cibum team
Authentication and Chemometric Discrimination of Six Greek PDO Table Olive Varieties through Morphological Characteristics of Their Stones
Sofia Agriopoulou, Maria Tarapoulouzi, Marie Ampères Bedine Boat, Catherine Rébufa, Nathalie Dupuy, Charis R. Theocharis, Theodoros Varzakas, Sevastianos Roussos and Jacques Artaud.
Διαβάσαμε το παραπάνω άρθρο και το βρήκαμε εξαιρετικά ενδιαφέρον.
Περίληψη
Οι επιτραπέζιες ελιές, είναι το πρώτο σε καταναλωση τρόφιμο προιόν ζύμωσης στην Ευρώπη, καταναλώνονται ευρέως καθώς περιέχουν πολλά πολύτιμα συστατικά για την υγεία. Είναι επίσης ένα τρόφιμο που μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο νοθείας, καθώς πολλές διαφορετικές ποικιλίες ελιάς με διαφορετική γεωγραφική προέλευση υπάρχουν σε όλο τον κόσμο. Στην παρούσα μελέτη, πραγματοποιήθηκε η ανάλυση εικόνας των κουκουτσιών από τις έξι κυριοτερες ποικιλίες ελληνικών επιτραπέζιων ελιών προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) με στόχο να διερευνηθεί αν παρέχουν πληροφορίες χρησιμς για την ταυροποίηση και για τον έλεγχο της γνησιότητάς τους. Εξετάστηκαν λοιπόν Πράσινη Χαλκιδικής, Ελιά Καλαμάτας, Κονσερβοελιά Στυλίδας, Κονσερβοελιά Άμφισσας, Θρούμπα Θάσου και Θρούμπα Χίου. Χρησιμοποιήθηκε OPLS-DA (οrthogonal partial least square discriminant analysis) για ταυτοποίηση και ταξινόμηση των έξι ελληνικών επιτραπέζιων ποικιλιών ελιάς. Με βεβαιότητα 98,33%, το μοντέλο OPLS-DA αποδείχθηκε ότι ήταν ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την επαλήθευση των ανωτέρω έξι επιτραπέζιων ποικιλιών ελιάς από τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του κουκουτσιου τους.
Διαβάστε όλο το άρθρο ΕΔΩ.