κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών από απάτη τροφίμων – Περίπτωση χρήσης θειωδών στο κρέας

Διαχείριση κινδύνου παράνομης χρήσης θειωδών αλάτων σε παρασκευάσματα κρέατος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα