cibum team
Με την ΕΕ να πιέζει για κυκλική οικονομία, την εισαγωγή του φόρου για τα πλαστικά και την απίστευτη ανακυκλωσιμότητα του αλουμινίου, γίνεται εύκολα κατανοητό το γιατί ορισμένοι κατασκευαστές τροφίμων και ποτών αντικαθιστούν τα πλαστικά δοχεία τους με εναλλακτικά, μεταλλικά υλικά. Αλλά πόσο εύκολο είναι αυτό στην πράξη;
Η μετάβαση από την πλαστική στη μεταλλική συσκευασία δεν μπορεί να γίνει χωρίς να φέρει κάποια ζητήματα, για τα οποία οι κατασκευαστές πρέπει να γνωρίζουν πώς να τα ξεπεράσουν, αν δεν θέλουν να συναντήσουν απροσδόκητες εκπλήξεις.
Η ομάδα του Campden BRI, δίνει τις δικές της συμβουλές σε όσους επιθυμούν να επιλέξουν τη χρήση μεταλλικών συσκευασιών.
Οι κατασκευαστές πρέπει να λαμβάνουν υπόψη διάφορους παράγοντες κατά τη μετάβαση σε μεταλλικές συσκευασίες, όπως:
- Συνθήκες μεταφοράς: «Κατά τη διάρκεια της αποστολής θα μπορούσε το προϊόν μου να βιώσει ένα εύρος θερμοκρασιών όταν βρίσκεται στο δοχείο, προκαλώντας την διαστολή της συσκευασίας μου ή το σχηματισμό συμπύκνωσης με αποτέλεσμα τη διάβρωση;»
- Μεταναστευτικές προκλήσεις: «Υπάρχει πιθανότητα η μετανάστευση μετάλλου να προκαλέσει αύξηση των επιπέδων αλουμινίου στο προϊόν μου, σε σημείο που να υπερβαίνουν το συνιστώμενο όριο* των Κατασκευαστών Κονσερβών για Ποτά της Ευρώπης (BCME);»
- Ζητήματα αλλοίωσης: «Θα πρέπει να πραγματοποιήσω δοκιμές σε καταναλωτές για να διασφαλίσω ότι η μετανάστευση μετάλλων δεν επηρεάζει τη γεύση του προϊόντος».
- Διάρκεια ζωής: “Θα αλλάξει η διάρκεια ζωής του προϊόντος;” “Μπορώ να εξασφαλίσω μεγαλύτερη διάρκεια ζωής λόγω των ιδιοτήτων της μεταλλικής συσκευασίας;”
Οι δοκιμές μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη σοβαρών δυσλειτουργιών της συσκευασίας ή του αντίκτυπου στην ποιότητα του προϊόντος, βοηθώντας τους κατασκευαστές να αποφύγουν μια απροσδόκητη οικονομική επιβάρυνση ή ένα εξασθενημένο προϊόν.
Ένας καλός τρόπος δοκιμής, είναι μια μελέτη περίπτωσης που αποδεικνύει τη συμβατότητα της συσκευασίας με το προϊόν.
Ένας κατασκευαστής αναψυκτικών με βάση τα φρούτα, ήθελε να αξιολογήσει μια νέα μορφή συσκευασίας για το προϊόν χυμού πορτοκαλιού, τα κουτιά αλουμινίου. Πραγματοποιήθηκε μια ανεξάρτητη μελέτη με αναλυτική και φυσική δοκιμή του δοχείου καθώς και αξιολόγηση των αισθητηριακών πτυχών του προϊόντος κατά την αποθήκευση σε δύο διαφορετικές θερμοκρασίες.
Διενεργήθηκε οπτική αξιολόγηση διάβρωσης για την εκτίμηση της απόδοσης των κουτιών αλουμινίου και τον εντοπισμό ελαττωματικών περιοχών. Εν τω μεταξύ, μια ανάλυση στοιχείων καθόρισε την μετανάστευση αλουμινίου στο ποτό για μια περίοδο αποθήκευσης 12 μηνών. Ο οργανοληπτικός έλεγχος πραγματοποιήθηκε στο προϊόν χρησιμοποιώντας ένα σύστημα βαθμολόγησης ποιότητας, για να παρέχει λεπτομέρειες σχετικά με τις οργανοληπτικές ιδιότητες κατά την αποθήκευση.
Η μελέτη αποκάλυψε ότι η αποθήκευση του χυμού (στη νέα συσκευασία αλουμινίου) σε χώρες με ζεστό καιρό, θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα, τονίζοντας την ανάγκη να εξεταστεί μια διαφορετική διάρκεια ζωής για τα προϊόντα που προορίζονται να πωληθούν σε χώρες με πιο θερμά κλίματα. Η μελέτη επιβεβαίωσε επίσης ότι, στους 25ο C, η συσκευασία του προϊόντος ανταποκρίθηκε όπως αναμενόταν, δείχνοντας παρουσία αλουμινίου εντός του συνιστώμενου ορίου. Για την οργανοληπτική εκτίμηση, αποκαλύφθηκε ότι μια αλλαγή τόσο στο χρώμα όσο και στη γεύση θα συνέβαινε εάν το προϊόν ήταν αποθηκευμένο στους 40ο C, ενώ τα προϊόντα που διατηρήθηκαν σε θερμοκρασίες περιβάλλοντος (23ο C) δεν παρουσίασαν σημαντική αλλαγή.
Τα αποτελέσματα αυτά επέτρεψαν στον κατασκευαστή να καθορίσει τι θα έπρεπε να εξετάσει πριν χρησιμοποιήσει τη νέα μορφή συσκευασίας αλουμινίου, επιβεβαιώνοντας παράλληλα ότι δεν θα υπήρχε κίνδυνος για την υγεία από τη μετανάστευση του αλουμινίου στο προϊόν.
Ακολουθούν οι πιο συνηθισμένες δοκιμές και τα αντίστοιχα ζητήματα που μπορούν να σας βοηθήσουν:
- Ανάλυση διάβρωσης. Αυτή η ανάλυση σας βοηθά να διερευνήσετε τι μπορεί να προκαλεί τη διάβρωση (είτε εξωτερική είτε εσωτερική) της μεταλλικής συσκευασίας σας. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε εάν το ζήτημα προέρχεται από την κατασκευή, το προϊόν ή από αλλού.
- Ανάλυση scoreline (για συσκευασίες easy open). Για ευκολία ανοίγματος μιας συσκευασίας με τράβηγμα δαχτυλιδιού, μπορεί να μετρηθεί το βάθος της scoreline (η γραμμή στο άνω μέρος της συσκευασίας με το μικρότερο πάχος, στην οποία σχηματίζεται το άνοιγμα) χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σάρωσης (SEM) για να λάβει εικόνες και ακριβείς μετρήσεις. Αυτή η μέθοδος μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί κατά τη διερεύνηση ζητημάτων ακεραιότητας.
- Εκτίμηση ραφής – πόσο ισχυρές είναι οι ραφές της κονσέρβας. Αυτή η μέθοδος μπορεί να σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι η μεταλλική συσκευασία δεν θα έχει προβλήματα. Οι τεχνικές περιλαμβάνουν χειροκίνητη τεχνολογία και τεχνολογία όρασης για να προσδιοριστεί εάν τα δοχεία τροφίμων και ποτών είναι εντός προδιαγραφών.
* ορίζεται από το BCME ένα συνιστώμενο όριο 2ppm αλουμινίου ανά δοχείο στους 25ο C μετά από έξι μήνες.